ACSI FreeLife

Menu

Tol betalen of omrijden? Updates, tarieven en tips

Tol betalen. Je kunt er in de meeste gevallen niet omheen, maar waar moet je rekening mee houden als je dit jaar onderweg bent naar je vakantiebestemming? In dit overzicht geven we de belangrijkste updates en actuele tarieven en delen we handige tips.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Tol_Mautstation

Tolkosten populaire vakantieroutes voor auto + caravan

Om je alvast een idee te geven wat je dit jaar kwijt bent aan snelwegenbelasting hebben we de tolkosten voor auto’s met caravan* op de populaire vakantieroutes vanuit Nederland alvast uitgerekend.

• Van Utrecht naar de Côte d’Azur over Luxemburg, Lyon en Nice: € 121.**
• Van Utrecht via Duitsland en Zwitserland naar Genua (veerboot naar Sardinië) ca. € 107 (inclusief 2x Zwitsers Autobahn-vignet).
• Van Utrecht via Duitsland en Oostenrijk naar Venetië: ca. € 61 (incl. vignetten en tol in Oostenrijk).

*) Het meeste vakantieverkeer met een (bus)camper, caravan of vouwwagen valt onder categorie 1 of 2. Categorie 1 is auto’s of buscampers met of zonder aanhanger tot maximaal 2 meter hoogte, gemeten vanaf de grond. Categorie 2 is tot maximaal 3 meter hoogte. In dit prijsvoorbeeld houden wij categorie 2 aan.
**) Tarief op februari 2023. Vanaf voorjaar 2023 heeft Frankrijk een verhoging van de toltarieven aangekondigd van 4,75 procent.

Tunnels en bergpassen

Dit kost een rit via de Duitse snelwegen over de Alpen naar het zuiden via tunnels, bergpassen en/of een (noodzakelijke) autotrein (tot 3,5 ton, enkele reis).

Kaartje tunnels_bijgesnedenOverzicht tunnels en bergpassen Alpengebied

1. Mont-Blanc tunnel (Fra>Ita) € 68,10 (klasse 2) *
2. Grote St. Bernhard tunnel (Zwi>Ita) € 48,50 (categorie B1)
3. Lötschberg tunnel (autotrein) € 29,90 **
4 en 5. Gotthard / S. Bernadino tunnel vignet verplicht ***
6. Pfänder tunnel tolvrij ****
7. Arlberg tunnel € 11,50 *****
8 en 11. Reschenpass / Pass Thurn tolvrij
9. Brenner pas (Oos>Ita) € 11
10. Felbertauern tunnel € 13
12. Großglockner € 40
13. Tauernpas autotrein € 32,50 (max. 2,5 m
14. Tauern- / Klaschberg tunnel (A10) € 13,50
15. Karawanken tunnel (Oos-Slo) € 7,80
16. Bosruck tunnel € 6,50
17. Gleinalm tunnel € 10,50 ******

* De Mont-Blanc tunnel is in 2023 en 2024 enkele maanden gesloten (buiten het hoogseizoen)
** Tarief vr-zo en feestdagen € 29,50, max. 12 m. lang, 2,5 m breed
*** Zwitsers jaarvignet verplicht: auto + caravan 2x € 42
**** Enkel traject A14 tussen Hörbranz en Hohenems
***** de Arlberg tunnel is gesloten van april tot oktober 2023
****** Pyhrnautobahn gehele tracé (Gleinalm + Bosruck tunnel) € 17

Stedentol

Naast tol op autosnelwegen, bruggen of tunnels kun je ook bij sommige Europese binnensteden tolzones tegenkomen. Sommige steden heffen bij binnenkomst een stadstol, of je moet een milieutarief betalen. Hoe en in welke mate de kosten in rekening worden gebracht, verschilt nogal eens. Soms betaal je bij een tolstation, soms met een (e-)vignet, achteraf of via een klein kastje in de auto.

In sommige gevallen kunnen tickets ook in krantenkiosken of telefonisch worden gekocht. Om het nog ingewikkelder te maken kunnen toltarieven ook nog eens variëren afhankelijk van het tijdstip op de dag (de spitstoeslag) of de dag van de week. Bij een aantal grote Europese steden zoals Londen (15 pond), Milaan (€ 5), Bologna (€ 6) en Palermo (€ 5) wordt een zogenaamde city-toeslag gehanteerd.

StedentolStedentol

Europese vignettarieven

Er zijn inmiddels acht Europese landen waarvoor je vignet nodig hebt. In dit overzicht zetten we de globale tarieven (tot 3,5 ton) per land op een rij.

Bulgarije
1 jaar: ca. € 50
3 maanden: ca. € 28
1 maand: ca. € 15
7 dagen: ca. € 5
Weekend: ca. € 5

Hongarije
e-Matrica: categorie D1, tot 7 zitplaaten
1 jaar: ca. € 129
1 maand: ca. € 23
10 dagen: ca. € 14

Oostenrijk
1 jaar: € 96,40
2 maanden: € 29
10 dagen: € 9,90

Roemenië
1 jaar: € 28
90 dagen: € 13
30 dagen: € 7
7 dagen: € 3

Slovenië
1 jaar: € 110
30 dagen: € 30
7 dagen: € 15

Slowakije
1 jaar: € 60
30 dagen: € 17
10 dagen: € 12

Tsjechië
1 jaar: ca. € 63
30 dagen: ca. € 19
10 dagen: ca. € 13

Zwitserland
1 jaar: € 42

Tolkaart EuropaIn deze Europese landen moet je betalen voor vignetten, 
(steden)tol, tunnels en bruggen

Vignet Slovenië

Op de Sloveense autosnelwegen begin je zonder de elektronische E-Vinjeta niets. Dit vignet is alleen digitaal aan te schaffen. Wie betrapt wordt zonder een geldig e-vignet, betaalt een boete van € 300 tot € 800. Net als in Zwitserland is ook in Slovenië de prijs voor een vignet gelijk aan vorig jaar. Het vignet kost € 110 voor een heel jaar, € 30 voor een maand en € 15 voor zeven dagen.

Praktisch is wel dat de jaarvignetten twaalf maanden geldig zijn. Dat is vanaf het gewenste begin plus 30 dagen een jaar daarna. Handig voor als je bijvoorbeeld twee winters achter elkaar naar Slovenië op wintersport gaat. De tol voor de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië valt daar helaas niet onder.

Zonder tol naar Oostenrijk

Naar Oostenrijk zonder tol te betalen? Het is even puzzelen, maar op de volgende Oostenrijkse snelwegtrajecten kun je met een voertuig tot 3,5 ton tolvrij rijden:
  • Naar Tirol: Inntal Autobahn A12, tussen de landsgrens Duitsland-Oostenrijk bij Kufstein en het knooppunt Kufstein-Zuid.
  • Naar Salzburgerland: Westautobahn A1 tussen de Duits-Oostenrijkse grens bij Walserberg en het knooppunt Salzburg-Noord.
  • Naar Vorarlberg: Rheintal / Walgau Autobahn A14, tussen de grens bij Hörbranz en het knooppunt Hohenems.

Dit vermijden van tolwegen heeft overigens wel zijn prijs. Je betaalt dan wel geen tol op dat gedeelte, maar het rijden via tolvrije routes loont niet altijd de moeite. De reistijd is langer, je hebt hogere brandstofkosten, en vaak zijn er ook nog andere verkeersbeperkingen. Nieuwsgierig hoe je tolvrij naar Frankrijk en Spanje rijdt? Lees dan het uitgebreide artikel dat eerder op deze website is verschenen.

TIP: tolkastjes

Tolkastjes zijn handige hulpjes voor kampeerders die veel reizen in Europese landen. Als je ze op de juiste plaats op de voorruit plaatst, berekenen ze elektronisch en contactloos de tol in het buitenland. Zo kunnen vooral in het hoogseizoen onnodige files bij de tolstations worden vermeden, en dat spaart tijd en zenuwen. Vooral in landen als Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal zijn die kastjes handige hulpjes die stress kunnen voorkomen.

Andere types zijn specifiek ontworpen voor een enkele regio. Zoals de Autopass voor Scandinavië, Liber-t voor Frankrijk, VIA-T voor Spanje, ViaVerde voor Portugal of Telepass voor Italië. Ze zijn er in diverse soorten en online te koop. Je betaalt naast de vaste tolgelden eenmalige activeringskosten, verzendkosten en eventuele huur- of servicekosten.

tolkastje Bip&GoTolkastjes berekenen elektronisch en contactloos de tol in het 
buitenland

Tussen Denemarken en Zweden: campers in het voordeel t.o.v. caravans

In het noordelijk deel van Europa doen ze het anders. Daar werkt men niet met een vignet, maar betaal je alleen tol voor speciale trajecten, zoals bij de beide bruggen op de route tussen Denemarken en Zweden. Zowel bij de Grote Beltbrug als de Öresund brug/tunnel-combinatie hanteert men een systeem op basis van de totale lengte.

Campers zijn daar dus in het voordeel, vergeleken met een lange auto-caravan combinatie. Tip: een abonnement bij BroPas kan voordelig zijn bij de betaling. In Noorwegen en Zweden worden voertuigen elektronisch geregistreerd bij de tolpunten. De factuur krijg je per post thuisgestuurd.

Shutterstock_Grote BeltbrugDe Grote Beltbrug

Deel jouw toltip

Hoe zorg jij ervoor dat je zo snel mogelijk door de tolpoortjes bent? Of vermijd jij juist de betaalde routes? ACSI FreeLife is benieuwd naar jouw tolaanpak. Laat hieronder een reactie achter of mail ons.

Praat mee

Praat mee: Tol betalen of omrijden? Updates, tarieven en tips

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht