ACSI FreeLife

Menu

Paling eten in ‘Klein Venetië’

Logo ACSI FreeLife TestTourComacchio wordt ook wel ‘klein Venetië’ genoemd met zijn kanalen en boogbruggen. Maar de vergelijking met Volendam gaat in dit stadje in Emilia-Romagna ook een beetje op. Natuurlijk moet je er de lokale delicatesse proeven: paling!

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Emilia-Romagna_Comacchio

Comacchio, in het noorden van Emilia-Romagna aan de Adriatische kust, is zelfs een stuk ouder en zeker gemoedelijker dan zijn wereldberoemde grote broer Venetië. De waterstad is gebouwd op dertien eilandjes die door bruggen met elkaar verbonden zijn.

Een mooi zicht op de architectuur uit de Romeinse tijd heb je vanaf de Ponte degli Sbirri. Aan de ene kant zie je het Ospedale degli Infermi, het oude ziekenhuis dat nu een museum herbergt, en aan de andere kant het negentiende-eeuwse Palazzo Bellini.

Monumentale brug

De grote trots van het stadje is de Treponti-brug uit 1634 met zijn twee torens en vijf bogen. Via steegjes met kleurrijke huizen, waar vroeger de visnetten werden gerepareerd, komen we bij de Loggiato dei Cappuccini, naar verluidt de langste zuilengalerij van Italië.

De stadstour eindigt bij de Manifattura dei Marinati, de oude visfabiek uit de zeventiende eeuw waar nog altijd paling wordt gerookt en gemarineerd. Ooit werkte actrice Sophia Loren er zelfs, althans in de film The River Girl die er in 1954 werd opgenomen. De fabriek biedt ook onderdak aan het Palingmuseum.

Palinghoofdstad

“Comacchio is van oudsher de palinghoofdstad van Italië”, vertelt gids Franco. Die paling komt uit de visbassins in het vlakbij gelegen natuurgebied Valli di Comacchio. Wij kennen de paling vooral als dunne, vette aal, maar hier heeft de ‘anguilla’ de dikte van een flinke biefstuk.

Comacchio_paling
De paling heeft hier de dikte van een flinke biefstuk.

Ton en Tonny proeven de plaatselijke vishapjes natuurlijk met een glaasje wijn. “Comacchio is echt een schattig stadje, daar zouden we op vakantie zelf ook volop van genieten. En dan ook nog al die lekkernijen na afloop. We worden echt gruwelijk verwend!”

Meer over Ton en Tonny’s kampeerrondreis?

Lees alle artikelen over de Levensgenieters in Emilia-Romagna op acsifreelife.nl. Of bekijk de video’s van alle testteams en activiteiten op ons YouTube-kanaal 

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Praat mee

Praat mee: Paling eten in ‘Klein Venetië’

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht