ACSI FreeLife

Menu

V&A: Elektra aanleggen in de disselbak?

In de disselbak van je caravan kan je meestal heel wat kwijt. Maar mag je in deze opslagruimte aan de voorkant van je caravan ook elektra aanleggen terwijl er twee gasflessen in staan? Dat vraagt Jan van Gisbergen uit Hooge Mierde zich af.

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Wat mag of niet mag in de caravanwereld is heel onduidelijk. Daarom moet het gezonde verstand de boventoon voeren. Zeker in ons land is het vrijheid, blijheid. Voor een caravan heb je geen apk of keuringsplicht nodig. De eigenaar is zelf verantwoordelijk. Geen probleem zolang er niks gebeurt…

Probleem met je verzekering

Bij een calamiteit vrees ik echter wel dat de verzekering moeilijk zal doen als er een accu plus lader in de disselbak blijkt te staan. Persoonlijk zou ik geen elektro zaken in de disselbak onderbrengen, zeker niet als je het zelf doet.

Standaard worden door geen enkele caravanfabrikant elektro-zaken (accu, lader)  in  de disselbak aangebracht. Gasflessen, appendages, aansluitingen en slangen kunnen lekken tijden rijden én tijdens stilstand. Gasflessen moeten regelmatig gewisseld worden. Daarbij kan propaan vrijkomen en naar beneden zakken.

Een vonk kan al genoeg zijn

Tussen de 2 en 9 procent propaan in de lucht geeft een explosief mengsel. Schakelaars en andere elektra apparatuur kunnen vonken afgeven. Gaslek en vonk zullen menselijkerwijs en statistisch nooit tegelijkertijd voorkomen, maar gedenk de Wet van Murphy (als er iets mis kan gaan, gebeurt het ook). Een vonk kan al genoeg zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. SR
  Smets Roger

  Maken in explosie vrij materiaal. Schakelaar en lamp bestaat maar is wel een dure grap.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Elektra aanleggen in de disselbak?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht