ACSI FreeLife

Menu

De snelste (bijna) tolvrije routes naar Frankrijk en Spanje

Als je door Frankrijk rijdt, kan je er eigenlijk niet omheen. Op een groot deel van de snelwegen moet je tol betalen. Voor sommige belangrijke trajecten bestaan goede alternatieven of er is een lang traject zonder tol. Welke dat zijn, dat zetten we hieronder op een rijtje.

Auteur
Sander Cox
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
Tolpoortjes Frankrijk

Je neemt gewoon de toeristische route die je via prachtige binnenwegen (en slechts enkele tolwegen) naar je vakantieadres in Frankrijk of Spanje brengt. Lekker voordelig! En de extra reistijd neem je graag voor lief zodra alle mooie landschappen aan je voorbijtrekken die je anders zou missen. In dit blog delen we de beste (bijna) tolvrijroutes in Frankrijk en in Spanje met je. Ook hebben we een aantal tips voor je uitgezocht waar je vlak bij de snelweg – zonder echt om te rijden – goedkoper kunt tanken.

Waarom tol?

Via de snelweg rijd je lekker snel van A naar B. Maar het onderhoud van die wegen kost geld. Daarom vraagt de overheid een bijdrage van de gebruikers. In Frankrijk en Spanje werkt het anders dan in Nederland. Daar betaal je als gebruiker van veel snelwegen tol voor het deel dat je aflegt. Die wegen staan in Frankrijk aangegeven met péage, in Catalonië met peatge en in de rest van Spanje met peaje. Ook buitenlanders moeten de beurs trekken. Reken tot Zuid-Frankrijk al snel op 120 euro, afhankelijk van het type auto (met of zonder caravan of vouwwagen). Voor veel vakantiegangers een reden om via de binnenwegen te rijden.

Naar Parijs zonder tol

De snelweg via Gent en Lille (A22 – A1) wordt pas een eind voorbij Lille (Rijsel) tolplichtig. Het alternatief via Brussel en Valenciennes, de A2 is ongeveer even duur. Een alternatief voor die laatste route is de goede en gratis N2 van Mons (Bergen) naar Parijs.

Voordelig tanken:
Aan de noordkant van de A1 kan dat bij afrit 19, Seclin. Daar is een Leclerc.

Via Parijs naar Spanje

Het leven draait om keuzes, ook als je gaat kamperen. Voor wie graag snel op het strand wil ploffen en echt doelgericht achter het stuur zit, zijn tolwegen ideaal. Het kost wat, maar dan ben je wel eerder waar je wezen wil. Zonde, zeggen voorstanders van de toeristische route. Door niet via de gebaande paden te gaan, ontdek je allerlei leuke streken in Frankrijk en Spanje. Dat is pas leuk!

 

Westelijke route: Parijs – Biarritz – San Sebastian

Als je bestemming in de westelijke helft van Spanje ligt, is de route via Parijs het kortst. In de Parijse regio en rond Bordeaux wordt geen tol geheven. Van Poitiers tot net vóór Bordeaux ligt een heel interessant alternatief voor de tolweg A10: de N10. Deze is geheel vierbaans en heeft behalve aan het begin en aan het eind geen verkeerslichten of rotondes. Ook de A10 tussen Bordeaux en Biarritz is grotendeels tolvrij. Pas waar de A10 overgaat in de A63, loopt deze route weer helemaal over een tolweg.

Middenroute Parijs – Limoges – Toulouse

Wie naar het midden van de Pyreneeën gaat, kan via Toulouse rijden. Tussen Vierzon en Toulouse is deze route, via de A20, voor tweederde vrij van tol.

Voordelig tanken:
Aan de noordkant van de A20 kan dat bij afrit 10, Vatan. Daar is een Carrefour met daarachter, een beetje verstopt, een tankstation.

Oostelijke route Parijs – Clermont-Ferrand – Béziers – Perpignan – La Jonquera

Voor het oosten van Spanje ligt een oostelijke route door Frankrijk voor de hand. Het ruim 340 kilometer lange traject van de A75 (Clermont-Ferrand – Béziers) is op het viaduct van Millau na tolvrij. Hier de tolbrug omzeilen vanwege kosten heeft geen zin: de lange en bochtige afdaling naar Millau en de steile klim na Millau kosten meer aan brandstof.

Tol_Paris_-_Gare_péage_Cofiroute

Voordelig tanken:
Aan de zuidkant van de A75 kan dat bij afrit 54, Le Bosc. Ook daar is een Leclerc.

Oostelijke route Nancy – Lyon – Béziers

De A31 vanaf Luxemburg is gratis tot voorbij Nancy, tot Toulouse. Voor de rest van de A31 bestaat geen goed alternatief. Dat geldt ook voor het vervolg van het traject naar Lyon, de A6. De N7 vanaf Lyon tot Orange is eventueel een alternatief voor de A7. Hier zijn enkele langere stukken zonder veel verkeerslichten en rotondes, maar de N7 loopt er ook door een aantal dorpen. Voor de A9 van Orange tot de Spaanse grens bestaat niet echt een alternatief.

Voordelig tanken:
Aan de zuidkant van de A31 kan dat bij afrit 22. Ook daar is een Leclerc.

Tol in Spanje

Spanje heeft op zich weinig tolwegen, maar toeristen hebben er relatief veel mee te maken. De AP-7, die vanaf La Jonquera tot Tarragona langs de belangrijkste toeristische bestemmingen loopt, zoals de Costa Brava, is sinds september 2021 geen tolweg meer. Ten zuiden van Alicante is de AP-7 nog wel een tolweg. De N-II is tot Girona een redelijk alternatief voor de AP-7.

Een ander traject met tol is de AP-2 van Barcelona naar Zaragoza. Ook dit loopt af in september 2021. De AP-68 van Zaragoza naar Bilbao blijft nog tot eind 2026 tolplichtig. Van Bilbao tot San Sebastian en de Franse grens blijft voorlopig een tolweg, net als een aantal trajecten rond Madrid en kleinere trajecten in de rest van het land. Wil je weten welke routes je moet nemen om tolwegen in Spanje te vermijden? Klik dan op deze link.

Voordelig tanken:
Aan de zuidkant van de A31 kan dat bij afrit 22. Ook daar is een Leclerc.

Tolvrije trajecten in Spanje

Een ander traject met tol is de AP-2 van Barcelona naar Zaragoza. Sinds september 2021 is dit traject tolvrij. De AP-68 van Zaragoza naar Bilbao blijft nog tot eind 2026 tolplichtig. Van Bilbao tot San Sebastian en de Franse grens blijft voorlopig een tolweg, net als een aantal trajecten rond Madrid en kleinere trajecten in de rest van het land.

Tol vermijden via autovías

Het net van autovías (de A-wegen) is erg uitgebreid en bedient het hele land. Ze zijn volwaardige snelwegen, maar dan gratis en met veel afritten. Voor een deel lopen ze parallel aan de betaalde snelwegen. De voordelen van een tolvrije route naar het zuiden.

 • Tanken is stukken goedkoper in een dorpje dan langs de snelweg. Vaak scheelt het zo’n 20 tot 30 cent per liter.
 • Zowel in Frankrijk als Spanje zijn de binnenwegen over het algemeen prima onderhouden.
 • In het hoogseizoen staan vaak lange rijen voor de tolhokjes, deze files vermijd je.
 • Tegenwoordig liggen er om kleine stadjes en grotere dorpen handige rondwegen, zodat je niet altijd dwars door het centrum hoeft te rijden.
 • Onderweg kom je door prachtige landschappen en beland je spontaan in pittoreske dorpjes waar je anders nooit was gekomen.
 • Even de benen strekken is nou eenmaal mooier in een gezellig straatje met smaakvolle restaurantjes dan bij overvolle tankstations met voorbijrazende vrachtwagens. En stoppen om de zoveel uur moet je toch, dan maar zo aangenaam en veilig mogelijk. Het is tenslotte vakantie!

Goed om op te letten

Om goed voorbereid op pad te gaan, hebben we een aantal tips en weetjes als je tolwegen in Frankrijk en Spanje wilt mijden.

 • Welke route? Je kunt je navigatiesysteem ook het werk laten doen door de optie ‘ geen tolwegen’ te selecteren. Scheelt een hoop zoekwerk.
 • De tijd dat bekeuringen uit buitenland niet bij de schuldige op de deurmat belandden, is helaas verleden tijd. Opletten dus, want ook op de binnenwegen wordt geflitst!
 • Binnendoor kun je minder hard rijden. Dat scheelt benzine of diesel. Anderzijds, op binnenwegen zijn ze, zodra de bebouwde kom nadert, fan van rotondes, wegversmallingen en stoplichten. Dat heeft ook invloed op de snelheid waarmee je brandstofmeter daalt.
 • Op de beruchte zwarte zaterdagen en andere drukke dagen in het verkeer is het meestal ook druk op de binnenwegen. Helemaal niet in de auto stappen is dan een beter plan.
 • Welk type bestuurder ben je? Waar de ene chauffeur het vermoeiend vindt om alleen maar rechtdoor te rijden op de snelweg, raakt de ander duf van vaker terugschakelen en afremmen.
 • Lijkt het je leuk om een stop te maken in Lyon, Grenoble of Parijs? In die steden betaal je sowieso voor de milieusticker om de stad binnen te komen!

Gratis tolwegen Frankrijk en Spanje

Voor een aantal snelwegen maken de Fransen gelukkig een uitzondering. Daar hoef je geen tol te betalen. We noemen er hier een aantal. Bijvoorbeeld de A31 vanaf Luxemburg, daar begin je pas te betalen na Nancy. Als je naar de Elzas rijdt, betaal je helemaal geen tol. Ook de A20 bij Limoges is voor een groot deel tolvrij. Een andere populaire route is de A75. Daar betaal je alleen voor het Viaduc de Millau. Een aanrader trouwens om bij deze spectaculaire brug van het uitzicht te genieten!

In Spanje liggen naast de autopistas (autosnelwegen) de autovías die gratis zijn en waar bovendien dezelfde maximale snelheid geldt. Een ideaal en goedkoop alternatief dat je nauwelijks extra reistijd kost.

Benieuwd hoe het in andere landen zit met het betalen van tol? ACSI FreeLife heeft de regels over tol per land op een rijtje gezet. Ga je niet verder dan Frankrijk? Ook daar zijn er veel kindvriendelijke campings met mooie kampeerplaatsen en luxe accommodaties. Er is volop keuze bij Suncamp holidays.

Jouw tol alternatief

Staat jouw alternatieve route om tol te vermijden er niet tussen? Deel dan hieronder jouw tol alternatief.

Tekst: Hans Pijnenburg

Praat mee

 1. M

  Ik ga naar het meer van annach welke route kan ik tolvrij nemen. Vertrekken in kortrijk

  Reageer
  0
  0
  1. M

   Ik ga straks met caravan naar het meer van annach welke nationale wegen kan ik nemen

   Reageer
   0
   0
 2. M

  Dit jaar naar Zuid-Frankrijk gereden, TOL betaald Lille tot Senlis , vervolgens via N-wegen ,N7 en A77 naar Nevers 1 overnachting en dan verder N7 en A75 enkel nog tol aan het viaduc van Milau. Verbruik camper 9.3 l/100km op 2300km
  Aan de rotondes waar mogelijk wagen +/- 600m laten uitbollen, scheelt in verbruik en ondertussen moet je ook minder hard gaan remmen.

  Reageer
  0
  0
 3. g
  gvasseldonk

  Dat je – gemiddelde- snelheid daalt, klopt. Maar dat bij het nemen van schier ontelbare rotondes het gemiddelde brandstofverbruik als een razende stijgt, wordt niet vermeld. Het rijden op tolwegen is qua brandstofverbruik te prefereren boven het ronden van alle rotondes op N-wegen. Dit geldt in het bijzonder voor rijden met caravan.

  Reageer
  4
  0
 4. j

  Wat John zegt klopt, wij hebben dat stuk vanaf Epinal naar Lyon gereden is heel goed te doen.

  Reageer
  0
  0
 5. J

  De tolvrije A31 stopt na Nancy bij Toul en dus niet Toulouse.
  Vanaf Nancy kun je ook hele stukken 4-baans tolvrij N57/N83/D1083 rijden via Vesoul, Besançon, Lons-le-Saunier, Bourg-en-Bresse, Lyon.

  Reageer
  3
  0
 6. JM
  Jack Maat

  Het lijkt mij een prima idee gezien de snelheid die je ontwikkelt met een camper.
  Het enige negatieve punt is het aantal rotonden op je route, een camper / caravan op gang brengen kost vreselijk veel brandstof.
  Dat zou ik dus eerst willen weten.
  En natuurlijk als je al 100km/u of harder wilt rijden heb je sowieso een hoog verbruik.

  Reageer
  0
  0
 7. HG
  Hans Groen

  naar zui-spanje is 2300km, in 2 dagen te rijden via tolwegen en dan ruim E 100,00 betaald:
  plezieriger: Luik, Namen, Charleville, Reims, Sezanne, Sens, Montargis, Gien, Salbris, Vierzon, Limoges (1000km), Perigueux, Marmande, Pau, Jaca (spanje), Zaragoza, Teruel, Albacete, Manzanares, Sta.Cruz (1900km), Granada, Motril.
  in plaats van 1 overnachting met tol, 2 overnachtingen zonder tol en slechts ca, 6 uur langer onderweg.

  Reageer
  9
  0

Praat mee: De snelste (bijna) tolvrije routes naar Frankrijk en Spanje

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation