ACSI FreeLife

Menu

Tol: dit betaal je per land

Voordat je op jouw kampeerbestemming bent, heb je misschien de helft van je vakantiebudget er al doorheen gejast aan onverwachte tol. ACSI FreeLife zet de tol per land op een rijtje. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

De Europese deelstaten hanteren elk hun eigen tolsysteem, vaak voor specifieke trajecten. We zetten ze op een alfabetisch rijtje. Wil je meer weten over tolheffing? Lees ons dossier over dit onderwerp.

België

In België hoeven personenauto’s en campers geen tol te betalen.

Duitsland

In Duitsland hoef je tot dusver geen tol te betalen. In 2017 komt hier (waarschijnlijk) verandering in.

Frankrijk

Personenauto met aanhanger: op bijna alle autowegen betaal je tol. De betaling doe je bij het tolstation, contant, met creditcard of via een tolbadge. Hier lees je meer over het Franse tolsysteem.

Groot-Brittannië

Alle voertuigen; tol op de M6 ten noorden van Birmingham. Betalen doe je bij het tolstation. Het tarief varieert per tijdstip en weekdag.

Italië

Op bijna alle snelwegen in Italië betaal je tol. Je kunt contant of met creditcard betalen. Op sommige trajecten betaal je zelfs met een Nederlandse bankpas. De tarieven variëren per traject.

Kroatië

In Kroatië betaal je alle snelwegen tol, met uitzondering van de snelweg bij Zagreb. Je betaalt aan het tolstation, contant of met creditcard. Een derde optie is een ENC kaart aan te schaffen. Dit systeem biedt ongeveer 20% korting op de toltarieven en er hoeft bij drukte niet in lange rijen gewacht te worden. De transponder die hiervoor nodig is, is verkrijgbaar bij de tolstations.

Noorwegen

Personenauto met aanhanger; op enkele bruggen, tunnels en trajecten betaal je tol in Noorwegen. Betalen aan een poortje hoeft niet. Je kenteken wordt gescreend en de rekening krijg je binnen 4 tot 6 maanden thuisgestuurd. Er is een klein aantal tolstations waar je nog wel handmatig dient te betalen. De kosten variëren per traject.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is een tolvignet verplicht. Hier hoef je geen apart vignet te hebben voor je caravan. Wel wordt er een verschil gemaakt tussen voertuigen met een massa onder of boven 3500 kilogram. Ook zijn er delen in Oostenrijk waar je sowieso tol moet betalen. Hier is het vignet officieel niet verplicht. Maar zonder vignet kun je er eigenlijk bijna niet komen.

Motorvoertuigen tot 3500 kg betalen € 8,80 voor 10 dagen, € 25,70 voor 2 maanden of € 85,70 voor 1 jaar. Motorvoertuigen zwaarder dan 3500 kg zijn verplicht een GO-box aan te schaffen. Hij kost € 5 euro en vervolgens dien je er tussen de € 75 en € 500 op te zetten. De hoogte van de tol is afhankelijk van de EURO-emissieklasse van het voertuig, het aantal assen en het aantal gereden kilometers. Je kunt deze aanschaffen via wegbeheerder Asfinag.

Polen

In Polen zijn er drie grote wegen waar je tol dient te betalen, de A1, A2 en de A4. Voor voertuigen met een massa meer dan 3501 moet je op meer wegen tol betalen. Je betaalt de tol contant of te betalen. De zwaardere voertuigen van meer dan 3500 kg kunnen alleen automatisch tol betalen.

Portugal

In Portugal betaal je op verschillende trajecten tol. Op sommige trajecten kun je uitsluitend elektronisch betalen. Dit kan op vier manieren.
Net als in Spanje zijn voertuigen in drie verschillende klassen ingedeeld.

Klasse 1
Motor, auto of auto met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van maximaal 1,10 meter.

Klasse 2
2-assige camper of bestelbusje met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.

Klasse 3
3-assige camper of bestelbusje of auto met aanhanger met een hoogte (verticaal gemeten bij de vooras) van meer dan 1,10 meter.

Slovenië

In Slovenië ben je verplicht een vignet aan te schaffen als je over de hoofdwegen rijdt. Dit vignet is geldig voor voertuigen waarvan het maximaal toegestane gewicht niet meer is dan 3500 kg.

Prijzen voor Klasse 2a, waaronder auto’s met caravans vallen: € 15 voor 7 dagen, € 30 voor 1 maand, € 110 voor 14 maanden. Voor de Karawankentunnel betaal je extra tol van € 7,20.

Spanje

Op de meeste snelwegen in Spanje betaal je tol. De tarieven zijn opgedeeld in 3 klasses.

Klasse 1
Motoren, personenauto, bestelwegen en camper met of zonder eenassige caravan of aanhangwagen.

Klasse 2
Busjes, bestelwagen, camper met dubbele wielen achter. Ook de vrachtwagen, camper en bus met 3 assen valt onder deze klasse.

Klasse 3
Voertuigencombinaties met in totaal 4 assen of meer; auto’s, busjes en campers met dubbelassige aanhangwagen.

Ook verschilt de tol uiteraard per traject. Je kunt betalen met creditcard, contant en vaak ook met een Nederlandse bankpas.

Tsjechië

Op de autowegen in Tsjechië is een vignet verplicht. Je hebt geen extra vignet nodig voor je caravan. € 12 voor 10 dagen, € 17 voor 1 maand, € 57 voor 1 jaar. De prijs kan door koerswijzigingen van de kroon licht afwijken.

Zwitserland

In Zwitserland mag je alleen rijden als je een vignet hebt. Het vignet kost € 38,50 en is een jaar geldig. Het vignet geldt voor: personenauto’s met aanhangwagen met een maximaal toegestaan gewicht tot 3500 kg. Voor de aanhanger/caravan dien je apart een vignet aan te schaffen.

Ook voor de Sint-Bernardtunnel dien je tol te betalen. Dit kost voor een gewone personenauto € 28, wanneer je met caravan of camper reist € 43 en met een motor € 16.

Zweden/Denemarken

Op sommige bruggen in Zweden en Denemarken betaal je tol.

Grote Beltbrug (Denemarken)
Personenauto met aanhanger: < 6 meter: € 34 *, > 6 meter: € 51 *

Sontbrug (verbindt Zweden met Denemarken)
Personenauto met aanhanger: € 96 *

Motala en Sundsvall bruggen (Zweden)
Hier betaal je tol afhankelijk van type voertuig en de brug tussen de € 0,55* en € 2,10*. Betalen aan een poortje hoeft niet. Je kenteken wordt gescreend en de rekening krijg je thuisgestuurd.

Tekst en foto: MPS, Anne Mandel

Praat mee

 1. JM
  Jack Muis

  Ik miste Hongarije in de opsomming. Hoe het daar gaat staat in het volgende stukje uit mijn Blog uit 2013, dus misschien wat achterhaald. ‘….dus besloten richting Hongarije te gaan. Dat was toch het plan voor morgen dus waarom niet eerder. Bij het passeren van de grens het derde vignet aangeschaft, we mogen nu dus 10 dagen in Hongarije rondrijden. Hier gaat het trouwens anders dan bij andere vignetten. Hier geen stickers op je raam. Men toetst de combinatie van je nummerplaat in en dat sta je geregistreerd. Controle gebeurt automatisch bij de snelwegen met camera’s. Dan krijg je nog een kwitantie voor politiecontroles en dat is het. Nou ja, de prijs valt mee, € 12,50 voor tien dagen’ .

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Tol: dit betaal je per land

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation