ACSI FreeLife

Menu

Video: Dacia Sandero TCE 100 BI-Fuel getest

Als je een middenklasse caravan wilt gaan trekken, moet je meestal wel rekenen op een aanschafprijs van 30 tot 40 euromille. Is je caravan wat kleiner en lichter of heb je een vouwwagen? Dan kun je veel goedkoper slagen. Autojournalist Mario liet zijn oog vallen op de Dacia Sandero TCE 100 Bi-Fuel, die er al onder de € 15.000 is en ook nog eens op het goedkope LPG rijdt. Dubbel voordeel dus en daarom tijd voor een test!

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Dacia Sandero door Mario Vos

Signalement

Merk
Dacia
Model
Sandero TCE 100 BI-Fuel
Onderstel
Driecilinder turbobenzinemotor, cilinderinhoud: 999 cm3, vermogen: 100 pk (74 kW) bij 5.000 tpm
Testjaar
2021
Gewicht
Rijklaar gewicht 1.205 kg, maximumgewicht 1.602 kg, geadviseerd trekgewicht: 1.100 kg
Basisprijs
€ 16.970

door Mario Vos

Dacia werd in 2004 als budgetmerk van Renault opnieuw gelanceerd. Aanvankelijk vooral voor landen als Turkije, Iran en de voormalige Oostbloklanden, waar degelijkheid op de belabberde wegen belangrijker is dan een verfijnde afwerking. Maar de eenvoudige opzet van het nieuwe Dacia sloeg ook aan in West-Europa en al snel werd het gamma van het van oorsprong Roemeense automerk uitgebouwd met een SUV, een stationwagen, een MPV en een compact model.

Dat model heet Sandero en behoort samen met de Duster, een zeer betaalbare SUV die we al eerder in een trekautotest aan de tand voelden, tot de publiekstrekkers van Dacia. Het was in juli zelfs de bestverkochte auto in Europa!

Techniek uit Renault Clio

Aangezien Dacia het budgetmerk is van Renault werd er regelmatig een greep gedaan in de ‘onderdelenkist’ van Renault. De eerste Dacia’s (vooral de Logan) gebruikten nog verouderde Renault-motoren, maar vandaag de dag is dat vanwege de emissie-eisen niet meer mogelijk. En dus zien we in de Dacia Sandero vertrouwde techniek uit de Renault Clio.

Subtiele verschillen

Het platform- bodemplaat met crashstructuur en bevestigingspunten voor wielophanging en motoren – stamt van de Clio. Maar er zijn wel subtiele verschillen. De Dacia Sandero is net vier centimeter langer (4,09 meter) dan de Clio, vijf centimeter breder (1,85 meter) en zes centimeter hoger (1,50 meter). In de praktijk valt de Dacia Sandero daardoor ietsje ruimer uit, al is het soms maar millimeterwerk. In de bagageruimte is het verschil het grootst, want daar is de Sandero de duidelijke winnaar met 328 liter laadvolume tegenover 284 liter voor de Clio.

“Het dashboard van de Dacia Sandero is eenvoudig uitgevoerd, maar wel vrij compleet.”

Mindere afwerking

Het belangrijke verschil met een qua formaat vergelijkbare Renault zit ‘m in de afwerking en uitrusting. De Dacia Sandero heeft standaard minder veiligheidstechniek dan een Clio en de meeste systemen zijn ook niet te krijgen op een Dacia Sandero. Er is ook minder luxe aan boord, maar wie twee of drie optiepakketten aankruist bij het bestellen, heeft wel de belangrijkste voorzieningen aan boord. Zoals een dodehoekwaarschuwing, parkeersensoren, een achteruitrijcamer (altijd handig voor een trekauto), een elektrische handrem, sleutelloze toegang en starten en een infotainmentsysteem met navigatie.

Dacia Sandero met TakeOff

Benieuwd hoe de Dacia Sandero presteert met de TakeOff vouwcaravan van Easy Caravanning aan de haak? Lees dan de uitgebreide trekautotest in ACSI FreeLife 7-2021.

bestel magazine

Bekijk de Dacia Sandero op de weg

Praat mee

Praat mee: Video: Dacia Sandero TCE 100 BI-Fuel getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht