ACSI FreeLife

Menu

Zet ’m waterpas met één van deze nivelleerhulpen

Je hebt een perfect plekje gevonden met je camper, de meubels staan al buiten … maar helaas, je camper staat scheef. Dit probleem kun je snel oplossen met een van de volgende 7 nivelleerhulpen.

Auteur
Mario Vos
Datum
ReactiesReageer
Nivelleerhulpen camper

Op kussens

De nivelleerkussens van Flat-Jack werken vrij eenvoudig. Je rijdt erop en pompt het kussen op met een kleine compressor (bijvoorbeeld van een bandenpechset). De nieuwe, ronder vormgegeven generatie Camper 2.0 is ontworpen om hoogteverschillen tot 20 centimeter te compenseren, 8 centimeter meer dan de voorganger. De toegestane bandbreedte is vergroot tot 305 millimeter.

De maximaal toegestane spanning van de Flat-Jack is ook verhoogd en bedraagt nu 1,5 bar. De fabrikant geeft een draagvermogen tot zes ton op. Voor het vullen en legen gebruik je twee ventielen. Het spreekt voor zich dat je moet oppassen voor scherpe randen en voorwerpen in je banden of de ondergrond. De luchtkussens van Flat-Jack zijn rechtstreeks te bestellen op flat-jack.nl vanaf €149.

levelsysteem camper
De nivelleerkussens van Flat-Jack werken vrij eenvoudig. Je rijdt erop en pompt het kussen op met een kleine compressor.

Opvouwbaar oprijblok

Het opvouwbare oprijblok 6 in 1 van Uniko bestaat uit vier elementen die een hoogte van 4, 5, 9 of 13 centimeter mogelijk maken. Dankzij de wigvorm aan beide uiteinden en de antislipstructuur kun je het blok makkelijk oprijden. Praktisch is dat de robuuste oprijplaat ook als tractiehulp kan worden gebruikt op losse oppervlakken, zoals modder of zand.

Met een gewicht van 6,5 kilo per oprijplaat is de 6 in 1 vrij zwaar. Vanwege de scherpe randen in het materiaal is het beter om handschoenen te dragen bij het gebruik van de oprijplaat en bij het opbergen in de ietwat krappe transporttassen. Fabrikant Uniko geeft een maximale belasting van 3,5 ton op. De oprijplaat wordt op internet aangeboden vanaf zo ’n € 150.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Oprijwiggen

Met afmetingen van 57 x 20 x 13 centimeter zijn de nivelleerwiggen van Fiamma niet de grootste. Precisie is vereist om te voorkomen dat je zijwaarts of aan de voorkant van het steunvlak glijdt. Anderzijds kun je de oprijwiggen compact opbergen, wat ook gemakkelijk en ruimtebesparend is dankzij de meegeleverde polyester tas.

Dankzij de verschillende treden kan het voertuig drie niveaus bereiken (4, 7 of 10 cm). De wiggen zijn online verkrijgbaar vanaf zo’n € 28,50, maar zonder de praktische tas en andere accessoires zoals een antislipmat.

levelsysteem camper
Dankzij de verschillende treden kan het voertuig drie niveaus bereiken (4, 7 of 10 cm).

Via de app

Omdat de meeste mensen tegenwoordig een smartphone hebben, vertrouwen veel fabrikanten op apps om hun apparaten te bedienen. Bij Al-Ko worden de HY4-hefsteunen bediend met de 2LINK-app van het bedrijf zelf.

De app bevat ook een weegfunctie, zodat je altijd het laadvermogen van het voertuig in de gaten kunt houden. Andere fabrikanten, zoals Truma, bieden ook apps aan die een waterpas hebben en die je kunt gebruiken om onderdelen te besturen

Met een compressor

Het laten leeglopen en weer oppompen van de banden is vooral een noodhulp om je camper waterpas te zetten. Maar als je nivelleerkussens gebruikt zoals de Flat-Jack, is een Dewalt DCC018N-compressor erg handig. Het apparaat, dat op een accu werkt, levert een maximale druk van 11 bar, weegt 2,6 kilo en is verkrijgbaar voor ongeveer € 137. Als je een bandenpechset – en geen reservewiel – aan boord hebt, zit daar vaak al een kleine compressor bij. Controleer wel of de ventielen op de aansluitingen passen.

levelsysteem camper
Als je nivelleerkussens gebruikt zoals de Flat-jack, is een Dewalt DCC018N-compressor erg handig.

Hefsteunen

Met hefsteunen is het extra makkelijk om je camper waterpas te zetten. Vier steunen worden aan het chassis bevestigd en hydraulisch uitgeschoven. Het hefsysteem kan de camper vaak zelfs zo ver optillen dat alle vier de wielen in de lucht hangen. Daarmee kun je de hefsteunen dus ook gebruiken als krik bij het verwisselen van wielen.

Dit soort systemen worden meestal bediend via een handbediening, maar veel fabrikanten bieden ook een geschikte app-besturing aan voor hun systemen. Je moet alleen wel twee hordes nemen bij het installeren van een hefsysteem. Om te beginnen is dat de aanschafprijs, die rond de € 6.000 begint.

Daarnaast zorgt een hefsysteem voor 60 tot 80 kilogram extra gewicht, waardoor er minder laadvermogen overblijft. Als je voor hefsteunen kiest, moet je daarom ook overwegen om het gewicht van je camper op te waarderen en een C1-rijbewijs te halen. De bekendste fabrikanten van hefsteunen zijn Al-Ko, E&P, Goldschmitt, Linnepe en SHR Hydraulik.

Analoge waterpas

De eenvoudigste manier om de positie van het voertuig te controleren, is door een waterpas te gebruiken. Deze zijn elektronisch beschikbaar in verschillende apps of op een iPhone in het appje ‘Meten’. Womowawa en Steady Camp zijn ‘analoge’ waterpassen.

Steady Camp is een ronde waterpas die, afhankelijk van de versie, precies past in de middenconsole van modellen van de Stellantis-groep of in de Mercedes-Benz Sprinter en die met schroeven wordt uitgelijnd. Deze kost € 69,95.

levelsysteem camper
De eenvoudigste manier om de positie van het voertuig te controleren, is door een waterpas te gebruiken.

Zo zet je je caravan of camper waterpas

Je caravan waterpas zetten. Met de juiste methode én middelen is het een fluitje van een cent om de uitdraaisteunen te bedienen en je caravan of camper snel en stevig waterpas te zetten. ACSI FreeLife geeft je diverse opties voor het waterpas zetten van je kampeermiddel!

Praat mee

Praat mee: Zet ’m waterpas met één van deze nivelleerhulpen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht