ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Knaus Südwind 500 FDK Silver Selection

De Knaus Südwind is in 2017 verkrijgbaar als Silver Selection-uitvoering. Wat is de meerwaarde van dat zilveren randje? We sturen een testgezin veertien dagen op pad om deze caravan uit te testen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Knaus Südwind 500 FDK Silver Selection
Knaus Südwind 500 FDK Silver Selection
Knaus Südwind 500 FDK Silver Selection

Signalement

Merk
Knaus
Model
Südwind 500 FDK
Onderstel
Al-Ko chassis met rubberen vering
Banden
185 R 14 C
Testjaar
2016
Gewicht
Leeggewicht 1.150 kg, rijklaar gewicht 1.220 kg, max. toelaatbaar gewicht 1.500 kg
Basisprijs
€ 21.590

Dat de Südwind verder al meerdere jaren nagenoeg onveranderd uit de fabriek rolt, is helemaal zo slecht nog niet – de kinderziektes zijn er ondertussen wel uit.

Uitrusting

In principe zal een complete uitrusting zo’n beetje elke testpersoon kunnen overtuigen, om de simpele reden dat het je aan niets ontbreekt. Bovenop die uitrusting is de Silver Selection zelfs voorzien van een luifel, al verkiest ons testgezin tijdens de reis de voortent. “In de Alpen moet je ook ’s zomers rekening houden met wisselvallig weer. In een voortent zijn de tafel, stoelen en fietsen beter beschermd”, aldus vrouw van de familie, Babette.

Haar eerste indruk van de Knaus Südwind 500 FDK Silver Selection: “Het fraaie design en de aantrekkelijke kleurstelling geven de caravan een hoogwaardige uitstraling. Het interieur oogt heel licht en vriendelijk. De kleuren van de vloer, meubels en andere materialen spreken me aan.”

Gewicht

Bergruimte is er volgens het testgezin genoeg, tot in de sanitaire ruimte aan toe. Alle kastjes, kisten en laden zijn bovendien makkelijk toegankelijk. Met dank aan de opwaardering van het maximaal toelaatbare totaalgewicht heeft de 500 FDK prima laadreserves, ondanks de volledige uitrusting. Bij een leeggewicht van nog geen 1.300 kilogram heb je een laadvermogen van 300 kilogram.

Leefcomfort

Terug naar de belangrijkste vraag: Draagt de Silver Selection-uitvoering wezenlijk bij aan het leefcomfort in de Südwind? “De tv en radio aan boord zijn natuurlijk bijzonder welkom”, aldus het testgezin. De indeling is perfect afgestemd op twee volwassenen, twee kinderen en een hond. Het tweepersoonsbed is goed van lengte maar scoort “vanwege het nogal smalle voeteneinde” in de breedte maar net een voldoende. Ook de stapelbedden zijn lang genoeg, “maar als de kinderen zoals bij ons al iets groter zijn, zouden ook die wel wat breder mogen.”

Benieuwd wat de familie nog meer is opgevallen aan de Knaus Südwind 500 FDK Silver Selection? In ACSI FreeLife 8-2016 lees je het hele verhaal.

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Knaus Südwind 500 FDK Silver Selection

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht