ACSI FreeLife

Menu

Kanoën op de Loue met uitzicht op de krijtrotsen van de Jura

Logo ACSI FreeLife TestTourVanaf camping La Roche d’Ully in het Franse Ornans kijk je zowat uit op de rivier de Loue. Voor testteam Gezinskampeerders is dit een mooie kans om de waterschoenen uit de kast te halen voor een kanotocht met z’n vijven.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
TestTour Jura 2023_testteam Gezinskampeerders_kanoën Loue_dronebeeld Ornans_Sander Besems

De Loue is een kronkelende rivier die ontspringt in Ouhans en 122 kilometer verderop uitmondt in de rivier de Doubs. Aan de helderheid en de temperatuur van het water is te merken dat die bron niet al te ver weg is. Dat klopt. Ter hoogte van het plaatsje Montgesoye, waar de familie De Vries in twee kano’s stapt, blijkt het water van de rivier pas twintig kilometer onderweg te zijn. Ondanks de overvloedige regenval van de week daarvoor ligt de Loue er kraakhelder bij en reikt het zicht tot de bodem.

Achter de bosrijke oever van de rivier kijk je uit over de met dennen begroeide hellingen en de witte krijtrotsen die zo typisch zijn voor het Juragebergte. De Loue is op deze julidag een rustig kabbelend beekje. Dat komt de lokale fauna ten goede. Onderweg spotten Linda en haar dochters Bente en Tessa vanuit hun lange boot blauwe libellen, twee ijsvogels, een arend en een reiger, die op het fotomoment suprême wegvliegt.

Kanoklunen

Bij een van de stroomversnellingen die ze onderweg tegenkomen slaat de kano van Gerbrand en Sam om. Stuurfoutje. Gelukkig is het niet diep, maar ze houden beiden wel een nat pak over aan hun ongewilde duik. De zesjarig Sam is behoorlijk geschrokken, maar met een ijsje als troost in het vooruitzicht peddelt hij even later dapper verder.

Drie kilometer verderop grijpt gids Antonin tijdig in. Hij spoort de Gezinskampeerders aan om uit te stappen voor een stukje kanoklunen. Zo kan de familie de bescheiden stuwdam – die ooit dienstdeed als energievoorziening voor de naastliggende textielfabriek – omzeilen. Het is meteen het laatste obstakel, daarna varen de kano’s onder de eerste brug van Ornans door.

IJstijd

Uit het pittoreske dorpje van nog geen vijfduizend inwoners  – dat dankzij de gekleurde huisjes ook wel bekend staat als Klein Venetië – klinkt muziek en er zijn veel mensen op de been. In het laatste weekend van juli staat Ornans en omgeving in het teken van een jaarlijks festival met diverse optredens en tal van kraampjes met veelal lokale lekkernijen, zoals kokosmakronen, saucissons en pistache-ijs.

Een bezoek aan Ornans is een prachtige afsluiting van de zeven kilometer lange kanotocht. Met een brede grijns trekken de De Vriesjes het bandje van hun helm los en leveren de peddels en reddingsvesten in. Sam is intussen uit op zijn beloning. “Kom, we gaan naar de markt”, zegt Gerbrand tegen Sam. “Daar hebben ze zeker weten ijsjes.”

Feeëriek kamperen op camping La Roche d’Ully

Waar ze ook ijsjes hebben is camping La Roche d’Ully. Deze camping ligt midden in de Loue-vallei en net buiten het schattige dorpje Ornans, met uitzicht op de typische krijtrotsen van het Juragebergte.

De Gezinskampeeders zijn op de eerste dag vooral onder de indruk van de kampeerplaatsen op La Roche d’Ully. “De plaatsen zijn superruim (meer dan 120 vierkante meter, red.) en mooi afgebakend met struiken en kleine bomen”, vertelt Linda. “Zulke grote en mooie plekken kom je niet vaak tegen.” De camping telt ruim honderd toerplaatsen. Wie liever vakantie viert in een accommodatie ter plaatse, kan hier ook nog eens kiezen uit 48 opties in de vorm van glampingtenten en luxe chalets waarbij je hét thema van deze camping – het plaatselijke feeënsprookje – ziet terugkomen.

De fee van de hoge rotsen

De feeënschilderingen kom je overal tegen, zelfs in het sanitairgebouw. Die link is er niet zomaar. De plek van de camping zou ooit zijn ontdekt door de ‘fee van de hoge rotsen’ en daar word je als bezoeker dus nog op allerlei plekken aan herinnerd.

Toch is de fee niet de enige rode draad. Er is ook nog een groene draad. Zo is er speciaal milieuvriendelijk toiletpapier, een laadplek voor elektrische auto’s, een laadzone op zonne-energie voor mobiele telefoons en een supersnelle, waterbesparende vaatwasser. La Roche d’Ully heeft inmiddels drie keer het Europese ecolabel verdiend. Een tweede label dat de camping op zak heeft, is ‘Tourisme et Handicap’, wat inhoudt dat deze camping ook geschikt is voor kampeerders met een lichamelijke beperking.

Naast de camping ligt een waterparadijs, dat voor campingbezoekers gratis toegankelijk is. In het restaurant naast de receptie kom je op de menukaart regionale specialiteiten tegen, zoals forel en worstjes, die iets verderop in Ornans worden bereid.

Bekijk de video en boek dezelfde kanotocht

Benieuwd naar de bewegende beelden van de kanotocht over de Loue? Bekijk dan de video die je hierboven kunt aanklikken. Lijkt zo’n kanotocht door de Jura jou ook wel wat? Iets buiten het dorp vind je Akila Gorge de la Loue, dé plek van deze regio voor wie op zoek is naar wat avontuurlijks en actiefs. Je kunt hier terecht voor kanotochten, maar ook voor via ferrata, speleologie, boogschieten en e-mountainbiken. Meer zien van de TestTour in het Juragebergte? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal of lees hier alle artikelen over de Gezinskampeerders.

Praat mee

Praat mee: Kanoën op de Loue met uitzicht op de krijtrotsen van de Jura

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht