ACSI FreeLife

Menu

In de Dino Zoo ga je terug naar het tijdperk van de Jura

Logo ACSI FreeLife TestTourEen kampeervakantie in het Juragebergte met jonge kinderen is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan Dino Zoo. Uiteraard ging ook familie De Vries een dagje terug naar tijdperk Jura. Leerzaam voor kinderen én ouders.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
TestTour Jura 2023_testteam Gezinskampeerders_Dino Zoo_openingsfoto

“Grww ik ben een raptor” roept Bente met stemverheffing terwijl ze, met beide armen gevouwen voor haar borst en de vingers vooruit, haar zus en broertje achterna rent. Bente is een groot dino-liefhebber en beleeft in Dino Zoo de tijd van haar leven.

De raptor was een van de kleinste dinosauriërs. Toch was deze tweevoeter met drie messcherpe tenen de meest gevreesde jager, zo ontdekt Linda na het lezen van het bijbehorende informatiebord. “Dat zou je niet zeggen!” Wie ooit de documentaireserie Walking with Dinosaurs van de BBC heeft gezien weet wel waarom. De velociraptor, zoals-ie officieel heet, onderscheidde zich van alle andere vleeseters door niet als individu te jagen. Velociraptors jaagden als groep om daarmee hun prooi te overrompelen.

Daarom heet het hier Jura

Sam en Tessa zijn meer in de ban van de planteneters. Met open mond staart Sam naar de reuzen van de prehistorie. “Kijk die lange nek!”, wijst Sam. “Lijkt wel op een giraffe, maar dan nog iets groter.” Naast tachtig uitgestorven dinosaurussen vind je in Dino Zoo onder andere twee speeltuinen, een 4D-bioscoop en een overdekte archeologieruimte.

En de ouders, die vragen zich waarschijnlijk af waarom je uitgerekend in het Juragebergte een dinopark tegenkomt. De naam van dit gebergte, dat een uitgestrekt middengebergte vormt op de grens met Zwitserland en grotendeels bedekt is met bossen, is vernoemd naar het gelijknamige, (sub)tropische tijdperk.

Zo’n 200 tot 145 miljoen jaar geleden beleefden de dino’s hun bloeiperiode en was een deel van het huidige Juramassief bedekt met zee. Langs de oevers lieten de mastodonten hun overblijfselen achter. Ook in het landschap is de lokale prehistorie nog steeds zichtbaar in de vorm van de krijtrotsen, die zo kenmerkend zijn voor de Jura.

Dinoparadijs

Het is niet voor niets dat Jurassic Park, dé dinofilm die in 1993 uitkwam, de naam van de regio met zich meedraagt. Het moet hier een dinoparadijs zijn geweest, en dat is nog altijd moeilijk voor te stellen. Zelfs nadat je de prehistorische reuzen van dichtbij hebt gezien. Voor Tessa, Bente en Sam ontsnapt deze regionale geschiedenisles aan hun aandacht. Die aandacht richt zich na een wandeling door de dinotuin volledig op het overdekte archeologische hoofdkwartier van het park. Terwijl Sam en Gerbrand met een kwastje botten blootleggen, zijn de dames De Vries verderop rotsschilderingen aan het maken. Welkom terug in de prehistorie!

Typisch Jura

Een bezoek aan Dino Zoo laat zich goed combineren met een etentje bij Auberge du Rondeau in Lavans-Vuillafans, op twintig minuten rijden van het openluchtmuseum. Al is het alleen maar voor de locatie. Vanaf deze boerderijherberg heb je een weids uitzicht over het dunbevolkte, glooiende bosheuvellandschap van het Juragebergte. In het restaurant – dat zo goed als alle producten zelf verbouwt – kun je proeven van lokale specialiteiten, zoals een stoofpot van wild zwijn.

Bekijk de video’s over de TestTour Jura

Meer zien van de TestTour in het Juragebergte? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: In de Dino Zoo ga je terug naar het tijdperk van de Jura

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht