ACSI FreeLife

Menu

Tweede accu installeren

Meer vermogen, meer onafhankelijkheid, meer vrijheid. Dat ligt allemaal binnen handbereik met een tweede accu aan boord. Die is redelijk eenvoudig achteraf te installeren. ACSI FreeLife vertelt hoe je dit aanpakt.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
tweedeaccu

Als je last hebt van chronische futloosheid en naar de dokter gaat, krijg je normaal gezien magnesium voorgeschreven. Bij caravans of campers met gelijkaardige symptomen helpt lood, of in ernstige gevallen lithium. Maar ook als er niet per se iets mis is met de energievoorziening kan het wenselijk zijn om de accucapaciteit te vergroten, bijvoorbeeld voor campers die gedurende langere tijd onafhankelijk willen rondtoeren.

Ruimte voor een tweede accu

Check allereerst of er in je voertuig naast de bestaande accu ruimte is voor een tweede exemplaar. Installeer vervolgens enkel een accu die qua capaciteit, type en leeftijd aansluit bij de accu die al aanwezig is, idealiter zelfs van hetzelfde merk. Gebruik nooit accu’s die in leeftijd verschillen en dus niet even lang gebruikt zijn. Accu’s verslijten en een oude accu zal een nieuwere onherroepelijk tot zijn niveau omlaag trekken.

Om de capaciteit te vergroten is het daarom, zeker uit financieel oogpunt, geen gek idee om geen tweede accu te installeren maar de bestaande te vervangen door een grotere.

Grotere capaciteit

In de technische gegevens van de acculader kun je natrekken of de oplader nog wel geschikt is voor de grotere capaciteit. Als vuistregel geldt dat het vermogen van de oplader minstens 10% van de nominale accucapaciteit moet zijn, plus het vermogen van de verbruikers die tijdens het opladen worden gebruikt.

Wil je dus bijvoorbeeld een 100 Ah-accu omruilen voor een 200-model, dan heeft de oplader minstens 20 A vermogen nodig. Als je de accu vervangt en vervolgens een heel ander type installeert, is het essentieel om de oplader daarop af te stemmen.

Meer capaciteit betekent ook dikkere kabels. Daar is een simpele rekensom voor (in een 12 volt-omgeving): ampère : 3 = draaddoorsnede in mm2. Dat geldt voor kabels tot 3 meter; voor elke extra meter tel je daar nog 2 mm2 bij op.

Parallel schakelen

In een 12 volt-omgeving vergroot je de capaciteit door accu’s parallel te schakelen. Dat houdt in dat de minpolen met elkaar worden verbonden en de pluspolen met elkaar. Sluit als twee of meer accu’s parallel zijn geschakeld nooit de verbruikerskabels aan één en dezelfde accu aan (zie afbeelding). Zorg er bovendien voor dat de kabels even lang zijn en dezelfde doorsnede hebben.

Sluit de accu’s nooit “in serie” aan (plus aan min) want dan is het resultaat 24 volt en daar is de apparatuur niet voor geschikt. De meest eenvoudige manier om de accu te bevestigen is met spangordels. In de bodem of in speciale Airline-strips zitten ogen om de gordels doorheen te halen.

Mocht een extra loodzuuraccu geen soelaas bieden, dan is er altijd nog lithium. Dat levert onder vergelijkbare condities bijna 100% meer bruikbare energie en scheelt bovendien zo’n 50% in gewicht. Helaas ligt het prijskaartje wat zwaar op de maag, al gaat een lithiumaccu beduidend meer cycli mee dan een loodzuuraccu. Welke therapie je ook kiest, het is zeker geen heksenwerk om de energie op peil te brengen als je rekening houdt met bovenstaande tips.

Tekst: MPS, Ulrich Dolde, foto’s: D. Heinz, K.H. Augustin, U. Dolde

Praat mee

Praat mee: Tweede accu installeren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht