ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Nissan X-Trail DIG-T 160 (+ video)

De Nissan X-Trail stamt nog uit de tijd dat een SUV geen modeverschijnsel was, maar echt iets moest kunnen. In twee decennia is die utiliteitsfactor er echter geleidelijk uitgepolijst. Is de X-Trail nu nog een goede trekauto? Uit deze test blijkt dat hij nog steeds veel trektalent heeft.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Trekautotest Nissan X-Trail

Signalement

Merk
Nissan
Model
X-Trail DIG-T 160
Testjaar
2020
Gewicht
1.575 kg; maximum gewicht: 1.985 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.500/760 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.443 kg; maximum kogeldruk: 75 kg
Basisprijs
€ 36.740

De Nissan X-Trail was begin deze eeuw het antwoord op de eerste SUV-modellen van Honda (CR-V), Toyota (RAV4) en Suzuki (Grand Vitara). Het was de eer van Nissan te na om een auto uit te brengen die nauwelijks offroad-capaciteiten had.

Standaard vierwielaandrijving X-Trail

Het Japanse merk had in de decennia daarvoor immers veel roem vergaard met de vierwielaangedreven Patrol, een luxueuze alleskunner voor het terrein en de weg, die probleemloos 3,5 ton kon trekken. Dus kreeg de X-Trail die in 2001 verscheen standaard vierwielaandrijving, hetgeen voor het trekken van een caravan natuurlijk nooit een nadeel is.

Meer gepolijst

Die eerste X-Trail was een wat hoekige auto, een beetje zoals grote broer Patrol, en je kon er inderdaad mee door niet al te zwaar terrein. Kenmerkend voor die eerste serie was het centraal geplaatste instrumentenpaneel. En zelfs de meest eenvoudige X-Trail mocht al 1.500 kilogram trekken, de sterkere versies twee ton.

Facelift 2005

Bij de facelift in 2005 was Nissan al tot de conclusie gekomen dat niet veel kopers de vierwielaandrijving echt nodig hadden en dus verschenen er enkele (goedkopere) modellen met alleen voorwielaandrijving. Bij de tweede generatie – vooral het interieur werd hierbij opgefrist en het instrumentarium zat nu weer gewoon voor de neus van de bestuurder – bleef het accent nog wel liggen op de uitvoeringen met vierwielaandrijving.

Overbodige ballast

Dat veranderde rigoureus bij de meer gepolijste derde generatie, want daar domineerden vanaf het begin de versies met voorwielaandrijving. Verstandig, want nagenoeg niemand koopt een SUV om af en toe door het terrein te rijden. Een moderne SUV mag nog vaag lijken op de inmiddels bijna uitgestorven terreinauto, maar moet toch vooral aangenaam rijden op de weg en zuinig zijn. En dan is vierwielaandrijving overbodige ballast.

Uitgebreider op de hoogte van de X-Trail

Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen over de Nissan X-Trail als trekauto. Daarom kan je boven aan dit bericht de testvideo bekijken en lees je in ACSI FreeLife 5-2020 de uitgebreide versie van dit artikel.

Bestel ACSI FreeLife 5-2020

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Nissan X-Trail DIG-T 160 (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht