ACSI FreeLife

Menu

Zo zet jij je kampeermiddel eenvoudig waterpas

Je caravan waterpas zetten. Met de juiste methode én middelen is het een fluitje van een cent om de uitdraaisteunen te bedienen en je caravan of camper snel en stevig waterpas te zetten.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Caravan stellen

Uitdraaisteunen hebben een belangrijke taak: ze zorgen ervoor dat je caravan stevig en waterpas staat. Uitdraaisteunen dienen pertinent niet als alternatief voor een krik, of om de caravanbanden te ontzien.

Keg of kuiltje onder het wiel

Als ze te veel gewicht dragen, kan er schade aan de chassisbalken of de bodemplaat ontstaan. Dat gevaar is het grootst als de belasting maar aan één kant plaatsvindt. Het stellen van de caravan in de breedte moet daarom over de as gebeuren. Een keg of juist een kuiltje onder een wiel kan daarbij van pas komen. Pas dan wordt de caravan via het neuswiel in de lengte gesteld en ten slotte op alle vier de hoeken ondersteund.

Uitdraaislinger

Jammer genoeg is het in de praktijk niet altijd even makkelijk om je caravan perfect te stellen. Bij tweedehands caravans heb je soms een uitdraaislinger uit het jaar nul, die slecht in de hand ligt of verroest is en niet prettig aanvoelt. In zo’n geval is de oplossing simpel: koop gewoon een nieuwe. Al-Ko bijvoorbeeld maakt slingers in drie verschillende lengtes en met twee hendelgroottes (10 en 14 centimeter).

Steunvoeten

Nog een probleem: een zachte bodem waarin de uitdraaisteunen wegzakken, ook voor winterkampeerders in de sneeuw een bekend verschijnsel. Een plateautje onder de steunen leggen helpt, zoals Jack Pads. Je kunt zo’n plateau ook vast aan de uitdraaisteunen monteren, dan hoef je niet telkens door de knieën als de uitdraaisteunen dreigen weg te zakken. De bekendste variant is de Big Foots van Al-Ko, vaak al af fabriek gemonteerd. Een losse set steunvoeten van vier Big Foots kost rond de € 70, wat geen geld is voor het enorme gewin aan comfort.

Teflonspray

Bij oudere uitdraaisteunen kan het meer en meer kracht kosten om ze uit te draaien. Door geregeld teflonspray aan te brengen op de schroefdraad en scharnieren kun je dit euvel voorkomen. Let op, als je in de regen hebt gereden, is het smeermiddel weggespoeld. Er bestaan ook sprays die langer houden en, in tegenstelling tot smeervet, geen vuil aantrekken. Zijn de schroefdraad en/of scharnieren al te ver aangetast, dan zit er niets anders op dan de uitdraaisteunen in hun geheel te vervangen. Dat kost zo’n € 100 per steun.

Een andere veelgehoorde klacht is dat de uitdraaisteunen te diep onder de caravan verscholen zitten. Je moet dan diep bukken of door je knieën buien om de uitdraaislinger op de zeskant van de steunen te plaatsen. Dat kan pijnlijk of onaangenaam zijn, bijvoorbeeld als de bodem modderig is of het gras nat is.

Verlengstukken

De Comfort-Kit van Al-Ko biedt soelaas. Deze set bestaat uit kunststof hulzen die je permanent aan de caravanbodem monteert en de slinger trefzeker naar de zeskant leiden. De slinger zelf maak je langer je met de meegeleverde verlengstukken. Die kunnen ook knikken, waardoor je comfortabel rechtop kunt blijven staan terwijl je de steunen uitdraait.

Hydraulische uitdraaisteunen

Het toppunt van comfort zijn zonder enige twijfel de motorische of hydraulische uitdraaisteunen. In plaats van te hurken of er een lamme arm aan over te houden, duw je gewoon op een knopje. De firma’s Enduro en Kronings gebruiken elektromotoren als aandrijving voor de steunen. Bij Enduro bevindt het motortje zich in de steunen en worden die in hun geheel vervangen. Type AS201A is compatibel met Al-Ko, type AS201B met BPW.

De steunen worden standaard geleverd met grotere voet tegen het wegzakken. Kronings daarentegen monteert de aandrijvingsunits los van elkaar tegen de bodemplaat, waarna ze worden gekoppeld aan de uitdraaisteunen. Bij deze methode kunnen de standaard steunen dus gewoon blijven zitten.

Het meest gebruiksvriendelijke (maar tevens duurste) systeem komt van E&P Hydraulics. Op de caravanas worden twee hydraulische assteunen gemonteerd, die er samen met de vier hydraulische Big Foot-uitdraaisteunen voor zorgen dat je de caravan met één druk op de knop waterpas kunt zetten. Voor alle elektrische systemen is een extra accu nodig.

Waterpas op je smartphone

Een waterpas op je smartphone is een handig hulpstuk. Nog beter is de 2Link-Box van Al-Ko, een soort waterpas-deluxe. De box maakt gebruik van gegevens van de stabilisator ATC en stuurt alle informatie via Bluetooth door naar je smartphone.

De inbouw is niet al te ingewikkeld, en als de box eenmaal zit heb je enkel nog de bijbehorende 2Link-waterpasapp van € 9,99 nodig. De app vertelt je welke steun nog een beetje verder uitgedraaid moet worden om je caravan mooi waterpas te zetten.

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Dieter S. Heinz

Praat mee

 1. AR
  A. R. Ritsma

  Voorheen maakte ik gebruik van mechanisch systeem Easy Leveler. Helaas bestaat het bedrijf niet meer waardoor reparatie niet meer mogelijk was. Sedert twee jaar maak ik voor de caravan gebruik van het systeem van E & P Hydraulics. Er worden twee vijzels onder de as geplaatst die zorgen voor de breedte-instelling. De lengte-instelling geschiedt door middel van het neuswiel. Ik kan dit systeem iedereen aanraden. De Big-Foot is ‘m.i. niet nuttig. De zijsteunen dienen uitsluitend voor stabilisatie: de standaardsteunen zijn daar prima toereikend voor (en inderdaad, nimmer als krik gebruiken).

  Reageer
  0
  0
 2. FW
  Firmin Van Walle

  om uw caravan waterpas te stellen is ook het leveller systeem van Kojack zeer interesant en ook budget vriendelijk

  Reageer
  0
  0
 3. WV

  Indien nodig gebruik ik de Alko krik voor waterpas op de as. Daarna middels het neuswiel waterpas in de lengterichting. De krik blijft tijdens het verblijf gewoon op z’n plaats.

  Reageer
  0
  0
 4. GK
  Gerard Kuitems

  De banaan is nog altijd het beste hulpmiddel.Poten zijn geen middel om je caravan op te tillen, Nooit doen!
  Leg de banaan achter het wiel dat omhoog moet. Leg een keg voor het andere wiel. Druk of trek aan de dissel totdat de gewenste hoogte is bereikt.Handrem aantrekken. Keg gebruiken om banaan te blokkeren. Pootjes uitdraaien.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Zo zet jij je kampeermiddel eenvoudig waterpas

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht