ACSI FreeLife

Menu

5 tips: kamperen in de Julische Alpen

De Julische Alpen vormen een imposant kalksteengebergte in het Noordwesten van Slovenië, dicht bij de grenzen van Oostenrijk en Italië.

Auteur
Marieke Kramer
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
julischealpen

De Julische Alpen en het Triglav Nationaal Park vormen een topbestemming voor wandelaars, bergsporters en watersporters. Redacteur Marieke Kramer verbleef een kleine week op Camp Soca vlak bij Bovec, en was aangenaam verrast door de schoonheid en sfeer van dit prachtige deel van Slovenië.

Hier vind je haar tips voor een actieve en ontspannen kampeervakantie in de Julische Alpen.

Alle tips op een rij

Tip 1

De bergweg van Kransjka Gora naar Trenta via de Vršič-pas

e bergroute R206 vanuit Kransjka Gora over de Vrsic-pas is een fantastische kennismaking met de Julische Alpen. De weg slingert zich via ruim 50 haarspeldbochten over de Vrsic-pas op 1611 meter hoogte. De weg is tijdens de Eerste Wereldoorlog door Russische krijgsgevangenen aangelegd. Een Russische kapel bij de achtste haarspeldbocht herinnert aan hun aanwezigheid.

Onderweg zijn er verschillende parkeerplaatsen en uitzichtpunten waar je even kunt stilstaan om te genieten van het indrukwekkende en mooie berglandschap. Vanuit meerdere punten vertrekken er wandelroutes.

Tip 2

Raften op rivier de Soča

De heldere Soča-rivier met de karakteristieke turkooisblauwe kleur is bekend en populair onder watersporters van alle niveaus. Voor een dagje raften zonder ervaring, boekten we bij de campingeigenaar een tocht vanuit Bovec met een Engelssprekende gids.

Op een prachtige dag peddelden we een paar uur over de Soča. De stroomversnellingen worden afgewisseld met rustiger stukken waar je kunt genieten van het landschap. Tussendoor is er gelegenheid om wat rond dobberen in het koude rivierwater. In Bovec vind je meerdere aanbieders van activiteiten zoals raften, kajakken, canyoning en klimmen.

Tip 3

Verse Soča-forel eten op de camping

De Soča is het leefgebied van de Soča-forel. Op de camping waar wij verbleven, bestel je ’s ochtends een forel. Die wordt in de loop van de dag opgevist bij de camping, en ligt ’s avonds heerlijk bereid op je bord!

Laat je de forel liever zwemmen? Dan nog een tweede tip: leg dan een picknickkleed neer bij een van de grindstrandjes aan de rivier en haal wat verse ingrediënten en een fles wijn in het dorp. Sfeer verzekerd.

Tip 4

Naar de bron van de Soča en een stukje verder

Ook midden in juli is het rustig in de omgeving van Soča. Je komt hier niet voortdurend andere wandelaars tegen. De uitzondering is de bron van de Soča, een bekende toeristische attractie. Ondanks de drukte, is het leuk om in 15 à 20 minuten naar de grot te klauteren waar de Soča ontspringt. Het laatste stuk is gezekerd met staalkabels, maar goed te doen als je geen ernstige hoogtevrees hebt.

Nadat we weer afgedaald waren, liepen we wat verder, voorbij de drukte. Via een droge rivierbedding wandelden we richting een waterval, aangegeven door een bordje. Hier geen toeristische drukte, enkel prachtige natuur en een paar boerderijtjes.

Tip 5

De Eerste Wereldoorlog in Slovenië

Wie geïnteresseerd is in de Eerste Wereldoorlog, kan in de Julische Alpen tal van herinneringen aan deze historische periode vinden. Bij Bovec vind je het Ravelnik openluchtmuseum (toegang gratis) waar je oude loopgraven, bunkers en geschutspunten kunt bekijken.

Op een halfuur rijden van Bovec kun je het Kobarid Museum in de plaats Kobarid bezoeken. Dit museum herbergt vele overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn ook tentoonstellingen over de Twaalfde Isonzoslag en andere gevechten die hier hebben plaatsgevonden. Je kunt hier ook begeleide tours naar historische slagvelden boeken.

Praat mee

 1. J
  J.Landzaat

  is deze weg met 50 haarspeldbochten te rijden met enn caravan?

  Reageer
  0
  0
  1. DL
   De Herdt Linda

   Beste,
   De weg is echt een aanrader om te doen, maar dan wel best zonder caravan. Zie http://www.dangerousroads.org/eastern-europe/slovenia/619-vri-pass-slovenia.html voor foto’s en meer info.
   In ieder geval, als u in de buurt en in de mogelijkheid bent, zou u hem toch eens moeten oprijden…
   Nog veel reisplezier.

   Reageer
   1
   0
   1. B

    Dankjewel voor deze reactie! Wij zijn van plan om nu vanuit Kroatië naar de Julische Alpen te rijden en hadden deze weg in gedachten (met redelijk grote caravan). We zoek een andere optie!

    Reageer
    0
    0

Praat mee: 5 tips: kamperen in de Julische Alpen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht