ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Volvo XC60 Recharge T8 AWD (+ video)

Autojournalist Mario Vos test voor iedere editie van ACSI FreeLife magazine een nieuwe trekauto. Hij maakt daarbij ook een testvideo die je hieronder kan bekijken. Voor ACSI FreeLife 1-2021 zat hij achter het stuur van een Volvo XC60 Recharge T8 AWD.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
trekautotest Volvo XC60

Signalement

Merk
Volvo
Model
XC60 Recharge T8 AWD
Onderstel
Viercilinder benzinemotor met turbo en compressor en plug-in hybride ondersteuning
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht: 2.161 kg; maximum gewicht: 2.660 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 2.100/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 2.000 kg; maximum kogeldruk: 100 kg
Basisprijs
Volvo XC60 B4 Mild Hybrid: € 54.995 Volvo XC60 Recharge T6 AWD Plug-in hybrid: € 64.995 Volvo XC60 Recharge T8 AWD Plug-in hybrid: € 67.995

De Volvo XC60 is de gulden middenweg onder de SUV’s van het Zweedse merk. Een stuk groter dan de compacte XC40, maar op eerbiedige afstand van de bijna vijf meter lange ‘full size’ XC90. We mochten er eentje meenemen op de TestTour naar Karinthië. En niet alleen daar maakte de XC60 Recharge T8 indruk, ook tijdens de trekautotest voorafgaand aan de TestTour was dat het geval.

Eerst de grootste en sterkste modellen introduceren

Volvo introduceert modellen vaak ’top-down’. Eerst de grootste en sterkste modellen of versies, daarna de kleinere en minder sterke uitvoeringen. Daarom was de eerste SUV van Volvo de grote en flink gemotoriseerde XC90, waarmee meteen een stevige reputatie werd gevestigd over de hele wereld.

Een mooie prestatie voor een relatief klein automerk dat voor het eerst een SUV uitbracht. De volgende stap stond daarmee eigenlijk vast, een compacter model ontwikkelen om voort te bouwen op de reputatie van de XC90. Het werd de XC60, bijna 20 centimeter korter, een tikje smaller en ook wat lager. De eerste XC60 verscheen in 2008 en legde het Zweedse merk geen windeieren.

Elektrische ondersteuning

De eerste generatie had ook een lang leven. Pas in 2017, negen jaar later dus, kwam er een opvolger. Dat had alles te maken met het in gebruik nemen van een nieuw schaalbaar platform, dat auto’s van groot tot klein dezelfde basis met crashstructuur moest verschaffen.

Bovendien moest Volvo voordat deze XC60 verscheen eerst de nog veel oudere XC90 vernieuwen – het eerste model hiervan is tien jaar verkocht, een unieke prestatie voor één generatie. De nieuwe XC60 werd langer, lager en breder dan zijn voorganger. En Volvo had in deze XC60 al afscheid genomen van de motoren met meer dan vier cilinders en twee liter inhoud.

Mild hybride of plug-in hybride

In plaats daarvan kwam er afhankelijk van het nagestreefde vermogen assistentie van een turbo of een combinatie van een turbo en een compressor. Tegenwoordig heeft elke XC60 ook altijd een vorm van elektrische ondersteuning. Dat kan een mild hybride vorm zijn (kleine elektromotor) of een plug-in hybride waarbij je een stuk volledig elektrisch kunt rijden en de accu extern kunt opladen.

Vervolg trekautotest

Jammer hè, dat het verhaal hier eindigt. In ACSI FreeLife 1-2021 lees je het hele artikel en hierboven kan je de exclusieve video bekijken.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Volvo XC60 Recharge T8 AWD (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht