ACSI FreeLife

Menu

Een nieuwe tent – deel 2

Niet alleen de vorm van de tent is belangrijk voor het gebruiksgemak. Het materiaal legt ook flink wat gewicht in de schaal. Soms zelfs letterlijk.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
tent1

Kijk verder dan het uiterlijk en de grootte van de tent. Het zijn vaak de materialen die het prijskaartje bepalen en hoeveel plezier je aan je tent beleeft.

Tentdoek

Van oudsher is katoen de stof die je het meest tegenkomt op de camping. Het is stevig, biedt veel bescherming tegen uv-stralen en is ventilerend. Maar het is ook zwaar, neemt vocht op en vergt veel onderhoud. Dat is ook de reden dat het materiaal in populariteit afneemt.

+ prettig in warm klimaat, stevig, en beschermend tegen uv-stralen
– zwaar, kan niet goed tegen vocht en moeilijker op te vouwen

Nylon is dun en licht. Een tentdoek van deze stof is juist makkelijk op te vouwen. De bescherming tegen uv-stralen is minder en er is een coating nodig om het echt waterdicht te maken. Daardoor wordt het doek echter wel sterker.

+ licht (ook als het nat is), makkelijk op te vouwen, afwasbaar
– minder stevig en in de tent wordt het extra warm als de zon schijnt

Ook polyester is van nature niet waterdicht. De extra coating zorgt er wel voor dat deze stof meer uv-beschermingbiedt dan nylon. Daar staat weer tegenover dat het minder sterk is, vandaar dat deze tentdoeken vaak wat dikker zijn en dus zwaarder en lastiger op te vouwen.

+ meer uv-bescherming dan nylon, goede waterdichtheid, afwasbaar
– zwaarder dan nylon, kortere levensduur dan nylon, rekt en krimpt

De kans is groot dat de term ‘ripstop’ ook valt in de kampeerwinkel. Dit is geen stof, maar een speciale manier van weven. Ripstop wordt toegepast op nylon of polyester en zorgt ervoor dat het tentdoek beter beschermd is tegen scheuren.

Tentstokken

In deel 1 spraken wij al kort over tentstokken van staal, aluminium en glasvezel. Het stalen tentframe kom je doorgaans alleen tegen bij de klassieke modellen. Het is zwaar, maar heel stevig. Met de juiste onderhoud gaan de stokken lang mee.

+ stevig
– zwaar, onbehandeld is het gevoelig voor roest

Tentstokken van aluminium zijn buigzaam (bij boogtenten) of onbuigzaam (bij klassieke tenten). Ze zijn een stuk lichter dan stalen tentstokken en meestal behandeld om roest tegen te gaan. Schrik niet als de stokken niet helemaal recht zijn; dat is om doorbuiging tegen te gaan.

+ licht, goed bij lage temperaturen
– onbehandeld is het snel gevoelig voor roest

Glasvezel was, voor de opmars van aluminium, het populairste materiaal voor tentstokken. Het is licht en buigzaam, maar minder sterk dan aluminium. Bij een lage temperatuur (onder nul) kan het zelfs breken. Tegenwoordig zie je deze tentstokken voornamelijk bij ‘goedkopere’ tenten.

+ licht, goedkoper
– minder sterk, breekbaar bij lage een temperatuur

In het volgende en laatste deel geven we nog enkele algemene tips en aandachtspunten.

(Bronnen:  ESVO tenten en Hiking-Site.nl)

Lees ook:
Deel 1 van ‘Een nieuwe tent’
Deel 3 van ‘Een nieuwe tent’

Praat mee

  1. T

    Klassieke fout in artikel:
    Aluminium kan NIET roesten.

    Reageer
    3
    0
    1. t

      ….maar wel oxideren!…

      Reageer
      1
      0

Praat mee: Een nieuwe tent - deel 2

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht