ACSI FreeLife

Menu

De snelste routes naar Spanje met weinig tol

Als je door Frankrijk rijdt, kan je er eigenlijk niet omheen. Op een groot deel van de snelwegen moet je tol betalen. Voor sommige belangrijke trajecten bestaan goede alternatieven of er is een lang traject zonder tol. Welke dat zijn, dat zetten we hieronder op een rijtje.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Tolpoortjes Frankrijk

Wegen waar je tol voor betaalt worden in Frankrijk aangegeven met péage, in Catalonië met peatge en in de rest van Spanje met peaje. Een overzicht van de tolalternatieven.

Naar Parijs zonder tol

De snelweg via Gent en Lille (A22 – A1) wordt pas een eind voorbij Lille (Rijsel) tolplichtig. Het alternatief via Brussel en Valenciennes, de A2 is ongeveer even duur. Een alternatief voor die laatste route is de goede en gratis N2 van Mons (Bergen) naar Parijs.

Westelijke route: Parijs – Biarritz – San Sebastian

Als je bestemming in de westelijke helft van Spanje ligt, is de route via Parijs het kortst. In de Parijse regio en rond Bordeaux wordt geen tol geheven. Van Poitiers tot net vóór Bordeaux ligt een heel interessant alternatief voor de tolweg A10: de N10. Deze is geheel vierbaans en heeft behalve aan het begin en aan het eind geen verkeerslichten of rotondes. Ook de A10 tussen Bordeaux en Biarritz is grotendeels tolvrij. Pas waar de A10 overgaat in de A63, loopt deze route weer helemaal over een tolweg.

Middenroute Parijs – Limoges – Toulouse

Wie naar het midden van de Pyreneeën gaat, kan via Toulouse rijden. Tussen Vierzon en Toulouse is deze route, via de A20, voor tweederde vrij van tol.

Oostelijke route Parijs – Clermont-Ferrand – Béziers – Perpignan – La Jonquera

Voor het oosten van Spanje ligt een oostelijke route door Frankrijk voor de hand. Het ruim 340 kilometer lange traject van de A75 (Clermont-Ferrand – Béziers) is op het viaduct van Millau na tolvrij. Hier de tolbrug omzeilen vanwege kosten heeft hier geen zin: de lange en bochtige afdaling naar Millau en de steile klim na Millau kosten meer aan brandstof.

Tol_Paris_-_Gare_péage_Cofiroute

Oostelijke route Nancy – Lyon – Béziers

De A31 vanaf Luxemburg is gratis tot voorbij Nancy, tot Toul. Voor de rest van de A31 bestaat geen goed alternatief. Dat geldt ook voor het vervolg van het traject naar Lyon, de A6. De N7 vanaf Lyon tot Orange is eventueel een alternatief voor de A7. Hier zijn enkele langere stukken zonder veel verkeerslichten en rotondes, maar de N7 loopt er ook door een aantal dorpen. Voor de A9 van Orange tot de Spaanse grens bestaat niet echt een alternatief.

Tol in Spanje

Spanje heeft op zich weinig tolwegen, maar toeristen hebben er relatief veel mee te maken. De AP-7, die vanaf La Jonquera tot Tarragona langs de belangrijkste toeristische bestemmingen loopt, zoals de Costa Brava, is nog tolweg tot september 2021. Ten zuiden van Alicante is de AP-7 nog wel een tolweg. De N-II is tot Girona een redelijk alternatief voor de AP-7.

Tot september 2021 tolplichtig

Een ander traject met tol is de AP-2 van Barcelona naar Zaragoza. Ook dit loopt af in september 2021. De AP-68 van Zaragoza naar Bilbao blijft nog tot eind 2026 tolplichtig. Van Bilbao tot San Sebastian en de Franse grens blijft voorlopig een tolweg, net als een aantal trajecten rond Madrid en kleinere trajecten in de rest van het land.

Tol vermijden via autovías

Het net van Autovías (de A-wegen) is erg uitgebreid en bedient het hele land. Ze zijn volwaardige snelwegen, maar dan gratis en met veel afritten. Voor een deel lopen ze parallel aan de betaalde snelwegen.

Jouw tol alternatief

Staat jouw alternatieve route om tol te vermijden er niet tussen? Deel dan hieronder jouw tol alternatief.

Tekst: Hans Pijnenburg