ACSI FreeLife

Menu

Cityhoppen in Emilia-Romagna (1)

Logo ACSI FreeLife TestTourEmilia-Romagna is niet alleen een paradijs voor strandliefhebbers, ook cultuurminnaars komen er volop aan hun trekken. Marja en Vincent gaan op ontdekking in Ferrara en Santarcangelo di Romagna.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
TestTour Emilia-Romagna_Ferrara

Zon, zee, strand en lekker eten zijn dé trekpleisters van Emilia-Romagna. Maar de zo’n honderd kilometer lange kustlijn, grofweg tussen Comacchio in het noorden en Rimini in het zuiden, heeft ook cultureel veel in huis. Naast steden als Bologna, Parma en Modena in het binnenland vind je ook dichter bij de Adriatische Zee steden vol historie en een typisch Italiaanse sfeer.

Een verblijf aan de Riviera Romagnola is dan ook prima te combineren met culturele uitstapjes, merken cultuurliefhebbers Vincent en Marja. Temperaturen die met gemak de veertig graden aantikken, weerhouden hen niet van een wandeling door renaissancestad Ferrara en Santarcangelo di Romagna zowel boven- als ondergronds te ontdekken.

Cultuur 0037 scaled e1703247152705

Oud-makelaar Marja let onderweg natuurlijk nog extra op de bouwstijlen van de stedelijke woonhuizen. “Als we ergens op vakantie zijn, vinden we het heel leuk om van alles te bekijken, maar we plannen eigenlijk niet te veel van tevoren. We gaan er gewoon op uit en laten ons graag verrassen!”

Ferrara: Fietsstad met allure

Renaissancestad Ferrara, in het noorden van Emilia-Romagna, is eigenlijk een verborgen parel op de route naar de Adriatische Zee. Maar de universiteitsstad met zijn gezellige sfeer in de levendige, typische Italiaanse straatjes is zeker een stop waard. Ferrara is dé fietsstad van Italië en er zijn verschillende fietsroutes die je door de stad en de vlakke omgeving leiden.

Marja en Vincent verkennen de stad te voet en wandelen via het Piazza Trento Trieste, het stadsplein met de langgerekte kathedraal van San Giorgio met zijn ‘aangeplakte’ winkeltjes, naar Castello Estense. Dit midden in de stad gelegen, vierkante kasteel – met slotgracht, ophaalbrug en vier wachttorens – werd vanaf 1385 gebouwd en geldt als dé publiekstrekker van Ferrara.

Groene oase

Maar er is nog veel meer te zien, zoals het imposante Palazzo dei Diamanti, opgetrokken uit 8500 in diamantvorm geslepen witte stenen. Even verderop kom je in een groene omgeving terecht bij de historische stadswallen uit de vijftiende eeuw, in totaal maar liefst negen kilometer lang. Fiets- en wandelpaden voeren hier langs parken, bastions en stadspoorten.

De Cultuurliefhebbers pikken na afloop van hun stadstour in de namiddag en avond meteen het gezellige Buskers Festival mee, dat de stad elk jaar in augustus onderdompelt in culturele en culinaire sferen.

Santarcangelo: Boven- én ondergronds statten

Het gemoedelijke heuveldorp Santarcangelo di Romagna in het zuiden van Emilia-Romagna, niet ver van veel bekendere en drukkere plaatsen als Cesena en Rimini, ademt een typisch Italiaanse sfeer. Te midden van gezellige pleintjes en oude straatjes vind je er tal van historische bezienswaardigheden. Zoals de imposante triomfboog Arco Ganganelli en de klokkentoren Torre Campanaria, hét herkenningspunt van het dorp. Op de heuveltop heb je een fantastisch uitzicht, zelfs helemaal tot aan het dwergstaatje San Marino.

TestTour Emilia-Romagna_Santarcangelo

Grotten

Marja en Vincent krijgen de sleutel van de poort naar de grotten onder het dorp. De heuvel Colle Giove, waarop Santarcangelo is gebouwd, wordt doorkruist door een dicht netwerk van mysterieuze tufsteengrotten, die door mensen zijn aangelegd. Over de oorsprong en het gebruik van dit ondergrondse dorp over acht niveaus bestaat nog altijd volop discussie. Waren het wijnkelders, of decor voor religieuze rituelen? In de Tweede Wereldoorlog waren ze in ieder geval een  schuilplaats voor de dorpelingen. Veel grotten zijn nu privébezit, sommige zijn opengesteld voor bezoekers.

Stoffige historie

Midden in het centrum van Santarcangelo vind je Stamperia Marchi, een stoffendrukkerij uit 1633. In de kelder onder de stoffenwinkel worden hier al generaties lang via de traditionele druktechniek stoffen bedrukt, met grote houten stempels en inkt in uit mineralen gewonnen kleuren. Meest gewild is de roestkleur, naar geheim recept.

Het doek wordt nog altijd gladgestreken met een antieke persmachine, aangedreven door een groot, houten wiel, qua gewicht en grootte het enige ter wereld dat nog in gebruik is. De bedrukte stoffen doen het goed als huwelijksgeschenk en vrijwel iedereen in de wijde omgeving heeft wel een tafellaken, theedoek of wandkleed van Stamperia Marchi in huis.

Meer zien van de TestTour in Emilia-Romagna?

Lees alle artikelen over de Cultuurliefhebbers op acsifreelife.nl. Of bekijk alle video’s van de testteams en activiteiten op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Cityhoppen in Emilia-Romagna (1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht