ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Kip Shelter Plus

Als een grote trekauto geen optie is en je graag terug gaat naar de basis, is er niet veel keuze aan caravans. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij de nieuwe Kip Shelter Plus. ACSI FreeLife maakte een testrit door het Drentse land met deze compacte caravan.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Kip Shelter Plus

Signalement

Merk
Kip
Model
Shelter Plus
Onderstel
Al-Ko, elektrische antislingerkoppeling
Banden
14 inch
Testjaar
2019
Gewicht
Rijklaar gewicht 595 kg, maximaal toelaatbaar totaalgewicht 750 kg
Basisprijs
€ 16.500

Deze lichtgewicht van Nederlandse makelij weegt leeg nog geen zeshonderd kilogram. Beladen mag hij maximaal 750 kilogram wegen. Zelfs een hybride als de Toyota Prius is sterk genoeg om deze Shelter voort te trekken. Wij kiezen voor de Renault Clio TCe 100 die de Kip zonder problemen aan het rollen brengt.

Kip Shelter-serie

De Shelter Plus is trouwens niet de enige avonturier uit het aanbod van Kip Caravans. Voor wie dit model niet avontuurlijk genoeg is en gaat kamperen met een 4×4-trekker, heeft Kip de Shelter Offroad in de showroom staan. Kan een vakantie voor jou niet back-to-basic genoeg zijn? Dan kom je uit bij de Shelter Basic, die in tegenstelling tot de Plus geen luxe als vloerververwarming en een kooktoestel aan boord heeft.

Dwingelderveld

Terug naar de Shelter Plus. Nadat we de testcaravan hebben aangekoppeld bij de fabriek van Kip Caravans in Hoogeveen, gaan we op weg naar onze eerste bestemming: Vakantiepark De Wiltzangh in Ruinen. Vanaf het campingterrein loop je zo de bossen in van Nationaal Park het Dwingelderveld. Op deze druilerige oktoberdag is een handjevol kampeerplekken gevuld. Rondom het zwembad naast de receptie is het grote groenonderhoud al begonnen. Metershoge struiken worden door de graafmachine vakkundig uit de grond getrokken.

Kip Shelter PlusMet de optionele luifel maak je het jezelf een stuk comfortabeler

Vloerverwarming

Honderd meter verder trekken we bekijks met onze oranje-grijze combinatie. Ik heb het hefdak nog niet uitgeklapt of de eerste medekampeerder meldt zich al. “Zo’n kleine caravan heb ik nog niet vaak gezien. Stoer model zeg. Mag ik eens binnenkijken?” Geen probleem, maar ondertussen installeren mijn reisgenoot Mario en ik wel even de buitenkeuken. “Wow, hij heeft zelfs vloerverwarming”, zegt de vrouw verbaasd.

Caravan met het hoogste energielabel

Haar verbazing wordt nog groter als ik vertel dat deze elektrische vloerverwarmng standaard in de Shelter Plus zit. “Ik reis zelf in een camper maar ik kan me heel goed voorstellen dat zo’n kleine en lichte caravan voor sommige mensen ideaal is.” Na een paar minuten heeft de voorbijgangster het weer gezien. Ze loopt verder naar haar eigenlijke bestemming: het sanitairgebouw. Kunnen wij ook weer verder met het opbouwen van de nieuwe Shelter die door de verhoogde isolatie en het lage gewicht als eerste caravan ooit is uitgerust met het hoogste energielabel.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood nieuw

Op zoek naar de nieuwste caravantests en kampeerinfo?

  • Lees alles in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts €10,-
  • Loopt automatisch af
Meer info

Binnen- en buitenkeuken in één

De binnenkeuken tover je binnen vijf minuten om tot een buitenvariant. Je koppelt allereerst de gasslang los in het keukenkastje. Zorg er uiteraard wel voor dat het gas dicht is gedraaid, anders krijg je de slang vanwege een beveiliging nooit los. Je klikt het kooktoestel met twee hendels aan de zijkant los van het keukenblok. Vervolgens klik je het kooktoestel weer vast aan de achterkant van de caravan in een speciaal daarvoor bestemde rail, waarna je de tafelpoot aan de zijkant van het toestel vastklikt. Klaar is Kees.

Kip Shelter Plus_keukenDe Kip Shelter Plus is standaard uitgerust met
een keukenblok dat je zowel binnen als buiten
kan gebruiken

Voor de gastoevoer zit aan de achterkant een speciale aansluiting voor de buitenversie. Scheelt je weer een verlengstuk. Het opzetten van de optionele Vario luifel van De Waard kost niet veel meer tijd. Je schuift de drie delen in de tentrail aan de achterkant van de caravan. Je schuift drie stokken uit tot de gewenste lengte en zet ze vast met een haring en scheerlijn. De luifel die net als het hefdak is voorzien van De Waard-tentdoek geeft je leefruimte een welkome uitbreiding. Hij is maximaal 310 centimeter breed en 178 centimeter diep.

Laadruimte

In zo’n compacte caravan van 290 bij 170 centimeter houd je naast de zithoek – die je eenvoudig kan ombouwen tot tweepersoons bed van 200 bij 170 centimeter – weinig laadruimte over. Dan komt het er als caravanbouwer op neer om ieder plekje te benutten. Daar is Kip goed in geslaagd. Bovenin vind je zes verschillende kastjes voor de kleinere spullen.

De grotere bagage kan je het beste onderbrengen in de bankbakken. Veel meer heb je als back-to-basic-kampeeerder niet nodig. Daarnaast biedt Kip bovenop de vanafprijs van € 16.500 opties aan zoals een serviceluik en een bagagerek waarmee je het laadvolume kan vergroten. Op de dissel kan je daarnaast een optionele fietsendrager kwijt.

Een motor in de Kip Shelter

Toch kan je er ook voor kiezen om je fiets in de caravan te vervoeren. Als je de tafel en een van de twee zijbanken inklapt, kan je in de Shelter precies twee fietsen kwijt. Vier standaard bevestigingsogen in de vloer zorgen ervoor dat je de tweewielers makkelijk vast kan zetten. Zelfs een motor kan je kwijt in de Shelter. Daarvoor kan je optioneel de toegangsdeur aan de achterkant van de caravan verbreden van 78 naar 84 centimeter, zodat je je zware tweewieler via een rijplaat makkelijker binnen kan rijden.

Ontwerp zelf je droomcaravan

Staat het grijze interieur van de Shelter je wel aan maar ben je niet kapot van het exterieur? Via de online configurator kan je tegen een meerpijs zelf je droom-Kip samenstellen.Stap voor stap kan je onder meer de gewenste kleur (zoals groen, bruin en blauw) en bekleding kiezen. Op aanvraag kan je zelfs het exterieur versieren met een zelfontworpen print.

Kip Shelter Plus

Conclusie testredacteur Sander Cox

“Ondanks de leefruimte van nog geen vijf vierkante meter is de Kip Shelter Plus van alle gemakken voorzien. Deze lichtgewicht caravan beschikt standaard over vloerverwarming en de binnenkeuken verander je eenvoudig in een buitenkeuken. Het hefdak met ritsbare ventilatie-openingen maakt de caravan af en geeft de Shelter Plus een stoere uitstraling.

Wie de Shelter Plus enigszins uitrust met opties als een luifel, een bagageluik, aluminium wielen en een veiligheidspakket komt al gauw in de buurt van de twee mille. Niet goedkoop voor zo’n compact model maar daarvoor heb je wel een duurzame caravan die op kleine schaal wordt gemaakt en waarvan je het uiterlijk kan aanpassen.”

Jubileumversie van de Kip Shelter

Wist je dat je Kip Shelter sinds 2024 ook een jubileumversie telt? Deze speciale uitvoering van de Kip Shelter heeft een retro-uitstraling met een speciaal hefdakdoek en luifel.

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Kip Shelter Plus

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht