ACSI FreeLife

Menu

Het excentrieke van de Biod-caravan

Onder de veelbelovende naam Biod (Beter Is Ons Devies) mengt zich in 1960 een Nederlands merk op de markt. Tegenwoordig is Biod alleen nog op bestelling verkrijgbaar. Toch is er een select clubje kampeerders dat nog altijd zweert bij dit excentrieke merk.

Auteur
Sander Cox
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
biod

Signalement

Merk
Biod
Model
Nomade
Testjaar
2016
Gewicht
Max. toelaatbaar gewicht 1.500 kg

Richard (53) en Carla (51) Kamphuis uit Klarendal waren meteen verkocht toen ze vorig jaar op de Caravan Salon in Düsseldorf een Biod Nomade uit 2006 tegenkwamen. Maar wat maakt de Biod voor hen nu zo bijzonder?

Uniek en afwijkend merk

“Zowel van binnen als van buiten zag ie er uit als nieuw. Ik heb alleen de halogeenlampen vervangen door ledlampen en magneetjes op de deuren geplaatst. Biod is een uniek en afwijkend merk.

Dat heeft vooral te maken met de kwaliteit en de eigenwijze uitstraling. Die uitstraling zit hem in de ronde vormen, waarvoor het materiaal (polyester) zich ook goed leent. Vergelijk het maar met tenten van De Waard en Karsten. Mooier bestaat bijna niet. Het is bijna kunst.

De Nomade heeft een praktische indeling. Het toilet zit in de hoek naast de eindkeuken en heeft een afgeronde deur. Dat geeft iets bijzonders. Carla vindt vooral de eindkeuken fantastisch omdat deze vlak bij de ingang zit. Dan word je meer naar buiten getrokken. Door deze indeling heb je binnen best een ruimtelijk gevoel. Dat is ook vaak de reactie die we krijgen van kampeerders.”

Biod

Als Biod zich in 1960 op de Nederlandse markt mengt, zijn caravans nog ‘vierkante hokjes op wielen’. Met deze aerodynamische caravan wordt een trend gezet. Toch wordt Biod nooit een heel grote speler op de caravanmarkt. Tot de jaren tachtig ligt de productie tussen de 50 en 100 stuks per jaar.

Het jaar 1981 gaat de boeken in. Dan verkoopt de fabrikant bijna 200 caravans. Tegenwoordig is het Nederlandse merk een zeldzaamheid. Sinds een kleine zeven jaar is daar de Biod-Karsten tenttrailer bijgekomen. Daarnaast produceert het bedrijf vandaag de dag ook zogenaamde Pipo-wagens.

Hele verhaal

Ben jij wel van de excentrieke caravans? Lees dan ACSI FreeLife 7-2016. Daarin vind je het hele verhaal en zie je hoe de Biod van Richard en Carla Kamphuis er van binnen uitziet.

bestel magazine

Praat mee

 1. De Biod driekleur van 1991 ingeruild d.d. 13 mrt en een Biod tds400 van 2013 teruggekocht. We hebben de Biod 12 jr met heel veel plezier in ons bezit gehad. Fantastische caravan welke we van een heel leuk stel uit Drachten hebben gekocht. Deze mensen waren ook zo lirisch over de Biod. Nu in afwachting van de Biod tds 400 met een vast bed en een mover + stabilisering. Jammer dat door de corona de RDW’s geen keuringen en overschrijvingen verrichten. Ik wil graag ons huisje weer ons eigen maken. Onze oude Biod was binnen 1 1\2 week verkocht. We kregen ook ‘n dikke pluim van de caravanhandelaar over de sublieme staat van Biod driekleur van 1991.

  Reageer
  0
  0
 2. P
  P.H.Zijlstra

  T.k.a. Wegens gevorderde leeftijd BIOD caravan tl370 bj. 1995 in uitstekende staat met o.a. Mover en fietsenrek en andere accessoires. Wie biedt?

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Het excentrieke van de Biod-caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht