ACSI FreeLife

Menu

Aan een stalen draadje met uitzicht op Zwitserland

ACSI FreeLife TestTour logoTussen het Juragebergte en de heuvels van de Vuache maken Bert en Véronique hun via ferrata-debuut in en rondom Fort l’Écluse. Het imposante verdedigingswerk op de grens met Zwitserland is sinds 1995 open voor publiek en diende eeuwenlang als militair verdedigingswerk.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
TestTour Jura_via ferrata Fort l'Ecluse

Tijdens de middeleeuwen ontstond in deze Rhônevallei een belangrijke handelsroute en werd in de dertiende eeuw dit fort gebouwd. Nadat het graafschap Savoie in 1860 permanent onderdeel werd van Frankrijk verloor Fort l’Écluse zijn strategische waarde. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het fort in een museum. In het onderste deel van het fort vind je tentoonstellingen, terwijl het 200 meter hoger gelegen bovenste fort is gereserveerd voor de klimsporters. Het is de perfecte plek om de weidsheid van het Rhônedal, het meer van Genève en de Alpentoppen in één blik te overzien.

‘Met een ei in de broek’ aan de draad

De actievelingen uit Leopoldsburg zoeken tijdens hun wandelingen graag de hoogte op. Maar een klim- en klauterroute via een ijzeren draad terwijl je uitkijkt op een honderden meters diepe afgrond, dat is toch wel even andere koek. Bert is er vooraf vrij rustig en stil onder. Bij vrouwlief zijn de zenuwen een tikkeltje ongezond. “Ik heb toch wel een flink ei in de broek”, zucht Veronique. Voordat de debutanten zich vastklikken aan de stalen kabel, moet het testteam eerst nog even wat trappen op, richting Fort Supérieur, zoals het hogere deel wordt genoemd. 922 ondergrondse treden hoger zit de warming-up erop en kan het klimavontuur beginnen.

Met dank aan WO I

Bij dit via ferrata-parcours zit je, met behulp van een klimgordel, door middel van de scharnierende sluiting van een karabiner én een set met valenergiedemper voor extra veiligheid, vast aan een stalen kabel. Met de karabiner verplaats je je over het parcours als een soort zenuwspiraal, met dat verschil dat je de ijzeren draad wél aan mag raken.

De oorsprong van via ferrata

Dat Bert en Véronique op deze gezekerde manier kennis kunnen maken met het wandklimmen is trouwens te danken aan de Eerste Wereldoorlog. Om soldaten en materieel op een zo veilig mogelijke manier te kunnen verplaatsen door de Italiaanse Dolomieten, werden er met ijzeren sporten en ladders routes in de bergwanden gemaakt die beveiligd werden met staalkabels. Deze ‘ijzeren wegen’ werden via ferrata genoemd of Klettersteig in het Duits.

Voetje voor voetje

De via ferrata-route van Fort l’Écluse bestaat uit een makkelijke en moeilijke versie. Beide routes zijn vrij gevarieerd. Het ene moment roetsj je een afgrond over via een kabelbaan. Het andere moment stap je voetje voor voetje over de een centimeter brede rand van een van de buitentorens, met uitzicht op een honderden meters diepe afgrond. “Niet naar beneden kijken schat”, roept Bert, terwijl hij dat zelf met een brede grijns wel doet.

Vlak voor de finish moet er nog een vijftig meter lange touwtrap worden overgestoken. Na afloop overheerst de trots en opluchting en is Veronique het ei met schaal en al kwijt. Bert: “Het was echt super! Dit gaan we zeker nog een keer doen.”

En nu jij!

Wil je net als Bert en Veronique een middeleeuws fort beklimmen? Voor € 28 per persoon treed je in de klimsporen van testteam Actieve Levensgenieters en haak jij jezelf ook aan de draad. Voor kinderen (vanaf 1,30 meter) betaal je € 25 per persoon. Zorg ervoor dat je niet vergeet te reserveren via de website van Fort l’Écluse.

Bekijk de video

Benieuwd naar de bewegende beelden van het spectaculaire in en rondom Fort l’Écluse? Bekijk dan de video die je hierboven kunt aanklikken. Meer zien van de TestTour in het Juragebergte? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Aan een stalen draadje met uitzicht op Zwitserland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht