ACSI FreeLife

Menu

Testvideo: Mazda CX-5 SkyActiv-G 165 TS+

Autojournalist Mario Vos test voor iedere editie van ACSI FreeLife magazine een nieuwe trekauto. Hij maakt daarbij ook een testvideo die we tot nu toe alleen publiceerden in de ACSI Magazines-app. Iedere maand schotelen we je een testvideo uit 2018 voor. Deze keer steelt de Mazda CX-5 SkyActiv-G 165 TS+ de show.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Mazda CX-5

Signalement

Merk
Mazda
Model
CX-5 SkyActiv-G 165 TS+
Testjaar
2018
Gewicht
Rijklaar gewicht 1.435 kg, trekgewicht geremd/ongeremd: 1.800/715 kg, maximaal toelaatbaar gewicht 2.020 kg
Basisprijs
€ 31.990 (G 165, benzine) € 40.990 (D 150, diesel)

De CX-5 is niet de eerste SUV van Mazda, maar wel de meest succesvolle tot nu toe. De auto neemt sinds zijn komst in 2012 een derde tot soms wel de helft van de verkopen voor zijn rekening. Dat succes wil Mazda graag vasthouden en daarom werd de CX-5 in 2017 vernieuwd. Het was geen ingrijpende vernieuwing, maar als je de vorige generatie naast dit exemplaar zet zie je dat er geen onderdeel hetzelfde is gebleven. Maar de auto blijft toch heel erg lijken op z’n voorganger.

Niet fluisterstil

In het testexemplaar is de tweeliter motor gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Tijdens de eerste kilometers – nog zonder caravan – valt me meteen op dat de motor niet echt fluisterstil is. Zodra je wat toeren maakt – pakweg vanaf zo’n 3.000 toeren – is de motor beter hoorbaar dan je van dit soort auto’s gewend bent. En dat valt extra op omdat de rest van de auto zo mooi stil is. Er is weinig windgeruis en ook de banden geven nauwelijks geluid door. Op kruissnelheid drukt de zesde versnelling wel het toerental en daarmee het motorgeruis.

Dodehoekassistent

De CX-5 rijdt comfortabel en aangenaam. De bediening is logisch en doordacht en alle meters en knoppen zijn logisch geplaatst. De koppeling is licht te bedienen en grijpt prettig aan en dat is vooral met aangekoppelde caravan plezierig bij het manoeuvreren. De CX-5 die ik reed was een TS+ en die zit goed in de accessoires. Handig is de dodehoekassistent, die signaleert als er iemand schuin achter je rijdt die niet kunt zien in de zijspiegel. Een lampje licht dan op in de spiegel als zich dat voordoet en als je richting aangeeft naar die kant klinkt er nog een extra waarschuwingssignaal.

In ieder nummer een trekautotest

In ieder nummer van ACSI FreeLife magazine vind je een trekautotest van een splinternieuwe trekauto. Autojournalist Mario Vos zoekt daarvoor geschikte vierwielers uit en test of ze geschikt zijn als caravantrekker. Naast het artikel produceert hij een testvideo.

ACSI Magazines-app

Zowel het artikel als de video zijn in onze ACSI Magazines-app te bekijken. Hier lees je hoe je deze app gratis download. Ben je abonnee van ACSI FreeLife magazine? Dan lees je alle magazines ook gratis in de app. We voorzien veel artikelen van extra foto’s en video’s, dus het is zeker de moeite waard om ACSI FreeLife digitaal te lezen.

De komende maanden verschijnen ook de video’s van de andere in 2018 geteste modellen op deze website. In deel 3 – die 9 februari 2019 op deze website verschijnt – is de Citroën C4 Picasso (C4 SpaceTourer) aan de beurt.

Meer lezen?

Het uitgebreide testartikel van de Mazda CX-5 SkyActiv-G 165 TS+ lees je in ACSI FreeLife 3-2018.

bestel magazine

Praat mee