ACSI FreeLife

Menu

De Romeinen achterna op stadstour door Pula

ACSI FreeLife TestTour 2018Na vele kampeervakanties in Europa én de Verenigde Staten stond Kroatië nog hoog op het verlanglijstje van Jan Kees en Tineke. In Pula, de zuidelijkst gelegen stad van Istrië, treden de cultuurliefhebbers in de voetsporen van de Romeinen.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Openingsfoto Pula 1

Voor Jan Kees heeft de TestTour een speciaal tintje. De eerste week in Istrië gaat officieel zijn pensioen in. “Waar kun je daar beter van genieten dan op zo’n prachtige plek als deze?” Voor het testteam uit Enschede begint de kennismaking met cultureel Istrië in Pula, de grootste stad van de regio, met onder meer de luchthaven voor vakantievluchten en een grote scheepswerf.

Pula’s arena

Grote trekpleister van de kuststad is het amfitheater, het op vijf na grootste ter wereld. Het is ook nog een van de best bewaarde arena’s; de torens en de buitenmuren zijn nog grotendeels intact. Pula’s amfitheater, gebouwd in de eerste eeuw na Christus, oogt indrukwekkend en doet zeker niet onder voor het Colosseum in Rome. En er zijn nog meer overeenkomsten: beide amfitheaters werden gebouwd onder heerschappij van de Romeinse keizer Vespasianus. Pula was destijds een belangrijke Romeinse havenstad, waarvan nog overal in het historische centrum de overblijfselen zichtbaar zijn.

Vandaag de dag is het moeilijk voor te stellen dat hier vroeger bloedige gevechten tussen gladiatoren plaatsvonden. Of, nog gruwelijker, duels tussen mensen en wilde dieren. In de krochten van de arena, waar vroeger de leeuwen en tijgers bloeddorstig wachtten op de confrontatie met hun tegenstanders, vind je nu een olijfoliemuseum. “De arena is tegenwoordig, vooral in de zomermaanden, het decor voor concerten, shows en zelfs ijshockeywedstrijden”, vertelt gids Vesna. “Voor het jaarlijkse Pula Film Festival verandert het amfitheater in een openluchtbioscoop.”

Sound of Music

Van het amfitheater is het niet ver lopen naar de oude stad. Onder het centrum bevindt zich een netwerk van ondergrondse gangen, die werden gebruikt als schuilplaats tijdens de Eerste Wereldoorlog. In sommige gangen exposeren vandaag de dag kunstenaars, maar wij blijven bovengronds om de historie en de levendige sfeer van Pula op te snuiven. Zo passeren we de villa van de beroemde familie Von Trapp, bekend van de Hollywood-klassieker The Sound of Music, die hier van 1912 tot 1918 verbleef tijdens het Oostenrijk-Hongaarse tijdperk.

Romeinse schatten

Maar veel geschiedenis in Pula gaat nog eeuwen verder terug. Ook uit de Romeinse tijd stammen de Sergi-triomfboog, de Geminipoort en de Tempel van Augustus. De kathedraal van Pula valt op door de losse klokkentoren, gebouwd met stenen uit het amfitheater. Vanaf het stervormige Venetiaanse fort uit de zeventiende eeuw, gelegen op een heuvel in het centrum, heb je een adembenemend uitzicht.

Putdeksels

Onderweg stopt Tineke plotsklaps om haar camera naar de grond te richten. Doelwit is een putdeksel. “Tijdens vakanties verzamel ik foto’s van putdeksels omdat daar heel vaak een plaatsnaam op staat. Zo heb ik al een hele verzameling en kun je later precies zien waar je bent geweest.”

Via de groente- en fruitmarkt komt de stadwandeling ten einde op Het Forum. Hier op het levendige plein met veel terrasjes komt de rijke geschiedenis van Pula samen in bouwstijlen. Die herinneren aan de overheersers door eeuwen heen, van de Romeinen in de oudheid tot meest recent Joegoslavië.

Wat ons betreft scoort Pula hoog op de ranglijst van populaire stedentrips. “Het hoogtepunt was natuurlijk het prachtige amfitheater”, blikt Jan Kees terug. “Maar ook al die oude straatjes en de groente- en fruitmarkt met al zijn kleurtjes zijn heel mooi”, vult Tineke aan. “Qua grootte is de stad goed te behappen, zodat we nog genoeg tijd over hebben om met een hapje en drankje na te genieten van de sfeer en alle indrukken.”

Naast historie, terrasjes, restaurants en winkels heeft Pula nog veel meer te bieden. In de omgeving zijn veel stranden te vinden voor een frisse duik. Niet ver weg is ook het natuurgebied Kaap Kamenjak met zijn verscholen, azuurblauwe baaien en veel watersportmogelijkheden.

Meer zien van Istrië?

Cultuurliefhebbers Jan Kees en Tineke ontdekken nog meer culturele juweeltjes in Istrië. Ook de plaatjes Poreč, Motovun en Grožnjan vielen in de smaak. En tijdens hun vakantie in Kroatië testten zij de retro Eriba Touring 542 caravan en de Kia Niro Hybrid. Benieuwd hoe deze autocaravancombinatie beviel? Je lees het op acsifreelife.nl of in het ACSI FreeLife Magazine.

Bekijk de video

Nieuwsgierig hoe Jan Kees en Tineke terugkijken op hun bezoek aan Pula? Vergeet niet de bijbehorende video aan te klikken die je hierboven kan bekijken. Meer zien van de TestTour in Kroatië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: De Romeinen achterna op stadstour door Pula

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht