ACSI FreeLife

Menu

Testvideo: Toyota RAV4 Hybrid AWD

Autojournalist Mario Vos test voor iedere editie van ACSI FreeLife magazine een nieuwe trekauto. Hij maakt daarbij ook een testvideo die je hieronder kan bekijken. Voor ACSI FreeLife 6-2019 trok Mario er op uit met een Toyota RAV4.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Toyota RAV4

Signalement

Merk
Toyota
Model
RAV4 Hybrid AWD
Testjaar
2019
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.720 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgend fabrikant: 1.650/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.575 kg (met extra belading nog een beetje meer); maximum toelaatbaar gewicht: 2.225 kg; maximum kogeldruk: 70 kg
Basisprijs
€ 44.695

Al meer dan twintig jaar bouwt Toyota hybride auto’s, maar pas de laatste jaren acht het Japanse merk een model geschikt om een caravan te trekken. Het is de RAV4 Hybrid AWD, een opvallend zuinige SUV, die we voor deze trekautotest voor een middenklasse Hobby hebben ‘gespannen’.

Hybride aandrijflijn

De jongste generatie van de RAV4 heeft ook een compleet nieuwe hybride aandrijflijn. De viercilinder benzinemotor heeft nog altijd een inhoud van 2,5 liter, maar het is een compleet herziene motor met een hoger rendement. Het gezamenlijke vermogen van de benzinemotor en de elektromotor bedraagt nu 218 pk, 21 pk meer dan zijn voorganger. Voor de vierwielaangedreven RAV4 komt er nog eens 4 pk bij, omdat deze uitvoering een extra elektromotor voor de achterwielen heeft.

Trekadvies RAV4

Genoeg over de pk’s, wat mag de RAV4 eigenlijk trekken? Jarenlang mocht een hybride van Toyota niets of slechts zeer weinig trekken, maar de vierwielaangedreven RAV4 gaat meteen voor 1.650 kilogram, zo staat er in de technische gegevens. Met een rijklaar gewicht van 1.720 kilogram biedt de vlot gelijnde SUV een solide basis om een caravan te trekken, ook vanwege de korte overhang achter.

Met 350 kilo aan boord weegt de trekauto in beladen toestand bijna 2.100 kilogram. Als we onze veiligheidsmarge van 75 procent aanhouden zouden we dan op 1.575 kilo uitkomen. Een beetje meer vinden we gezien de stabiliteit wel verantwoord, maar 1.650 kilogram is ons toch wat teveel.

Nog meer over de hybride RAV4

Grote kans dat jij na het lezen van dit verhaal en het bekijken van de video nog steeds met onbeantwoorde vragen zit. In dat geval moet je zeker het hele artikel in ACSI FreeLife 6-2019  lezen.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Testvideo: Toyota RAV4 Hybrid AWD

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht