ACSI FreeLife

Menu

V&A: Overschrijding trekgewicht

Peter de Bruijn uit Burgum wil graag meer weten over het trekgewicht van zijn auto. “Het maximale trekgewicht van mijn auto is geremd 1.300 kilogram. Het type caravan waarnaar ik op zoek ben, heeft meestal een gewicht van 1.350 kilogram. Mag ik met deze caravan rijden als ik er voor zorg dat de caravan in totaal niet boven de 1.300 kilogram uitkomt als ik ermee rijd?”

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Dat mag zeker. De auto mag trekken wat op het kenteken staat vermeld, onafhankelijk van wat op het kentekenbewijs van de caravan staat. Maar er zijn wat kanttekeningen. Allereerst wordt hierdoor het meestal toch al beperkte laadvermogen van de caravan verder beperkt.

Daarnaast is de gewichtsbalans van de combinatie waarschijnlijk niet echt gunstig. Een beladen trekauto zou eigenlijk minimaal 1,4 keer zo zwaar moeten zijn als de beladen caravan. Bij dat advies zou de trekker dus minimaal 1.820 kilogram moeten wegen.

Asdruk

Let er ook op dat bij een calamiteit in het buitenland de politie de kentekenbewijzen van auto én caravan zal controleren. Het wegen van de caravan komt in dit geval niet voor. Bij een weging onderweg wordt meestal de asdruk van de caravan gemeten.

De disseldruk wordt in ons land gezien als belading van de trekauto. Maar de disseldruk mag niet hoger zijn dan de toegestane kogeldruk, dat is de S-waarde die te zien is op het typeplaatje van de trekhaak.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. J

  Je caravan gewicht van 1350 kg bij de RDW terug laten brengen naar 1300 kg en geen last met niemand meer.
  Kost +/- €60,=. En die 50 kg minder laadgewicht van de caravan doe je in de auto.

  Reageer
  0
  0
 2. ER

  in de wet staat. dat het trek gewicht van de auto. niet mag worden over schrijden . dus 1300kg trekgewicht daar mag geen zwaardere caravan achter. als er een zwaardere caravan achter de auto doe ben je strafbaar

  Reageer
  0
  2
 3. PK
  Peter van der Kruys

  zolang je de maximaal toegestane massa én het maximum treingewicht zoals op het kentekenbewijs van de auto staat vermeld, niet overschrijdt mag je een aanhanger trekken die op papier zwaarder mag zijn. Verder zou ik mij houden aan het ANWB advies dat de beladen aanhanger niet meer mag wegen dan 75% van het gewicht van de beladen trekauto.

  Reageer
  0
  0
 4. RV
  Rob Versluis

  Is dit idd wel zo dat je met een voertuig wat beladen zwaarder is dan je mag trekken deze achter je auto mag hebben ook als je je lading en dus het trekgewicht niet overschrijdt. Heb hier verschillende meningen over gehoord. Ook van politie mensen

  Reageer
  5
  0

Praat mee: V&A: Overschrijding trekgewicht

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht