ACSI FreeLife

Menu

De charme van strandcampings

Is het een keer mooi weer in Nederland en sta je toch weer in de file… Gelukkig kent de Noord-Hollandse kust genoeg mooie strandcampings. Zo heb je geen last van verkeersdrukte en lig je tenminste binnen no time op het strand.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
jongens met oranje handoeken rennen over het strand high rgb 6716

ACSI FreeLife toerde met twee kinderen langs zes campings in Noord-Holland. We starten in Zandvoort. Met het autocircuit pal achter de boulevard is het hier niet altijd even stil. De VVV heeft de racedagen rood onderstreept op de kalender staan – de motoren overstemmen dan ruimschoots het gekrijs van de meeuwen.

Autocircuit Zandvoort

Er zijn er ook kampeerders die juist voor het circuit komen. Buiten de officiële racedagen kan je als toerist ook de baan op, met je eigen auto of een ter plaatse te huren Ferrari. Daar hoort natuurlijk wel een gedegen instructie bij voordat je (voor rond de € 500) even mag scheuren. Wie wil kan in Zandvoort ook met zicht op het circuit kamperen. Vanaf je plekje op camping De Branding kan je een gedeelte van de baan en de tribune zien.

Ooit was Zandvoort een rustig vissersdorpje, maar daar is weinig meer van over. In het dorp overheersen gebouwen uit de 70- en 80’er jaren, en langs de boulevard staan rijen hoge flats vol appartementen. Zandvoort heet tegenwoordig niet voor niets Zandvoort aan Zee. De plaatselijke VVV is duidelijk over die toevoeging: “We willen onze gasten duidelijk maken dat we ook echt pal aan zee liggen. Dat verkoopt.”

Sexy on the beach

Net als in veel andere Nederlandse badplaatsen is de gastronomie aan het strand van Zandvoort de laatste jaren radicaal veranderd. De eenvoudige houten kraampjes op palen zijn vervangen door luxe ‘beach clubs’ en ‘seaside lounges’ met gigantische fauteuils. ‘Sexy on the beach’ is het nieuwe credo.

Een stuk gemoedelijker is Egmond aan Zee. Met een kerk, een paar winkels, cafés en wat pensions is men, vergeleken met Zandvoort, standvastig gebleven. Je kunt in het Egmondse duingebied bovendien geweldig fietsen, waarbij de oude naaldbossen voor de nodige beschutting tegen de wind zorgen. Hier zijn ook wat duinmeertjes die veel watervogels trekken.

Strandcampings

Maar waar kan ik nu kamperen? Een van de aanraders is Kampeerterrein Buitendijk. De camping ligt naast een markante molen aan de rand van Schoorl, tussen Bergen en Camperduin. Het strand is amper vijf kilometer verderop en makkelijk met de fiets te bereiken. Buitenduin is een rustige boerencamping; zaken als animatie of voorzieningen als een restaurant of supermarkt zijn er niet.

Als jij vooral zo dicht mogelijk bij het strand wil kamperen, dan moet je bij camping Corfwater in Petten zijn. Slechts 100 meter scheidt deze camping van de betonnen dijk van de Hondsbossche Zeewering. Op het fietspad over de zeewering is het ideaal fietsen met een prachtig uitzicht over zee en de nieuwe natuur. Het vroegere vissersdorp Petten ligt op loopafstand, en ook Schagen is niet ver weg.

Wil jij maar al te graag weten welke badplaatsen en strandcampings ACSI FreeLife nog meer aanraadt? Bestel dan ACSI FreeLife 5-2016.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: De charme van strandcampings

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht