ACSI FreeLife

Menu

Exclusieve trekautotest: Polestar 2 (+ video)

Auteur
Sander Cox
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Polestar 2

Signalement

Merk
Polestar
Model
Polestar 2
Testjaar
2021
Gewicht
Rijklaar gewicht: 2.198 kg; maximum gewicht: 2.600 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.500/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.500 kg; maximum kogeldruk: 100 kg.
Basisprijs
Polestar 2: € 59.800 (zonder extra opties)

Elektrische auto’s worden snel goedkoper. Ook voor de caravanliefhebber. Moesten we ruim een half jaar geleden nog constateren dat je voor een bruikbare elektrische trekauto nog rond de 80 euromille moest neertellen, nu heb je al vanaf € 59.800 een Polestar 2. We spanden deze elektrische auto voor de Weinsberg CaraCito, een caravan die ook volledig elektrisch werkt.

2020 is het jaar dat de elektrische auto voor een veel groter publiek beschikbaar kwam en eigenlijk definitief is doorgebroken. Er is inmiddels volop keuze onder de € 40.000 en zelfs met een budget van 25 euromille kun je nog een nieuwe elektrische auto vinden als je voor lief neemt dat de actieradius beperkt is.

Elektrische auto’s: de opties

Als caravanbezitter valt er nog niets te shoppen voor de genoemde aanschafprijzen. Als je een kleine caravan tot een ton aan maximum gewicht hebt, zou je er een Skoda Enyaq iV 60 (€ 40.790) voor kunnen zetten. Maar pas als je bijna € 60.000 euro uitgeeft komt de eigenaar van een middenklasse caravan in beeld.

Volvo XC40 elektrische versie

Volvo levert sinds afgelopen najaar voor € 59.900 de eerste volledig elektrische versie van de XC40, voor honderd euro minder kon je enkele maanden daarvoor al terecht bij de Polestar 2. Beide modellen hebben een trekgewicht van 1.500 kilogram.

Ontstaan Polestar

De merknaam Polestar zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Auto(sport)liefhebbers kennen de naam wellicht wel. Polestar is ontstaan uit de autosportacitiviteiten van Volvo in de jaren negentig van de vorige eeuw, maar heette toen nog Flash Engineering. Het bedrijf wordt in 2005 omgedoopt in Polestar en wordt daarna ook actief in de tuning van Volvo’s. Sinds 2009 is het merk de officiële partner voor het aanpassen van Volvo’s voor de openbare weg. In 2013 verschijnen de S60 en V60 Polestar, extra snelle en sportieve Volvo’s.

Twee jaar later neemt Volvo de tak over die zich met het veredelen van personenauto’s bezighoudt en de racedivisie gaat verder als Cyan Racing. In 2017 wordt Polestar een zelfstandig merk dat elektrische auto’s gaat produceren in de hogere segmenten. Het eerste model, de Polestar 1, blijkt echter nog geen volledig elektrische auto, maar een sportcoupé met een plug-in hybride aandrijflijn. En het is vooral een prestigieus model (aanschafprijs € 159.500) om Polestar als merk op de kaart te zetten. Niet lang daarna verschijnt de Polestar 2, een volledig elektrische vijfdeurs hatchback.

Volvo-genen

De Polestar 2 is onderhuids verwant aan de Volvo XC40. Niet vreemd, want beide merken zijn onderdeel van het Chinese Geely-concern en net als Volvo is ook Polestar gevestigd in Gothenburg. De ‘2’ gebruikt hetzelfde platform als de XC40 van Volvo, maar is wel bijna 20 centimeter langer en bijna 20 centimeter lager dan het SUV-broertje van Volvo.

Voor de aandrijving van de Polestar 2 worden twee elektromotoren van elk 204 pk gebruikt, eentje voor de vooras en eentje voor de achteras. De auto heeft dus vierwielaandrijving en dankzij de twee motoren een indrukwekkende hoeveelheid kracht: 408 pk en 660 Nm aan koppel. Daarmee kan de Polestar binnen vijf tellen van 0 naar 100 kilometer per uur accelereren. De topsnelheid bedraagt 204 kilometer per uur.

Tot 470 kilometer ver

De energie voor de twee motoren komt uit een 78 kWh accu, waarvan 75 kWh echt wordt gebruikt. Zou je meer gebruiken, dan slijt de accu sneller, want helemaal vol laden en helemaal leeg maken is er niet goed voor. Volgens de WLTP-norm komt de Polestar daarmee 470 kilometer ver.

Polestar 2_met caravanDe Polestar 2 met de Weinsberg CaraCito aan de trekhaak

Daar moeten we meteen bij opmerken dat de actieradius volgens WLTP-norm wordt vastgesteld op een rollenbank. Dat betekent dat er een mix van rijden in de stad, op de buitenweg en de snelweg wordt afgelegd bij een milde temperatuur (de rollenbank staat binnen). De norm is realistischer dan de oude NEDC-norm, maar wijkt toch altijd nog af van de dagelijkse rijpraktijk. Die ligt afhankelijk van je rijstijl en rijomstandigheden dichter bij de 400 kilometer. Wie meer snelweg rijdt, zal minder kilometers uit een acculading halen, bij stadsritten kan het zomaar meer zijn.

Je kunt de accu thuis laden met maximaal 11 kW op driefasen en met 2,3 kW aan een huishoudstopcontact. Snelladen kan onderweg met maximaal 150 kW tot 80 procent.

Kou en actieradius

De zojuist genoemde getallen voor de actieradius gelden in de zomer of het late voorjaar en vroege najaar. Zodra het kouder wordt neemt de actieradius namelijk af. Dat komt deels omdat een koude accu zijn energie minder makkelijk vrijgeeft. Maar als het koud is zul je ook de verwarming in de auto willen gebruiken en die verbruikt ook elektriciteit. En als het een natte, koude en donkere winterdag is, mag je daar ook nog ruitenwissers en verlichting bijrekenen. Allemaal stroomverbruikers, die uit diezelfde accu hun energie halen,

Het kan in de winter dus zomaar gebeuren dat van die 400 kilometer reële actieradius die je in de zomer gewend was, slechts een dikke 300 kilometer overblijft, zeker als je veel snelweg rijdt. Onze testweek met de Polestar was begin december, dus we kunnen de actieradius van een ruime 300 kilometer beamen.

Muisstil en bloedsnel

Het rijden in de Polestar is zeer aangenaam en minstens zo indrukwekkend. De auto produceert alleen banden- en windgeruis en is behalve muisstil ook nog bloedsnel. De acceleratie is bijna misselijkmakend snel en de kracht is altijd zonder de minste vertraging beschikbaar en vanaf stilstand. Een elektromotor heeft immers vanaf de eerste omwenteling zijn volle vermogen.

Daarbij komt dat de auto geen versnellingsbak heeft, je kunt alleen kiezen uit vooruit of achteruit met een klein pookje. Er is zelfs niet eens een startknop aanwezig. Met de sleutel in je zak of tas, kun je de auto gewoon openen door de aan de deurhendel te trekken. Zodra je gaat zitten op de bestuurdersstoel, weet de auto dat je wilt gaan rijden en is het voldoende om met ingetrapte rem de stand D te kiezen. Daarna hoef je alleen maar het acceleratiepedaal te bedienen en te sturen. Remmen is overbodig, want je kunt de auto zo instellen dat hij bij het loslaten van het acceleratiepedaal automatisch sterk afremt. Zo win je energie terug en slijten je remmen niet.

Google Android

Het verblijf aan boord van de Polestar 2 is ook aangenaam vanwege de strakke afwerking van het interieur en het hoge comfort. En het bedieningsgemak is in een woord geweldig, mede vanwege het infotainmentsysteem met groot scherm dat door Google is ontwikkeld, Android Automotive OS. Het is zeer intuïtief te bedienen en reageert vliegensvlug op commando’s.

Je kunt zelfs tegen het systeem spreken (ook met een Brabantse tongval) en de commando’s worden in 99 procent van de gevallen direct begrepen en probleemloos en snel uitgevoerd. Je zit lekker aan boord van de Polestar 2 op comfortabele stoelen en ook achterin is het ruimteaanbod royaal. De bagageruimte is met 440 liter niet spectaculair groot, maar wel voldoende. De laadkabel voor de accu, waarvoor het stopcontact achter een klepje linksachter zit, kun je voorin in een vak opbergen.

Een makkie

De Polestar mag volgens de fabriek 1.500 kilogram trekken. Wij hingen er de – zeer toepasselijk – ook geheel elektrische caravan van Weinsberg achter, een CaraCito 390 QD. Deze mag beladen (opgewaardeerd) 1.350 kilogram wegen. Niet alleen vanwege zijn zeer krachtige aandrijving heeft de Polestar 2 daar een makkie aan, ook het hoge rijklaar gewicht van 2.198 kilogram helpt mee.
Je merkt eigenlijk niet veel van de caravan die achter de Polestar hangt. Hij blijft altijd stabiel en verkeersdrempels geven slechts een kleine beweging door aan de trekauto. Wat dat betreft is een elektrische auto een uitkomst voor de caravanbezitter.

Minder plezierig is dat de trekauto flink meer energie nodig heeft om een caravan te trekken, voornamelijk vanwege de extra luchtweerstand van de caravan. Zeker bij het rijden op de snelweg moet je er rekening mee houden dat de actieradius veel kleiner wordt.

We haalden bij twee metingen nog geen 200 kilometer uit de accu (met volle accu begonnen en bij 15 procent restcapaciteit gestopt), wat deels te wijten was aan de lage temperaturen. In de zomer lijkt 225 kilometer wel een reële actieradius, afhankelijk van je rijstijl.

Technische gegevens Polestar 2

Motor en versnellingsbak

Twee 204 pk (150 kW) elektromotoren, totaal vermogen 408 pk (300 kW), maximum koppel 660 Nm. Aandrijving/transmissie: vierwielaandrijving, automaat, capaciteit accu: 78 kWh.

Gewichten

Rijklaar gewicht: 2.198 kg; maximum gewicht: 2.600 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.500/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.500 kg; maximum kogeldruk: 100 kg.

Afmetingen

Lengte: 461 cm, breedte: 189 cm, hoogte: 148 cm, wielbasis: 274 cm; inhoud bagageruimte: 440 liter.

Rijprestaties

Topsnelheid: 204 km/u, acceleratie 0-100 km/u: 4,7 s; verbruik volgens WLTP-norm: 16,0 kWh/100 km; testverbruik met caravan (Weinsberg Caracito 390 QD): 35,3 kWh/100 km (winter).

Vanafprijzen rijklaar

Polestar 2: € 59.800 (zonder extra opties)

Conclusie testredacteur Mario Vos

Een elektrische trekauto komt voor de caravanbezitter langzaam binnen bereik, al is bijna 60 euromille voor een Polestar 2 natuurlijk geen koopje. Qua kracht en gewicht is een elektrische trekauto als de Polestar 2 zeer geschikt, maar de actieradius vraagt wel om aanpassing van je reisschema in de zomer. Al je het niet erg vindt om meer binnenwegen te rijden en vaker te stoppen, kan het best. Maar dagelijks grote afstanden afleggen lukt niet en winterkamperen moeten we afraden, tenzij je dol bent op het bezoeken van snellaadstations.

Tekst: Mario Vos

Bekijk de video en meer trekautotests

Klik voor nog meer details over deze elektrische Polestar 2 op de video bovenaan. Wil je meer weten over andere trekauto’s? Testredacteur Mario Vos vertelt je alles over caravantrekkers van verschillende merken. Benieuwd naar meer elektrische caravantrekkers? Bekijk dan hier het overzicht van elektrische trekauto’s.

Praat mee

 1. PB
  Paul van den Brink

  Goedendag,
  Ik heb een Polestar 2 en ben al even op zoek naar goede spiegels voor als er een caravan achter hangt.
  Welke set is hier gebruikt?
  Heeft iemand andere opties zonder stangen op de deur of aan het raam?
  Alvast bedankt,
  Paul

  Reageer
  0
  0
  1. M

   Defa Easy Mirror (De Luxe)

   Reageer
   0
   0
  2. M

   Deaf Easy Mirror (De Luxe)

   Reageer
   0
   0
 2. N

  Vergelijkbaar met de E-Audi. Zie de test van de ANWB van deze audi.
  Losse wagen 350 km.
  Met caravan “ een beer van een trekauto” een schamele 100 km!
  Vanaf Rotterdam nog te einig om op de Veluwe te komen.
  Ze morten tech echt nog verder ontwikkelen,

  Reageer
  1
  1
 3. RB
  René van de Braak

  Mooie wagen maar te weinig actieradius zodat ’n rit naar het zuiden van Europa een hele onderneming zal worden.
  Verder ff ’n minpuntje betreffende het filmpje, ik zie hierin de klep “klapperen” aan de zijkant van de caravan. Dit controleert en ziet iedere “kampeerder” in zijn spiegel als hij vertrekt. Minpuntje voor onze journalist.

  Reageer
  0
  1
 4. MA
  Martin Aalbers

  Goede ontwikkeling. Maar . . . De Polestar 2, volledig opgeladen 470 km WLTP. Met de actieradiuscaculator op de website van Polestar berekend, op de snelweg, 25 graden C, airco aan en standaard wielen, blijft er 360 km bereik over onder de meest gunstige omstandigheden.
  Welke afstand kan worden afgelegd met de Weinsberg CaraCito 390 QD aan de haak? Ben benieuwd!

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Exclusieve trekautotest: Polestar 2 (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht