ACSI FreeLife

Menu

6 tips voor de bucketlist van de Franse Jura

Voor gezinnen en actievelingen is het Juragebergte een ideale kampeerbestemming. In deze top 6 delen we de leukste activiteiten en plekken van het Franse gedeelte van de Jura, aan de hand van de ervaringen van de twee testteams van de ACSI FreeLife TestTour Jura.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
TestTour Jura_Col de la Faucille_picknick_team Actieve Levensgenieters

De Jura ligt in het grensgebied met Zwitserland en vormt een uitgestrekt middengebergte dat grotendeels bedekt is met bossen. Typisch Jura zijn bovendien de vele grotten en opvallende krijtrotsen.

1. Kanoën richting Klein Venetië

De kronkelende rivier de Loue leent zich uitstekend voor een rustgevende kanotocht. Vanuit de lange boot kun je het typische landschap van de Jura pas echt goed op je in laten werken. Bij het dorpje Montesoye stapt familie De Vries de kano in voor een tocht van zo’n zes kilometer richting Ornans. Dit schattige dorpje, met een in de zomermaanden levendig centrum, staat ook wel bekend als Klein Venetië.

TestTour Jura 2023_testteam Gezinskampeerders_kanoën Loue_dronebeeld Ornans_Sander BesemsKanoën op de rivier de Loue terwijl je uitkijkt op het typische krijtrotsenlandschap van de Jura.

2. De Jura is het dino Mekka (van weleer)

De Jura dankt haar naam aan het gelijknamige, (sub)tropische tijdperk van zo’n 200 tot 145 miljoen jaar geleden. Je kunt het nu bijna niet voorstellen, maar een deel van het huidige Juramassief was toen bedekt met zee. In deze prehistorische tijd beleefde de dinosauriërs hun bloeiperiode. Vrij logisch dus dat ze deze geschiedenis graag opgraven en tentoonstellen.

De Dino Zoo is dan ook een must voor gezinnen met kinderen die enthousiast worden van dino’s. Naast tachtig dinosaurussen telt het park twee speeltuinen, een 4D-bioscoop en een overdekte ruimte waar je de archeoloog uit kunt hangen.

3. De bergen in met ezel Ali

In de smalle strook tussen de Jura en het meer van Genève stroomt de Valserine. Dit gebied staat ook wel bekend als Pays de Gex. De regio is beroemd vanwege de blauwe schimmelkaas (Blue de Gex), die alleen in de Jura mag worden gemaakt. Voor gezinnen liggen hier verrassende activiteiten in het verschiet. Wat denk je bijvoorbeeld van een zomerse wandeling met sledehonden, of wandelen met een ezel?

4. Kaasfondue tijdens zonsondergang met een hoofdlampje op

Voor actievelingen als Bert en Veronique, die tijdens de ACSI FreeLife TestTour 2023 in de Jura, testteam Actieve Levensgenieters vormen, is de Jura vooral een adrenalinespeeltuin. De Vlamingen beginnen hun TestTour in het dorpje Reugney met een wandeling om nooit te vergeten. Na een pikkedonker en spekglad grotbezoek en een spectaculair uitzicht op de Mont-Blanc, sluiten Bert en Veronique de wandeling af met een kaasfondue in een berghutje zonder elektriciteit.

5. Het allermooiste Alpenpanorama van de Jura

Voor de allermooiste uitzichten van de Jura moet je bij Col de la Faucille zijn. Hier sluit je een wandeling of een ritje in de kabelbaan namelijk af met een panorama waar je maar geen genoeg van kunt krijgen. Je kijkt uit op het meer van Genève, terwijl je op de achtergrond de besneeuwde, Zwitserse Alpentoppen ziet liggen. Adrenalinejunkies moeten zeker een ritje wagen met de steilste zipline van Frankrijk die hier op je wacht.

TestTour Jura_Col de la Faucille_panorama_team Actieve LevensgenietersUitzicht op het meer van Genève en de Alpentoppen vanaf de Col de la Faucille.

6. Aan een stalen draadje

Wie ook maar iets heeft met via ferrata, moet naar Fort l’Ecluse. Op en rondom dit fort vind je een spectaculair klimparcours. Dat spectaculaire zit ‘m vooral in de uitzichten. Terwijl je jezelf een weg zoekt langs een stalen draad kijk je uit op een steile afgrond. Wie de stroom van de Rhône volgt (die uitmondt in het meer van Genève) heeft een uitzicht als op de Col de la Faucille, maar dan met een dubbel zo hoge hartslag.

Kamperen in de Jura

Benieuwd waar je allemaal terecht kunt als je wil gaan kamperen in de Jura? Zoek dan een leuke camping die bij je past uit. En hoe kijken de twee testteams terug op hun avontuur in de Jura? Dat zie je in de video bovenaan dit artikel.

Praat mee

Praat mee: 6 tips voor de bucketlist van de Franse Jura

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht