ACSI FreeLife

Menu

Te voet langs Istrië’s culturele juweeltjes

ACSI FreeLife TestTour 2018Relaxt door oude stadjes wandelen en culturele hoogstandjes ontdekken. Voor Jan Kees en Tineke is dat de ultieme vakantiedag buiten de camping. De cultuurliefhebbers doen in Istrië de stadjes Poreč, Motovun en Grožnjan aan.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
TesttourKroatie Cultuurliefhebbers Porec openingsfoto

Een historisch centrum met een mooie promenade aan de Adriatische Zee en overblijfselen uit de Romeinse tijd. Poreč is niet voor niets dé toeristentrekpleister van Istrië. In de populaire kustplaats, gelegen halverwege het Kroatische schiereiland te midden van veel campings en resorts, kun je uren ronddwalen langs terrassen, restaurants en winkels. In de haven kun je kiezen uit talloze boottochten, bijvoorbeeld om dolfijnen te spotten.

Jan Kees en Tineke wandelen door de oude straatjes naar de grootste historische trots van Poreč, de Eufrasiusbasiliek uit de zesde eeuw. Het bouwwerk is een van de best bewaarde voorbeelden van vroegchristelijke Byzantijnse bouwkunst in Europa en staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Bisschop Euphrasius liet de basiliek bouwen omdat hij niet kon wennen aan de in zijn ogen ondermaatse bestaande kerk. Zijn initialen zijn nog op veel prominente plekken in de basiliek te vinden en hij is afgebeeld als een van de heiligen.

Eeuwenoude mozaïeken

Midden in de stadse drukte is het religieuze complex een oase van rust. Indrukwekkend zijn de prachtige mozaïeken. “Ze zijn nog zo mooi dat je nauwelijks kunt geloven dat ze uit de zesde eeuw stammen”, constateren Jan Kees en Tineke bewonderend. De uitgebreide tour eindigt met een klim naar de top van de klokkentoren van de basiliek, die wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Poreč en de zee.



Heuveltopper Motovun

Om nog meer cultuur op te snuiven trekken Jan Kees en Tineke met ‘hun’ Kia Niro het binnenland van Istrië in. Na een half uur rijden vanaf de camping aan de kust bij Novigrad, doemt Motovun op. Het oude, door de Venetianen gebouwde vestingstadje ligt in het noorden van Istrië idyllisch op een heuveltop. Vanaf de parkeerplaats aan de voet van de heuvel brengt een pendelbus je naar het historische centrum.

Oude stadsmuren

Door de steile keienstraatjes wandelen Jan Kees en Tineke omhoog naar het centrale plein, met de kerk van Sint Stefanus uit zeventiende eeuw, een romaans-gotische klokkentoren – ooit een uitkijkpost om vijanden tijdig te spotten – en een Romaans stadspaleis. Hier bevind je je binnen de oude stadsmuren, die nog helemaal intact zijn. Een wandeling over de stadsmuren biedt rondom een prachtig uitzicht op de rivier de Mirna, de omringende bossen en de wijn- en olijfgaarden.

Formule 1

Hoe klein ook, Motovun heeft vooraanstaande inwoners voortgebracht, vertelt gids David onderweg. Vanaf de stadswal wijst hij het geboortehuis aan van autocoureur Mario Andretti, wereldkampioen Formule 1 in 1978. Een prominente inwoner was ook kunstschilder en graficus Miroslav Šutej, ontwerper van onder meer het tenue van het Kroatische nationale voetbalelftal en de Kroatische bankbiljetten. Hij gaf Motovun een plek op het bankbiljet van 10 kuna. “Jammer dat Kroatië per 1 januari de kuna inruilt voor de euro”, lacht David.

Truffelparadijs

Er is ook een culinaire reden om Motovun aan te doen. Het stadje staat bekend als dé plek om truffels te eten en te zoeken. Wereldroem viel Motovun ten deel in 1999, dankzij de vondst van naar verluidt de grootste witte truffel ooit. Vanuit de restaurants en delicatessenwinkeltjes walmt de karakteristieke truffelgeur door de straten. In het najaar staan er excursies op het programma, zodat je in de omringende bossen zelf op jacht kan naar de delicatesse.



Kunstenaarsdorp Grožnjan

Motovun is goed te combineren met een bezoek aan het kleine kunstenaarsdorp Grožnjan. Ook dit kleine vestingstadje, met veel galerieën en ateliers, werd ooit opgetrokken door de Venetianen. De Italianen hebben door de tijd heen een grote stempel gedrukt op Istrië. Venetië ligt aan de overkant van de baai in de Adriatische Zee en vanaf de kust vaar je er per ferry in ongeveer drie uur naartoe.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Istrië in handen van de Italianen. De tweetalige plaatsnaamborden op het schiereiland, Kroatisch en Italiaans, herinneren nog aan deze periode. “Italianen vormen nog altijd de meerderheid in Grožnjan en onder de achthonderd inwoners is de voertaal Italiaans”, vertelt gids Dean.

Filmdecor

Kunstenaars bliezen het dorp, in het Italiaans Grisignana, vanaf de jaren 60/70 nieuw leven in als creatieve enclave. Je slentert er langs galerieën en ateliers en kunt er de hele zomer kunst- en muziekworkshops volgen. Op de pleintjes trakteren muzikanten de bezoekers op een repertoire dat uiteenloopt van klassiek tot jazz.

Al wandelend door de pittoreske straatjes vol planten en bloemen ontdekken Jan Kees en Tineke bijna op elke hoek zomaar een prachtig pleintje. “Zo mooi, alsof we in een filmdecor zijn beland!”




En laat dat nu ook letterlijk het geval zijn. Grožnjan is dezer dagen decor voor opnames van de Italiaanse-Britse dramaserie Hotel Portofino. Her en der zijn mensen in de weer met decorstukken en boxen met filmapparatuur. Maar ook dat kan de relaxte sfeer in het dorp niet bederven. Het credo is hier niet voor niets ‘rustig aan’. Of, zoals Dean op z’n Kroatisch zegt: “Polako!”

Campingtip

Op ongeveer een half uur rijden van zowel Motovun als Grožnjan ligt Aminess Maravea Camping Resort. De camping is het derde thuishonk van de testteams in Istrië en ligt direct aan de Adriatische Zee, vlak bij het gemoedelijke havenstadje Novigrad.

“Deze camping heeft een plezierige grootte”, vinden Jan Kees en Tineke. “Erg overzichtelijk en alle faciliteiten zijn op loopafstand.” Zo heeft de camping twee restaurants, waaronder een barbecue-restaurant aan zee, een gezellige beachbar, een supermarkt en een bakker. Je kunt een duik nemen in een van de twee zwembaden. Het zoutwaterbad ligt direct aan zee, waar kinderen zich in de baai kunnen uitleven op speeltoestellen in het water.

Kamperen direct aan zee

De familiecamping heeft ruim achthonderd plaatsen in verschillende prijscategorieën. Je kunt je caravan of camper neerzetten direct aan zee, op een met groen afgebakende plaats met veel privacy. Of je kunt kamperen op de open, genummerde plekken met meestal veel schaduw. Ook kun je kiezen voor een stacaravan of chalet.

Aminess Maravea Camping Resort
Aminess Maravea Camping Resort

 

Vanaf alle plekken op Maravea loopt je zo naar het strand, waar je heerlijk kunt zonnen op ligbedden, kiezelstrandjes of kleine zandstrandjes tussen de rotsen. “Een hele mooie kust hier”, vinden de cultuurliefhebbers. “Via de plateaus met trapjes kun je ook makkelijk de zee in.”

Het sanitair op de camping is modern, ruim en schoon. De kleine, scherpe steentjes op de kampeerplekken van de testers zijn volgens Jan Kees en Tineke het enige minpunt. “Niet zo fijn om rond de caravan op blote voeten te lopen.”

Meer zien van Istrië?

Cultuurliefhebbers Jan Kees en Tineke ontdekken ook de stad Pula. In deze prachtige, historische stad treden zij in de voetsporen van de Romeinen. En tijdens hun vakantie in Kroatië testten zij de retro Eriba Touring 542 caravan en de Kia Niro Hybrid. Benieuwd hoe deze autocaravancombinatie is bevallen? Je lees het op acsifreelife.nl of in het ACSI FreeLife Magazine.

Bekijk de video

Nieuwsgierig hoe Jan Kees en Tineke terugkijken op hun reis naar Istrië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Te voet langs Istrië’s culturele juweeltjes

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht