ACSI FreeLife

Menu

Een nieuwe tent – deel 1

Een nieuwe tent uitzoeken is nog niet makkelijk. Het aanbod is namelijk groot. ACSI FreeLife probeert je met een paar artikelen een eindje op weg te helpen. Zodat je met wat voorkennis de kampeerwinkel binnen kan stappen. 

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
tent

Op de camping komt je verschillende soorten tenten tegen, in diverse vormen. Maar wat is nou het voordeel van kamperen een koepeltent? Of van een bungalowtent? In deel 1 zet ACSI FreeLife eerst enkele gangbare tentvormen op een rij.

Klassieke modellen

De noktent is de oervorm van alle tenten. Toch je ze steeds minder. Deze tent heeft schuine zijkanten en een daklijn die parallel loopt aan de grond. Hoewel ze stabiel zijn en makkelijk op te zetten, weegt dat niet op tegen de geringe binnenruimte en het gebrek aan flexibiliteit qua indeling.

+ stabiel, makkelijk op te zetten
– weinig ruimte, starre indeling

Een variant hierop is de piramidetent. Die is nog altijd populair in gebruik, want comfortabel. Het opzetten en afbreken kost echter wel wat tijd.

+ comfortabel in gebruik
 opzetten en afbreken kost tijd

Een andere klassieker is de bungalowtent. Deze kom je op de camping ook vaak tegen als huuraccommodatie. Dat heeft te maken met de specifieke eigenschappen van deze tent. Het rechthoekige buizenframe gaat lang mee en het tentzeil is van stevig katoen. De tent is echter zwaar en groot in omvang, ook in opgevouwen vorm. Daartegenover staat de grote ruimte en de comfortabele hoogte. Je kan er makkelijk in staan.

+ gaat lang mee, stevig, comfortabele hoogte
 zwaar en groot in omvang

Boogtenten

Koepeltenten zie je juist steeds vaker. Dat is ook niet zo vreemd. Ze zijn licht (de eenvoudigste soorten hebben maar twee glasfiber of aluminium stokken nodig) en ze bieden voldoende ruimte, echter vaak voor een kleiner gezelschap. De stokken worden kruislinks geplaatst.

+ licht, weinig stokken, ruim, makkelijk op te zetten
– niet geschikt voor groot gezelschap, minder bestand tegen harde wind

In het verlengde daarvan kom je de tunneltenten tegen. Deze hebben meerdere flexibele stokken, achter elkaar geplaatst, waardoor ook meer interne ruimte beschikbaar is. Zeer eenvoudig op te zetten en heel licht om mee te nemen. Als je gaat kamperen bij lage temperaturen dan is het verstandig om voor aluminiumstokken te kiezen. Glasfiber of glasvezel is in die omstandigheid namelijk een stuk kwetsbaarder.

+ veel interne ruimte, licht, eenvoudig op te zetten
– minder bestand tegen harde wind

In het volgende deel van ‘Een nieuwe tent’ bespreken wij het materiaal.

(Bron: outandaboutlive.co.uk)

Lees ook:
Deel 2 van ‘Een nieuwe tent’
Deel 3 van ‘Een nieuwe tent’

Praat mee

Praat mee: Een nieuwe tent - deel 1

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht