ACSI FreeLife

Menu

Dit zijn de 10 populairste trekauto’s

De Mazda CX-5 is nog steeds het populairste model onder Nederlanders met een caravan. De populariteit is zelfs zo groot dat Mazda inmiddels Volkswagen ook heeft afgelost als meest geliefde automerk. Dit blijkt uit het grote Trekauto-onderzoek van campingspecialist ACSI.

Auteur
Sander Cox
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Volkswagen Tiguan_trekauto's

Ook is te zien dat het caravantrekkende wagenpark steeds jonger wordt en is de opkomst van de hybride en elektrische caravantrekker zichtbaar.

Mazda populairste trekauto én model

Met een marktaandeel van 11,51 procent is Mazda met afstand het populairste merk. Volkswagen volgt met 9,78 procent op plek twee maar moet deze plaats inmiddels delen met Volvo, dat een even groot marktaandeel heeft. Ford (7,81 procent) en Renault (6,33 procent) maken de top vijf compleet.

Opvallend is het feit dat drie merken uit de PSA Groep (Citroën, Peugeot en Opel) uit de top tien zijn verdwenen. Hun plek is ingenomen door het Koreaanse Hyundai en Kia en het Japanse Subaru. Dit tekent de opmars van de Aziatische automerken als caravantrekker. Ook Toyota en Nissan zijn immers terug te vinden in de top tien.

Nieuwe gezichten in 2021

Mazda dankt de eerste plaats vrijwel volledig aan de CX-5. Met een marktaandeel van 10,52 procent staat dit model stevig op de eerste plaats bij meest geliefde caravantrekkers. De Volkswagen Tiguan (4,60 procent) staat op respectabele afstand op plek twee, gevolgd door de Ford Kuga (4,15 procent), de Toyota RAV4 (3,56 procent) en de Subaru Forester (3,49 procent).

ACSI onderzocht ook welke modellen en merken in 2021 het meest werden aangeschaft. De Hyundai Tucson blijkt vorig jaar met afstand de meest gekochte  trekauto te zijn, met een marktaandeel van 15,2 procent. De Mazda CX-5 werd daarmee van de eerste plek verdrongen, maar staat met een marktaandeel van 10,9 procent nog altijd tweede.

8 Hyundai Tucson_trekautoIn de lijst van de in 2021 nieuw aangeschafte trekauto’s staat Hyundai als merk bovenaan. De Hyundai Tucson zoals hier op de foto staat op plek 8 van meest populaire trekauto-modellen.

Daarachter staan twee Volvo‘s: de XC40 (6,5 procent) en de XC60 (5,7 procent). Opvallende stijgers in deze lijst zijn de Suzuki Vitara (een zesde plaats met 3,9 procent) en de Renault Captur (een achtste plaats met 3,5 procent). Dankzij deze twee populaire modellen blijft Volvo Mazda voor in het lijstje met meeste aangeschafte automerken in 2021. Hyundai is hier trotse koploper.

Steeds jonger wagenpark

Uit het ACSI Trekauto-onderzoek blijkt eveneens dat het caravantrekkende wagenpark in Nederland relatief jong is. Bijna een kwart van alle trekauto’s is de laatste drie jaar aangeschaft. En bijna 55 procent van het trekkend wagenpark is niet ouder dan bouwjaar 2016.

Slechts 15 procent van de trekauto’s uit het onderzoek is ouder dan tien jaar. En het wagenpark lijkt ook de komende jaren alleen maar jonger te worden. Van de ondervraagden geeft 6,6 procent aan binnen een jaar een nieuwe trekauto aan te gaan schaffen. Nog eens 14,6 procent overweegt dit.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood nieuw

Op zoek naar de nieuwste caravantests en kampeerinfo?

 • Lees alles in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts €10,-
 • Loopt automatisch af
Meer info

Opmars van de elektrische trekauto

Het aandeel van het aantal auto’s met een dieselmotor blijft dalen. In 2018 bedroeg dit aandeel nog 26,3 procent, maar sindsdien daalde dit snel tot de 19,76 procent uit het recente onderzoek. Voertuigen met een benzinemotor deden het lange tijd beter, maar 2021 liet een trendbreuk zien.

Polestar 2Volledig elektrische auto’s zoals de Polestar komen nu nog niet voor in de top 10. Omdat ze steeds beter geschikt worden als trekauto zal het aandeel hiervan de komende jaren naar verwachting sterk gaan stijgen.

Ook hier is inmiddels een daling zichtbaar. Duurzamere aandrijfvormen doen het juist beter. Iets meer dan 5 procent van de voertuigen is hybride en 2,61 procent van de ondervraagden geeft aan een trekauto te hebben met een plug-in hybride aandrijving. Ook zien we de eerste volledig elektrische trekauto’s opduiken. Het totale aandeel is met 0,15 procent nog laag, maar ACSI verwacht hier de komende jaren een sterke stijging in te gaan zien. Steeds meer elektrische auto’s zullen namelijk geschikt worden om een caravan te trekken.

Top 10 modellen trekauto’s

1. Mazda CX-5
2. Volkswagen Tiguan
3. Ford Kuga
4. Toyota RAV4
5. Subaru Forester
6. Nissan Qashqai
7. Volvo XC60
8. Hyundai Tucson
9. Renault Scenic
10. Mitsubishi Outlander

Top 10 merken trekauto’s

1. Mazda
2. Volkswagen
3. Volvo
4. Ford
5. Renault
6. Toyota
7. Hyundai
8. Subaru
9. Nissan
10. Kia

Wat voor trekauto heb jij?

Staat jouw eigen caravantrekker er niet tussen? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten.

Praat mee

 1. S

  Audi Q7 TFSI zeker de fijnste trekauto voor mijn boot van 2500kg geen centje pijn en een genot om te rijden!

  Reageer
  0
  0
 2. ep

  dubbelasser hoby van 1800 kilo,mijn ford explorer hybrid merkt het niet eens. Ik denk beste trekauto, hoewel hij wel een slok lust met de caravan er achter.

  Reageer
  0
  0
 3. Jl
  Joery lenglaert

  Audi A6 C7 2.0tdi

  Reageer
  0
  0
 4. S

  Mitsubishi Eclips PHEV
  Prima caravantrekker (tot 1500 kg). Ondanks overwegend verbruik benzine met caravan is mijn indruk dat deze PHEV zuiniger is dan zijn oudere benzine broertje.
  Zonder caravan rijd ik ca 90 % vd tijd elektrisch.

  Reageer
  0
  0
 5. K

  Skoda Octavia!

  Reageer
  1
  0
 6. Ok
  Oebele kits

  Volvo 40

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Dit zijn de 10 populairste trekauto's

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht