ACSI FreeLife

Menu

Tolvrij reizen door Spanje? Dit zijn de opties

Goed nieuws voor kampeerders die na de zomervakantie naar een Spaanse camping gaan. Want sinds 1 september 2021 worden in Spanje twee nieuwe trajecten tolvrij. Maar wat zijn je opties als je nóg meer wil besparen? Eurocampings zet een aantal tolalternatieven in Spanje voor je op een rij.

Auteur
Sander Cox
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Tol Shutterstock

Twee nieuwe tolvrije trajecten

Allereest even die twee trajecten die tolvrij worden. Het gaat allereerst om de AP-7, die vanaf La Jonquera tot Tarragona langs de toeristische bestemmingen zoals de Costa Brava loopt.

Tol AP-7De AP-7. Afbeelding: Wegenwiki.nl

Daarnaast hoef je straks niet meer afzonderlijk te betalen om de AP-2 tussen Zaragoza en El Vendrell te gebruiken. En sinds 1 januari 2021 zijn de trajecten AP-4 tussen Sevilla en Cadiz en de AP-7 tussen Tarragona en Alicante ook al geen tolweg meer.

Tol AP 2De AP-2. Afbeelding: Wegenwiki.nl

Alleen via oost- en westkant Spaanse grens over

Het reliëf van de Pyreneeën zorgt ervoor dat het doorgaande verkeer alleen via Biarritz – San Sebastian (westkant) of via Perpignan – Girona (oostkant) de Frans-Spaanse grens kan passeren.

Tol aan de westkant onvermijdelijk

Aan die westkant is het gebruik van de tolweg eigenlijk onvermijdelijk. Tenzij je een toeristische omweg wil volgen of tenzij je echt in de Pyreneeën wil kamperen. Als je dan verder naar het westen rijdt (door de Costa Verde) zit je tot voorbij Bilbao vast aan de tolweg AP-8. Daarna ben je van de tol af, ook op het verlengde van de AP-8, de A-8.

Tol A-8De AP-8 verbindt de Frans-Spaanse grens met Bilbao, waar de 
AP-8 overgaat in de A8. Afbeelding: Wegenwiki.nl

Tol A-8De A-8. Afbeelding: Wegenwiki.nl

Geen tol tussen San Sebastian en Burgos

Voorbij San Sebastian kun je in zuidwestelijke richting de gratis A-1 in de richting van Burgos nemen. Die wordt een eind voorbij Vitoria-Gasteiz tolplichtig, maar daar loopt de redelijk snelle N-I als gratis alternatief. Bij Burgos kun je dan weer gratis verder over de A-1 in de richting van Madrid. Vanaf Burgos kun je ook via de gratis A-62 naar Valladolid en Salamanca, en zelfs helemaal gratis door naar Cácreres en Sevilla.

Tol A-1De gratis A-1 wordt tussen Burgos en Miranda de Ebro onder-
broken
door de AP-1. Afbeelding: Wegenwiki.nl

Tol N-1De gratis N-1 vormt de verbinding van San Sebastian naar 
Madrid. Afbeelding: Wegenwiki.nl

Tol A-62De gratis A-62 loopt door tot aan de Portugese grens.
Afbeelding: Wegenwiki.nl

Middellandse Zeekust: niet echt tolalternatieven

Aan de oostkant, richting Barcelona en Valencia, is zijn er tot eind augustus niet echt snelle mogelijkheden om tol uit te sparen. Ook verderop langs de Middellandse Zeekust blijft het voorlopig gewoon tol betalen.

Deel jouw tolalternatief in Spanje

Hebben we een tolalternatief gemist volgens jou? Laat het ons dan gerust weten door hieronder een reactie achter te laten. Wie weet help je er medekampeerders mee!

Tekst: Hans Pijnenburg (ACSI)

Praat mee

 1. E

  Heel jammer dat het in het Engels is.
  Wij leven in Nederland.
  Helaas word er vaak te weinig rekening met ons eigen Nederlands volk gehouden!

  Reageer
  1
  0
  1. Jeroen Timmermans

   Beste Els, excuses. Onze site en ons tijdschrift zijn altijd in het Nederlands. Er is per ongeluk een Engelse vertaling geplaatst die we voor een andere site hadden bedoeld. Als het goed is, staat de Nederlandse versie er nu weer. Dank voor het melden en veel leesplezier! Prettige dag, Jeroen van ACSI FreeLife.

   Reageer
   1
   0

Praat mee: Tolvrij reizen door Spanje? Dit zijn de opties

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht