ACSI FreeLife

Menu

V&A: Neuswiel: op- of uitdraaien?

Wat doe je met het neuswiel van je caravan als je eenmaal staat, opdraaien of uitgedraaid laten staan? Dat wil Annemarie Quist uit Tholen graag weten.

Auteur
Joop Stam
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Het grappige van deze discussie is dat er geen winnaars zijn. Voor beide mogelijkheden valt wat te zeggen. Als de vier poten zijn uitgedraaid en de caravan eenmaal waterpas staat – met hulp van het neuswiel voor de waterpassen in de lengterichting en met de wielen op de grond – zal de opstelling met zes raakpunten op de bodem al vrij stabiel zijn.

Niet echt nodig

De belasting tijdens het kamperen wordt opgevangen door de wielen (de as) en de uitdraaipoten, eventueel met een wig onder het grote wiel. Daar is het neuswiel niet echt voor nodig. Maar misschien kan het neuswiel toch nog iets bijdragen aan de stabiliteit. Het uitgedraaide neuswiel zal het chassis tijdens het verblijf niet extra belasten, het is dan een vrijwel stationaire belasting.

De dynamische belasting tijdens de rit is veel hoger en daar is de constructie op berekend. Het neuswiel opgedraaid geeft de mogelijkheid dat derde wiel helemaal weg te halen en daar de droogmolen of de satellietschotel te monteren.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. L

  Het neuswiel opdraaien lijkt mij zeer onverstandig, alles is gebaseerd op de driehoek die het onderliggende chassis draagt.neuswiel-en 2 wielen die het verlengde van het chassis zitten aan het einde van de chassis draagbalken zitten de 2 uitdraai steunen aan de achterzijde. Om vervolgens te denken dat de 2 voorste uitdraai steunen het NEUSWIEL vervangen is pertinent fout!.
  Immers de voorste 2 uitdraai steunen staan geplaatst onder de opbouw die OP het chassis staat!
  Kennis der mechanica en krachtenleer bewijst dit !!

  Reageer
  0
  0
 2. J

  Interessant.
  Stel de caravan moet waterpas gezet worden in de lengterichting. Overal wordt gezegd om nooit de uitdraaipoten daarvoor te gebruiken want die zijn constructief daar niet op berekend. Gebruik hiervoor altijd de neuswiel. Als alles waterpas staat, dan de uitdraaipoten uitdraaien om de boel te stabiliseren, niet meer, niet minder. Vervolgens wordt gesteld dat de neuswiel eventueel opgedraaid mag worden? En dus zijn het nu de voorste uitdraaipoten die dus in lengterichting zorgen voor het waterpas houden. En nemen zij dus de krachten over die de neuswiel voor zijn rekening had genomen. Merkwaardig.

  Reageer
  2
  6
 3. C

  Goed antwoord

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Neuswiel: op- of uitdraaien?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht