ACSI FreeLife

Menu

Wandelen naar de kaasfondue

ACSI FreeLife TestTour logoDe wandelschoenen gaan bij Bert en Véronique steevast mee naar de camping. Tijdens een spectaculaire avondwandeling over het Amancy-plateau in het noorden van het Juragebergte komt zo’n paar extra stevige schoenen goed van pas.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
TestTour Jura_testteam Levensgenieters_fondue & rando

In het plaatsje Reugney heet Johan Salomon de bergwandelaars welkom aan de voet van een boshelling. Deze Franse gids heeft een ongekende feitenkennis die hij met brede handgebaren en maximale mimiek op aanstekelijke wijze overdraagt. Bert en Véronique zijn nog geen twintig stappen onderweg als ‘Sjowan’ naar een krioelende, metershoge mierenhoop wijst en als een ware bioloog uitweidt over mieren(zuur).

Via een steil bospad met haarspeldbochten, dat ooit dienstdeed als mountainbikeparcours, volgen Bert en Véronique de route richting de glooiende weilanden van het Amancy-plateau, op ruim tweehonderd meter boven Reugney. Dit uitgestrekte plateau tussen de twee bergen Le Temps (911 meter) en Les Pres Dits (908 meter) was tot een jaar of twintig geleden een echt ski- en bosbouwgebied. Tegenwoordig is het vooral een rustgevend panoramaparadijs voor wandelaars.

Pikkedonker en spekglad

Op deze hoogvlakte wacht voor de actievelingen een sensationele verrassing op een plek die alleen lokale voorbijgangers weten te liggen. Via een ijzeren trap dalen de Vlamingen af richting een van de vele grotten die het Juragebergte rijk is. Alle geluk dat ze een hoofdlampje op hebben. Ondergronds is het twaalf graden Celsius, pikkedonker én spekglad. Voetje voor voetje zoeken de avonturiers hun weg door deze grot, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door verzetsmensen zou zijn gebruikt als verstopplek voor wapens.

Ondertussen is de zon bijna onder en vervolgt het drietal de wandeling richting een uitzichtpunt, waar een kleine proeverij met lokale worstjes, wijnen en bieren op hen wacht. Bij Bert ligt de focus vooralsnog op het blikveld van zijn verrekijker. Binnen enkele seconden is het bingo. “Kijk daar eens zeg! Dit is de eerste keer dat ik de Mont Blanc zie liggen. De andere keren lag-ie telkens in de wolken.”

Etenstijd

Na de kleinere proeverij met panoramazicht is het tijd voor de ultieme beloning van deze ‘rando’. In een voormalige koeienstal zonder elektriciteit schuiven Bert en Véronique met hun hoofdlampjes aan voor een kaasfondue. Het pannetje zit vol met drie lokale trotsen: de Comté, Morbier en Mont d’Or. Véronique is normaal gesproken niet zo’n kaaseter, maar “dees is echt wel heel goed”. Ondertussen zijn de geluksvogels dankzij het openstaande raam nog even getuigen van de zonsondergang, terwijl de bellende Montbéliarde koeien op de voorgrond voorbij grazen. Bert is er stil van. “Dit is echt onbetaalbaar hè, schat?”

Gemzen en lynxen

Na de kaasfondue is het pikkedonker en staat de berggeiten nog een afsluitende afdaling te wachten. De burgemeester van Reugney biedt hun al tevergeefs een lift aan. Met een fakkel in de hand volgen Bert en Véronique het spoor van Johan, die zijn feitenkennis verder overbrengt met spannende verhalen over gemzen en zelfs lynxen, die je hier zomaar kunt tegenkomen. “Als de gemzen mensen zien, gaan ze via deze helling naar beneden”, wijst Johan stellig.

Iets voor middernacht zijn de geluksvogels weer terug in Reugney. Met open mond kijken de hoofdrolspelers elkaar aan, op zoek naar de juiste woorden. “Dit was echt een ervaring om nooit te vergeten”, vertelt Véronique. “Alles klopte. Het uitzicht op de Mont Blanc. Een kaasfondue met een hoofdlampje en dan met een fakkel in de hand weer naar beneden. Wat heeft een mens nog meer te wensen!”

Rando & fondue

Wil je in de zomer net als Bert en Véronique een spectaculaire wandeling maken over het Amancy-plateau met een kaasfondue als afsluiter? Boek dan jouw eigen rando (wandeling) & fondue door contact op te nemen met johan@trail-avenures.com. Zorg er wel voor dat je met minimaal vijf en maximaal twaalf personen bent. De wandeltour kost € 35 per persoon en is inclusief fondue.

Bekijk de video

Benieuwd naar nog meer beelden van de cani & rando in het Juragebergte? Bekijk dan de video die je hierboven kunt aanklikken. Meer zien van de TestTour in het Juragebergte? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Wandelen naar de kaasfondue

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht