ACSI FreeLife

Menu

6 wijnfeesten in Hessen

In augustus, september en oktober barst het van de wijnfestijnen. Ideaal voor een kampeertripje met een twist. ACSI FreeLife zocht zes niet te missen evenementen in het Duitse Hessen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Rijn Moezel 03

Binnen vier uur rijden van Utrecht ben je er.

6x wijnfeesten in Hessen

1

Proef fluwelen Spätburgunder in Rüdesheimer

Het Rüdesheimer wijnfeest wordt van 18 tot 22 augustus gevierd onder de platanen op de romantische markt in het oude centrum. Het feest trekt veel bezoekers naar dit wijnstadje aan de voet van de Niederwald. Je kunt er een jonge Riesling proeven of een fluwelen Spätburgunder. Gedurende vijf dagen bieden de wijnboeren uit Rüdesheim meer dan 200 al dan niet mousserende wijnen aan, waaronder een paar heel bijzondere.

Gastronomen uit de streek begeleiden de wijnen met heerlijke hapjes en hartige gerechten. Daarnaast is er een veelzijdig programma met een openluchtbioscoop, concerten, dansvoorstellingen en de kroning van de Rüdesheimer wijnkoninginnen. Red je het niet om in augustus al tijd vrij te maken? In oktober heb je een herkansing want dan is het Federweisser wine festival in de stad. In de weekenden van 21-23 en 28-30 oktober kun je de jonge wijnen proeven, ook wel de federweisser genoemd.

2

Loop het Rieslingpad van Rheingau

Ter viering van het veertigjarig jubileum van het Rieslingpad van Rheingau zijn er vanaf 18 juli 2016 zeven wijnwandelingen georganiseerd. Deze wandelingen duren circa zes uur en worden begeleid door cultuur- en wijnambassadeurs uit de regio.

De wandelingen voeren langs bekende locaties zoals de vesting Rothenberg in Rauenthal en de Höllenberg in Assmannshausen. De wandelingen worden afgerond met een gezamenlijke maaltijd. Bij de prijs van € 7 is een glas wijn inbegrepen. De laatste Rieslingpadwandeling is op 28 augustus 2016 en eindigt met een feest op de binnenplaats van Slot Vollrads waar de deelnemers een bont programma te wachten staat.

3

Weekje wijnen in Wiesbaden

Gemeten naar het aantal van circa honderd kraampjes met wijn is de Rheingauer wijnweek in de hoofdstad van Hessen een van de grootste wijnfeesten ter wereld. Van 12 tot 21 augustus 2016 veranderen het kasteelplein, het plein voor de Marktkerk en het Dernsche Gelände van Wiesbaden in een ontmoetingsplaats voor de vrienden van het edele Rheingauer vocht.

Bezoekers kunnen tien dagen lang de talrijke al dan niet mousserende wijnen van de regio ontdekken en proeven. De belangrijkste druivensoort is hier de Riesling. Tijdens deze wijnweek worden er circa 250.000 flessen leeg geschonken. Gastronomen zorgen voor een keur aan hapjes en maaltijden. Verder is er muzikale omlijsting. Er zijn ook georganiseerde wandelingen met gidsen inclusief wijn proeven.

4

Duik de wijnkelders in van Rheingau

Alle wijnen van de Rheingauer wijnboeren kun je proeven tijdens de dagen van de open wijnkelders. Van Wicker tot Lorchhausen openen de wijnboeren van 2 tot 4 september de deuren van hun wijnkelders voor bezoekers. In deze gewelven kun je tussen de houten wijnvaten bij kaarslicht wijn proeven met heerlijkheden uit de keuken van het wijngoed. Een aantal wijnboerderijen bieden ook rondleidingen, concerten of tentoonstellingen in hun wijnkelders.

5

Bonte wijnboulevard van Darmstadt

Het eerste weekend van september is het proeven, genieten en ontspannen wat de klok slaat op het wijnfeest van Darmstadt. Van donderdag 1 september tot zondag 4 september 2016 verandert de Wilhelminenstraße in het centrum van deze stad in Zuid-Hessen in een bonte boulevard die geheel in het teken staat van witte en rode druiven. Gedurende vier dagen presenteren de wijnboeren uit Darmstadt en omgeving hun nieuwe wijnen, terwijl gastronomen uit de regio de culinaire entourage verzorgen. Verder is er een muzikaal en kunstzinnig programma.

6

Wijn drinken, theater bekijken

In Heppenheim kunnen bezoekers kennismaken met alle facetten van wijn. Daarnaast biedt deze wijnstad ook een afwisselend aanbod van cultuur en trekt daardoor niet alleen wijnliefhebbers naar de Hessische Bergstraße. Van 19 juli tot 4 september 2016 kun je in de Kurmainzer Amtshof (een historisch gebouwencomplex) genieten van toneelspel en de hooggeprezen Bergsträßer wijn.

Tekst: MPS, Edda Welffenstein

Praat mee

Praat mee: 6 wijnfeesten in Hessen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht