ACSI FreeLife

Menu

Een nieuwe tent – deel 3

Misschien dat je, na het lezen van deel 1 en deel 2, al een aantal keuzes hebt kunnen maken. Eigenlijk draait het bij het kopen van een nieuwe tent om twee belangrijke vragen. ‘Met wie ga je kamperen?’ en ‘Waar, wanneer en hoe lang ga je kamperen?’.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
tentkamperen

Met het beantwoorden van deze vragen weet je waarschijnlijk ook al welke tentvorm (ruimte) en welke materialen (gebruiksgemak) geschikt zijn voor jou. Toch zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Kleur

Een mooi kleurtje ziet er natuurlijk leuk uit en in de avonduren geeft het soms een prachtige gloed in de tent. Bedenk echter wel dat een lichte kleur minder leuk is als de zon ’s ochtends weer gaat schijnen.

Grondzeil

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat een tent een vastgezoomde grondzeil (kuipzeil) heeft. Dit heeft tal van voordelen; het biedt bescherming tegen water, ongedierte en het is heel sterk en comfortabel. Een aanrader, zeker wanneer je gaat kamperen met kleine kinderen. Met een grondzeil uit de bouwmarkt kan je natuurlijk ook prima kamperen, maar dit moet goed gelegd worden en gaat bovendien minder lang mee.

Binnentent en slaapcabines

Met een binnentent en slaapcabines kan je eenvoudig aparte kamers creëren. Zo hou je het leefgedeelte en het slaapgedeelte gescheiden. Dit zorgt voor een opgeruimde tent en biedt extra bescherming tegen insecten als je slaapt. Deze slaapcabines zitten al standaard in de tent of zijn eenvoudig op te hangen. Er zijn ook constructies waar je eerst de binnentent moet opzetten om daarna de buitentent eroverheen te spannen.

Luifel

Een luifel is vooral handig bij een grote familietent. Het biedt bescherming tegen wind, zon en in mindere mate tegen regen. Onder de luifel kan je ’s avond beschut zitten en overdag koken. De grote luifels zijn meestal makkelijk op te zetten met enkele tentstokken en scheerlijnen.

Scheerlijnen en haringen

Afhankelijk van de gekozen vorm krijg je een flink aantal haringen en scheerlijnen bij een nieuwe tent. Het zijn er genoeg en bij goede weersomstandigheden hoef je ze niet allemaal te gebruiken. Tentharingen zijn nu meestal van aluminium, maar voor harde bodems heeft staal eigenlijk de voorkeur. Als je gaat kamperen in een ruig klimaat dan is het aan te bevelen om speciale stormharingen mee te nemen.

Met de scheerlijnen ‘span’ je de tent en zet je hem in positie. De lijnen span je met een kleine draaggeleider. Kijk voor vertrek of deze ‘spanners’ aanwezig zijn en neem eventueel reserve mee. Er zijn ook speciale stormlijnen. Die worden gebruikt om te zorgen dat de tent ook blijft staan bij extreem harde wind.

Tips

Tot slot nog wat algemene adviezen die het kamperen met de tent nog wat aangenamer kunnen maken.

  • Gebruik tapijten op drukbezochte plekken in de tent en buiten bij de ingang.
  • Veel ramen zorgen voor veel ventilatiemogelijkheden en ‘openheid’.
  • Oefen met het opzetten van de nieuwe tent, dat voorkomt frustratie.
  • Liever een tweedehands tent? Let dan op de cruciale punten: naden, grondzeil en ritsen.

Veel succes met het kopen van jouw nieuwe tent en veel plezier met kamperen!

(Bron: outandaboutlive.co.uk)

Lees ook:
Deel 1 van ‘Een nieuwe tent’
Deel 2 van ‘Een nieuwe tent’

Praat mee

Praat mee: Een nieuwe tent - deel 3

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht