ACSI FreeLife

Menu

V&A: Verbrande remschoen

“Bij onze caravan (Elddis Aurora 2017) van slechts één jaar oud bleek bij de onderhoudsbeurt dat er een remschoen (onderdeel van het remsysteem) was verbrand. We hebben er niet mee door de bergen gereden. Wél rijden we regelmatig de Route National met nogal wat rotondes, maar dat deden we met de vorige caravans óók altijd. Hoe is dat mogelijk?” Dat vraagt meneer Van der Haagen uit Boxtel zich af.

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De caravanremmen bezitten vier remsegmenten, twee in elke caravanrem.
Als er een een van de vier verbrand is, is de meest waarschijnlijke oorzaak dat dit segment bij een remactie is vastgeslagen. Bij verder rijden blijft dit segment steeds met de remtrommel in contact.

Oploopremdemper

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een achteruitrijmanoeuvre waarbij de terugrijautomaat niet goed gefunctioneerd heeft of geforceerd is. Als de oploopremdemper in orde is, de caravan niet is overbeladen en er geen noodrem actie geweest is, zal de oplooprem tijdens een rustige remactie helemaal niet inkomen.

Als bij een afdaling de caravan constant mee remt en er geen afkoelstop is ingelast, zullen onderaan niet alleen alle vier segmenten, maar ook de lagers en de vrijloopveren beschadigd zijn.

Advies

Mijn advies… Laat het hele remsysteem door een deskundig bedrijf nalopen, vanaf de oploopremdemper tot en met de remtrommel en de wiellagers. Bij een beurt gaat de caravan op de remmentestbank. Is de remvertraging in orde? Dan wordt er verder in het algemeen niets gedemonteerd en gecontroleerd.

Als bij de beurt de zaak is hersteld (nieuw segment, vrijloopveer vernieuwd, wiel-lager gecontroleerd, terugrijautomaat gecontroleerd) en correct is afgesteld, zal het probleem zich waarschijnlijk niet herhalen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. RK
  Rini Koster

  Ik heb in Noorwegen een keer bij bergafwaarts de remvoering van de caravan behoorlijk aan de kook gehad, alsof alles in de brand stond, zo roken! Dit ondanks steeds kort maar wel krachtig remmen en loslaten. Tijdens het laten afkoelen kwam er iemand naar mij toe op de parkeerplaats en die gaf mij een gouden tip: Verwijder die mooie dichte wieldoppen maar van de caravanwielen dan kan de warmte weg en krijgen de wielen meer rijwind koeling. Daarna heb ik ze er nooit meer opgezet……

  Reageer
  2
  0

Praat mee: V&A: Verbrande remschoen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht