ACSI FreeLife

Menu

Carnaval

Het is weer tijd voor carnaval! Door heel Europa wordt het op verschillende manieren gevierd. Het van oorsprong katholieke feest, dat ook heidense wortels heeft, wordt voorafgaand aan Aswoensdag (2013: 13 februari) gevierd en is de laatste mogelijkheid om nog even alles op zijn kop te zetten voordat vastentijd begint. ACSI FreeLife selecteerde de meest bekende plaatsen om carnaval te vieren.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
carnaval

Nederland: ’s-Hertogenbosch

Van 9 t/m 12 februari wordt ’s-Hertogenbosch weer omgedoopt tot Oeteldonk. De stadssleutel wordt overgedragen aan de carnavalsburgemeester en de Bosschenaren slaan aan het feesten. Op maandag trekt de Grote Optocht met prachtige praalwagens, individuele creaties en uitgedoste loopgroepen door de stad. Meer info.

Nederland: Maastricht

De stadsprins van Maastricht neemt van 10 tot en met 12 februari met zijn prinselijk entourage en kolderiek protocol het voortouw in de carnavalsactiviteiten. Al sinds de elfde van de elfde is men druk in de weer met kostuums, materialen en wagens voor de Carnavalsoptocht die op zondag gehouden wordt. Maastrichtse carnaval vindt grotendeels buiten plaats, waar tal van ‘Zate Hermeniekes’ op iedere straathoek de muziek verzorgen. Meer info.

Duitsland: Keulen

Het Keulse carnaval begint al op donderdag 7 februari en duurt tot en met 12 februari 2013. Dé publiekstrekker van carnaval in Keulen is de Optocht die op maandag plaatsvindt. Deze Rosenmontag bestaat al sinds 1823. Tijdens deze kleurrijke parade door de binnenstad presenteert zich onder andere het Keulse ‘Dreigestirn’, de prins, de boer en de maagd. Meer dan één miljoen vaak gekostumeerde toeschouwers roepen om snoepgoed en kleine boeketjes. De route is 6.5 kilometer lang, de parade zelf is 6 kilometer. Meer info.

Duitsland: Mainz

De tweede grote carnavalsstad in Duitsland is Mainz. Het carnaval bestaat hier niet alleen uit kostuums, optochten en carnavalsmuziek, maar ook politieke en sociale kritiek en commentaar speelt een rol. Jokers drijven de spot met belangrijke figuren. Net als in Keulen duurt carnaval van 7 tot en met 12 februari met op maandag de Grote Optocht. Meer info.

Italië: Venetië

Carnaval van Venetië is hét carnaval van Italië. Het duurt twaalf dagen en eindigt op Vastenavond, de dag voor Aswoensdag. Het al eeuwenoude festival staat bekend om zijn extravagante, luxe en historische kledij. De maskers die gedragen worden, waren oorspronkelijk bedoeld om de sociale status te verbergen. Op die manier kon iedereen als gelijken feesten. Dit jaar duurt het carnaval nog tot 12 februari. Meer info.

Zwitserland: Lötschental

In het Zwitserse kanton Wallis ligt het Lötschental. De kostuums van het carnaval van dit dal zijn iets minder glamoureus dan dat van Venetië: schrikwekkende figuren – Tschäggättä genaamd – gaan gekleed in bont en dragen enge maskers. Elke avond na het werk bezoeken deze figuren de streek om de mensen die nog buiten zijn naar binnen te jagen. De Tschäggättä zijn gebaseerd op de legende van wilde figuren die door het dal heen struinden. Nog tot 12 februari zijn er verschillende feestelijkheden in verschillende dorpen in het dal, zoals een optocht met meer dan honderd Tschäggättä en speciale carnavalbands. Meer info.

Zwitserland: Basel

Het Basler Carnaval is een van de grootste feesten van het land. Zo’n 15.000 tot 20.000 gemaskerde personen nemen hier deel aan. Op de maandag na Aswoensdag gaan om 4 uur ’s nachts alle lichtjes van de stad uit. Trommelaars en fluitspelers – met kleine hoofdlantaarns – zetten zich in beweging om musicerend dwars door de verduisterde binnenstad te trekken. De carnavalsgroepen (cliquen) dragen lantaarns en grote van binnen verlichte creaties van hout en doek. Het carnaval is van 18 t/m 20 februari. Meer info.

Praat mee

  1. h

Praat mee: Carnaval

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht