ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Subaru Forester 2.0l-S e-Boxer (+ video)

Een groot deel van de Subaru’s die in Nederland worden verkocht, rijdt de showroom uit met een trekhaak onder de auto. Want de modellen van dit Japanse merk zijn van oudsher zeer goede caravantrekkers. Zuinigheid was nooit de sterkste kant van Subaru, maar daar moet hybride techniek verandering in brengen. We spanden de Forester 2.01-S- e-Boxer voor een flinke Tabbert Puccini 550 E om uit te vinden of dat zo is.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Trekautotest Subaru Forester e-Boxer

Signalement

Merk
Subaru
Model
Forester 2.0l S e-Boxer
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.760 kg; maximum gewicht: 2.185 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.870/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.800 kg; maximum kogeldruk: 75 kg
Basisprijs
€ 48.195

Waarom zijn Subaru’s van huis uit eigenlijk niet zo zuinig, zul je je wellicht afvragen. Nou, dat heeft twee hoofdoorzaken. Om te beginnen hebben nagenoegalle Subaru’s standaard permanente vierwielaandrijving (tegenwoordig hebben ze het zelfs weer echt allemaal nu de BRZ uit productie is).

Extra gewicht

Vierwielaandrijving betekent dat er extra assen meedraaien omdat er geen twee maar vier wielen worden aangedreven. Dat zorgt voor extra weerstand in de aandrijflijn en extra gewicht. Een Subaru is zomaar tussen de 5 en 10 procent zwaarder dan een vergelijkbare SUV, zoals bijvoorbeeld de recent door ons geteste Nissan X-Trail.

Exclusieve boxermotor

De tweede oorzaak van de wat grotere dorst van een Subaru is de motor. Het Japanse merk is vrij conservatief op motorisch gebied en houdt al sinds het begin van de jaren zeventig vast aan de vrij exclusieve boxermotor (vooral bekend van de VW Kever en de sportwagens van Porsche). Daarbij staan de cilinders niet keurig op een rij zoals bij een lijnmotor, maar liggen ze plat twee aan twee tegenover elkaar. Bij een draaiende motor boksen de twee tegenover elkaar liggende cilinders als het ware tegen elkaar, vandaar de naam.

Boxermotor

Een boxermotor heeft als voordeel dat hij plat is en laag kan worden ingebouwd in de motorruimte en dat brengt het zwaartepunt van de auto naar beneden. En dat is weer goed voor het weggedrag van de auto. Een boxermotor werkt doorgaans ook trillingsarmer, omdat de tegen elkaar in boksende cilinders trillingen deels opheffen. Maar een boxermotor is duurder om te bouwen, omdat hij twee cilinderblokken en -koppen heeft en twee keer zoveel nokkenassen. En Subaru slaagt er maar niet in om deze motor echt zuinig te krijgen.

Bekijk de video en lees verder

Wil je alles weten over deze trekauto of overweeg je deze Subaru aan te schaffen? Bekijk dan de video boven aan dit bericht én lees het uitgebreide artikel in ACSI FreeLife 6-2020.

Bestel ACSI FreeLife 6-2020

Praat mee

 1. EB
  Ed Broekema

  Wat ik mis in de trekautotest is de maximale helling die je kunt nemen met een combinatie. Toch de angst van menig caravanner in een vreemd land. Hoog koppel is dan belangrijk! Bijvoorbeeld deze Subaru heeft dat niet echt maar dan met 1700 kg er achter de bergen in gaan………..

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Trekautotest: Subaru Forester 2.0l-S e-Boxer (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht