ACSI FreeLife

Menu

Via ferrata in de Dolomieten, omhoog waar het wandelpad stopt

De Dolomieten zijn volgens velen de mooiste bergen ter wereld. Middels een via ferrata kun je ook als bergwandelaar de loodrechte rotswanden op een redelijk eenvoudige en veilige manier beklimmen.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
via ferrata Dolomieten

Waar wordt je zowel begroet met Buongiorno en Grüß Got? Waar staan knoedels en spaghetti gebroederlijk naast elkaar op de menukaart? Waar rijzen grillig gevormde en steile rotswanden loodrecht op uit vredige, groene dalen?

Alto Adige

Je vindt het allemaal in de Noord-Italiaanse provincie Zuid-Tirol, of zo je wilt Alto Adige in het Italiaans of Südtirol in het Duits. Het is een streek waar Italië en Oostenrijk elkaar ontmoeten en het beste van de twee landen samenkomen. Dat was echter niet altijd zo…

Met dank aan de bergoorlog

Tirol, het hele gebied ten noorden en ten zuiden van de Brennerpas, behoorde tot 1918 toe aan Oostenrijk. In mei 1915 verklaarde Italië de oorlog aan het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Soldaten trokken aan weerszijden van de Dolomieten – de bergen die de natuurlijke grens vormden – omhoog. Gespecialiseerde bergtroepen met aan de Italiaanse kant de Alpini en de Oostenrijkse kant de Kaiserjäger vochten hoog in de bergen een oorlog uit.

Om soldaten en materieel op een zo veilig mogelijke manier te kunnen verplaatsen, werden er met ijzeren sporten en ladders routes in de bergwanden gemaakt die beveiligd werden met staalkabels. Deze ‘ijzeren wegen’ werden via ferrata genoemd of Klettersteig in het Duits.

via ferrata Dolomieten

Tirol versus Zuid-Tirol

Maar het is moeilijk oorlogvoeren op een berg. Als de een op de andere probeerde te schieten, kon de tegenstander zich net onder een richel verstoppen. Mortieren en andere artillerie waren moeilijk te richten. En de rondvliegende kogels en projectielen veroorzaakten lawines, die met de kou wedijverden in een verwoede poging om iedereen te doden.

Tegen de tijd dat het Dolomietenfront eind 1917 werd verlaten, waren ongeveer 150.000 militairen in de bergen omgekomen. In 1918 capituleerde Oostenrijk en moest Zuid-Tirol worden afgestaan aan Italië.

IJzeren wegen

Na de Eerste Wereldoorlog werden de via ferrata door bergsporters omarmd. In eerste instantie door klimmers en later ook door bergwandelaars die op deze manier op plekken konden komen die normaal gesproken onbereikbaar zijn. Er kwamen steeds meer via ferrata bij en de Dolomieten vormen een waar paradijs voor de klettersteiger.

Via ferrata Pisciadù (ook bekend als via ferrata Tridentina) is, zoals men hier zeggen Der beliebsten Klettersteig der Sella. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de route over een van de mooiste rotswanden van de Dolomieten voert, je vanuit de auto zo de route instapt en er boven aan de route een gezellige berghut op je staat te wachten.

Lees verder

Meer weten over deze bijzondere manieren van wandelen door de Dolomieten? Lees dan het het artikel in ACSI FreeLife 5-2021 – met daarin nog veel meer over de combinatie van wandelen en kamperen – die vanaf 24 juni in de boekhandel ligt en die je alvast kan bestellen.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Via ferrata in de Dolomieten, omhoog waar het wandelpad stopt

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht