ACSI FreeLife

Menu

De Eriba Touring 542 is een fris ‘oudje’

ACSI FreeLife TestTour 2018Ervaren caravanners Jan Kees en Tineke ruilen in Kroatië hun LMC Musica tijdelijk in voor de Eriba Touring 542. Hoe bevalt de compacte blikvanger met hefdak de cultuurliefhebbers op de camping?

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
EribaTouring 1

Eerste indruk

Zelf zijn Jan Kees en Tineke een ruimere caravan gewend, maar deze gloednieuwe hartenbreker met zijn retro uiterlijk is een prettige verrassing. “Hij is langer dan verwacht, maar door zijn compacte afmetingen en lage gewicht merk je in de Kia Niro bijna niet dat je met een caravan rijdt.” Tineke is erg gecharmeerd van het nieuwe uiterlijk van het inmiddels 65-jarige ‘oudje’ van Eriba. “Kijk die achterlichtjes dan, net oogjes. Het is echt een schatje!”

Knus onderkomen

Op de camping transformeert de Eriba Touring 542 dankzij het hefdak in een handomdraai tot een knus onderkomen met genoeg ruimte. Het hefdak zorgt voor extra stahoogte binnen en frisse lucht. “Bij het uitstappen is het wel uitkijken, want de deuropening rekt niet mee met het hefdak!”, hebben de testers gemerkt. “Zelfs Tineke, die niet zo lang is, heeft een aantal keren pijnlijk haar hoofd gestoten. Gelukkig waren we er na een paar dagen wel aan gewend!”

Groot bed

Slapen is een prettige ervaring in de Eriba. “Het grote, vaste lengtebed (190 cm bij 198 cm, red.) slaapt erg fijn. De V-vormige uitsnijding aan het voeteneinde is even wennen, maar zorgt ervoor dat je makkelijk in en uit bed stapt.” Heel praktisch is de grote opbergruimte onder het bed, vindt het testteam. “Je trekt de lattenbodem makkelijk omhoog om erbij te kunnen. Het hoofdeinde beweegt niet mee, dus de kussens blijven gewoon op hun plaats.”

Opbergruimte

Je kunt genoeg spullen kwijt in de dakbergkasten rondom. De keuken is aan de krappe kant. Tineke zou bijvoorbeeld een groter werkblad toejuichen en meer opbergruimte. “Doordat de wielkast in de weg zit, kun je in de koelkast en de onderkast niet zo veel kwijt”, zegt Tineke. “Ook steken de stopcontacten onder het aanrechtblad uit, waardoor je er gauw tegenaan loopt. Maar dat is eventueel makkelijk op te lossen door ze bijvoorbeeld tegen de achterwand weg te werken.”

Planken en randjes met elastiek

De toiletruimte heeft voldoende bergruimte, vinden de testers. “Handig zijn de planken en randjes met elastieken, waardoor de spullen ook tijdens het rijden blijven staan. De ruimte is wel aan de krappe kant om je om te kleden of te wassen.”

Gezellige zitgroep

De tweepersoonszitgroep is gezellig – met sfeerlicht en oplaadbare, afneembare lampjes – en eenvoudig om te bouwen tot een bed. “Je zit prima. Jammer dat hij niet wat groter is, zodat je lekker met de benen op de bank onderuit kunt”, lacht Jan Kees. “Maar bij Kroatische temperaturen zit je toch lekker buiten.” Handig is dat je de tafel van de zitgroep makkelijk buiten kunt bevestigen.

Conclusie

Grote pluspunten zijn voor Jan Kees en Tineke het rijgedrag van de Eriba en het vaste tweepersoonsbed met de grote opbergbak eronder. “De caravan is vanbinnen verrassend modern en comfortabel. Voor de inrichting is ook gebruikgemaakt van gerecycled materiaal.”
Het rijgedrag van de aerodynamische Touring is heel prettig, vinden de testers. “Hij is heel compact en wendbaar, je kunt overal makkelijk langs. Onze eigen, grotere caravan past beter bij ons, maar dit formaat heeft zeker ook voordelen.”

Specificaties Eriba Touring 542

Totale lengte: 599 cm

Opbouwlengte: 471 cm

Breedte: 210 cm

Hoogte: 227 cm

Aantal slaapplaatsen: 3

Rijklaar gewicht: 985 kg

Max. toelaatbaar totaalgewicht: 1.300 kg (optioneel tot 1.400 kg)

Vanafprijs: € 29.790

Bekijk de video

Nieuwsgierig naar de de avonturen van Cultuurliefhebbers Jan Kees en Tineke in Istrië?  Tijdens hun vakantie bezoeken ze culturele juweeltjes Poreč, Motovun en Grožnjan en maken ze een stadstour door Pula.
Vergeet ook niet om de video bovenaan dit artikel te bekijken. Meer zien van de TestTour in Kroatië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: De Eriba Touring 542 is een fris ‘oudje’

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht