ACSI FreeLife

Menu

Fietsen rond het meer van Comacchio

Logo ACSI FreeLife TestTourEva en Mark trappen hun actieve rondreis door Emilia-Romagna letterlijk af met een fietstocht rond het meer van Comacchio. Heerlijk de wind door de haren op een dag dat de temperatuur met gemak de veertig graden aantikt. Als beloning hopen ze flamingo’s te spotten.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Fietsen rond het meer van Comacchio

Fietsen doen de Actievelingen graag. De lijst van bergflanken die Mark op zijn racefiets bedwong, is inmiddels zelfs best indrukwekkend te noemen. Bij fietsen in Italië denk je toch al snel aan op z’n minst een ritje met wat verzet in de vorm van heuvels. Maar hier niet. Dit deel van Emilia-Romagna is zo plat als de Zeeuwse polder. Zeer geschikt dus voor fietsende Hollanders. En voor Eva, die het liever ietsje rustiger aandoet op haar e-bike.

Emilia-Romagna_Valli di Comacchio

Bij de entree van camping Spina, de eerste stop op hun camperrondreis door Emilia-Romagna, wacht gids Pietro het duo op voor de fietstocht. Oké, het druist een beetje tegen zijn sportieve gevoel in, maar toch weten we Mark zo ver te krijgen om, net als Eva, een e-bike van het merk Advanced EBike te testen. Wie geen eigen fietsen meeneemt, kan op camping Spina zowel gewone fietsen als tweewielers met elektrische ondersteuning huren.

Natuurpark Po delta

In de slipstream van Pietro fietsen we al na een paar kilometer het natuurgebied Valli di Comacchio in, even ten zuiden van het gelijknamige stadje. Dit waterrijke paradijs voor natuurliefhebbers behoort tot het beschermde natuurpark Po Delta, dat zich over 54.000 hectare uitstrekt in het gebied waar de rivier de Po en zijn uitlopers zich vermengen met de Adriatische Zee. Door de vrijage van zoet en zilt water is een uniek ecosysteem ontstaan, vertelt Pietro, met een rijk plantenleven en een overvloed aan vogels. Niet zo gek, want het is hier rijk aan vis. We maken een goede kans om reigers, visarenden en zelfs flamingo’s te spotten.

Paling versus blauwe krab

Het fietspad over de dijk rond het meer, met een lengte van 50 kilometer over voornamelijk gravelpaden, verbindt de omliggende dorpen. Karakteristiek voor het gebied zijn de oude vissershutten op houten palen, die boven het water lijken te zweven. Ze herinneren aan de eeuwenoude traditie van de vissersgemeenschappen die er hebben gewoond en gewerkt.

7O2A8615 scaled e1702477625115

Deze streek is beroemd om zijn anguilla, Italiaans voor paling, vertelt Pietro. “De delicatesse staat in veel restaurants op de kaart, al speelt de visvangst geen economische rol van betekenis meer.” Gevaar voor de visvangst is de blauwe krab, vertelt Pietro, als we onderweg een visser passeren die een exemplaar toont. “Die hoort hier eigenlijk niet thuis, maar rukt snel op door de opwarming van het water. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en vermenigvuldigden zich dus snel.”

Roze oudjes

We vervolgen onze route over Argine degli Angeli, een smal fiets- en wandelpad van 5 kilometer – een soort mini-Afsluitdijk – dat ons over het water voert. Na de smalle oversteek stopt Pietro plotseling weer en wijst: jawel, flamingo’s! “De vogels zoeken altijd een plek op waar ze met de voeten in ondiep water kunnen staan. De jonge vogels zijn grijs, daarna worden ze wit en naarmate ze ouder worden, kleuren ze steeds meer roze.”

7O2A8542 scaled e1702478241973

Met een pontje bereiken we het dorp Sant’Alberto, waar we op een terras onder de bomen neerstrijken voor een koel glas limonade, voordat we weer terugfietsen naar de camping. Eva en Mark vonden de tocht de moeite waard. “Het natuurgebied is prachtig en we hebben flamingo’s gezien!” En na zo’n drie uur trappen, weliswaar met ondersteuning, lonkt een frisse duik in zee.

Fietsen in de Po Delta

In natuurpark Po Delta kun je op verschillende plekken fietsen, wandelen of een boottocht maken. Ook zijn de musea over de historie van de visvangst in het gebied een bezoek waard. Sommige delen van het natuurgebied zijn alleen te bezoeken met een gids.

Emilia-Romagna_Valli di Comacchio

Meer zien van de TestTour in Emilia-Romagna?

Lees alle artikelen over de Actievelingen op acsifreelife.nl. Of bekijk alle video’s van de testteams en activiteiten op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Fietsen rond het meer van Comacchio

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht