ACSI FreeLife

Menu

Dit zijn de nieuwe caravans van modeljaar 2024

Voor wie in de (digitale) showroom op zoek gaat naar een caravan moet zeker even op de hoogte zijn van de nieuwe modellen. ACSI FreeLife zet de 10 belangrijkste caravanprimeurs voor modeljaar 2024 op een rij.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Nieuws caravans 2024_Polar Blackline

1. Videro: de luxe opvolger van de LMC Tandero

De nieuwe Videro komt bij LMC in de plaats van de Musica. De nieuwe stijl, die de Tandero vooral bij het interieurdesign bracht, zie je terug in deze nieuwe serie van LMC. Ook aan de buitenkant zien we kenmerken van de Tandero, waarmee dus feitelijk een nieuwe huisstijl aan het ontstaan is. De Videro valt op door de hoge opbouwelementen en speciale accenten zoals de zwarte rangeerbeugel. De ramen in kozijnen vallen minder op, maar laten zien dat de nieuwe LMC ook technisch helemaal bij de tijd is. En dat zien we ook terug bij de app-gestuurde registratie van vulniveaus, bandenspanning en voertuignivellering via de LMC Home Box.

Caravans nieuw 2024_LMC Videro_interieurDe comfortabele zithoek van de LMC Videro is voorzien
van hoofdsteunen.

Japandi-stijl

Het hogere comfort zien we op detailniveau terug in het meubilair en in de standaarduitrusting. Met onder meer combi-verwarming, LMC Home Box, wanden van vezelversterkte kunststof, tv-voorbereiding, een hordeur, ramen in kozijnen, een 25 liter-vuilwatertank en een bredere toegangsdeur, is de Videro reisklaar zonder dat er optiepakketten nodig zijn.

In het interieur zien we verder slimme oplossingen die het comfort verhogen. De dinettes met aangepaste zitbankbergingen en rugkussens kun je eenvoudig ombouwen tot twee loungestoelen met hoofdsteun. Plaats een kussen tegen de achterwand en je kunt comfortabel onderuit zakken om te lezen of tv te kijken.

In het slaapgedeelte zorgen schotelveren in plaats van lattenbodems voor extra comfort in combinatie met nieuwe, dikkere matrassen van visco-elastisch schuim, die zich aanpassen aan individuele lichaamscontouren. In de keuken van de Videro kun je hybride koken, met twee gaspitten en een inductiekookplaat heb je keuze uit twee energiebronnen.

Duurzaamheid

Naast comfort, design en veiligheid wil de Videro ook duurzamer zijn. Zo zijn in het interieur gerecyclede PET-flessen gebruikt voor de bekledingsstoffen en de gordijnen zijn van milieuvriendelijk linnen. De opbouw is rondom van vezelversterkte kunststof. De prijzen voor de LMC Videro stonden op het moment van publicatie van dit artikel nog niet vast. Er zijn voorlopig vijf indelingen gepland met lengtes van 7,35 tot 7,90 meter.

2. Instapserie Alba breidt uit

Alba, de instapserie van Caravelair, krijgt voor modeljaar 2024 een nieuw uiterlijk en een nieuwe, grotere indeling. De naam Alba is gebleven, maar het uiterlijk is compleet nieuw. En het Franse merk Caravelair heeft de Alba een duidelijke positie gegeven na de grondige herziening van het aanbod.

Hoewel de Alba een instapcaravan is, beschikken de scherp geprijsde modellen nu over een IRP-opbouw met vezelversterkte kunststof in plaats van aluminium wanden. De decorfolie op de buitenkant verwijst naar de tijd dat Caravelair nog vliegtuigen bouwde. Aan de binnenkant blijven de Alba’s op enkele details na hetzelfde.

Caravans nieuw 2024_Caravelair Alba 390Caravelair Alba 390

Prijzen Caravelair Alba

Met de introductie van de Caravelair Alba 472 komt het aantal Alba-indelingen voor 2024 op vijf. De prijzen beginnen bij € 17.990, maar let wel dat je wellicht toch nog duizenden euro’s extra kwijt bent met de uitbreiding van één of twee pakketten, die allebei bestaan uit luxes die meestal wel van pas komen.

Zo ben je met het Safety Pack bovenop de basisuitrusting verzekerd van een AKS stabilisator, schokbrekers en een reservewiel. Het Cosy Pack bestaat uit een serviceluik (100 x 40 cm), groot dakluik (70 x 50 cm), dik matras, hordeur en extra ledspotjes en -strips. De prijzen van de optiepakketten Safety Pack en Cosy Pack waren bij het afronden van dit nummer nog niet bekend.

3. Caravelair komt met nieuw topmodel

In de hogere klasse heeft datzelfde Caravelair een nieuw model gelanceerd onder de naam Exclusive Line waarvan vooral het interieur tot de verbeelding spreekt. Daarmee heeft het Franse merk het caravanaanbod flink opgeschud voor 2024. De Titanium, Artica en Allegra zijn geschrapt en naast de nieuwe Alba als instapmodel is er in het hoogste segment een nieuw model gekomen, de Exclusive Line.

Wat direct in het oog springt bij deze nieuwkomer zijn de lichtgrijze zijwanden met blauwe en grijze decorfolie en donkergrijze lambrisering. De randprofielen, de raamlijsten en de omlijstingen van de deur, de luiken en de kleppen zijn net als de lichtmetalen wielen zwart.

Caravans nieuw 2024_Caravelair Exclusive Line 522_interieurDe rondzitgroep van de Caravelair Exclusive Line 522 zit voorin
onder het dakraam, de keuken heeft redelijk wat vrij werkblad.

Complete uitrusting

Het dak, de voor- en de achterwand zijn wit om het opwarmen van het interieur te verminderen. Het ronde front met panoramadakraam wijkt af van wat we kennen van Caravelair, evenals de rechte achterkant met zijn opgebouwde achterlichtdrager. De uitrusting is al net zo verzorgd als de constructie van de opbouw. We noteren onder meer buitenaansluitingen voor douche en gas, elektrisch opstapje, aansluiting voor direct water vanaf de kraan, een tv-aansluiting en accuvoorbereiding. De nieuwe modellen hebben daarnaast standaard een combi-verwarming met boiler en een gedeelde doucheruimte zodat je door middel van vouwdeuren gescheiden kunt douchen.

Prijzen Caravelair Exclusive Line

De Caravelair Exclusive Line komt er in drie indelingen. Allemaal met een vaste slaapplaats, twee enkele bedden of een tweepersoonsbed, in combinatie met een een grote rondzit en een keuken met een compressorkoelkast van 150 liter. De prijzen beginnen bij € 32.490.

4. Sterckeman pakt uit

Sterckeman gaat in modeljaar 2024 terug van vier naar drie series. In 2023 verschijnen de Easy, de Sport Edition en de Open Edition ten tonele. De Sport Edition is een combinatie van de huidige Easy Comfort en Starlett Graphite serie. En de Open Edition is een geëvolueerde Evolution-serie.

Caravans nieuw 2024_Sterckeman Open Edition 520 CPSterckeman Open Edition 520 CP

De Easy-serie (vanaf € 17.990) komt in vier indelingen, waarbij drie geschikt zijn voor kampeerkoppels: de 390 CP, 420 CP en de 472 LJ. De Easy 470 PE is een gezinsdeling. De caravans krijgen een nieuwe bestickering op de zijwanden van polyester. De isolatie is tegelijkertijd opgeschaald naar het IRP-isolatiesysteem.
Er zijn twee pakketten te bestellen. Het Safety Pack bevat een AKS stabilisator, schokbrekers en reservewiel. Het Cosy Pack heeft een serviceluik (100 x 40 centimeter) en een dakluik (70 bij 50 centimeter), een dik matras, hordeur, extra ledspotjes en strips.

Grijze buitenwanden

Ook de Sport Edition (vanaf € 24.490) heeft op de grijze buitenwanden nieuwe striping gekregen. Binnenin is nieuw zeil gelegd en de bovenkastjes zijn voorzien van een andere kleurstelling. Hier zijn het Safety Pack en Cosy Pack standaard, net als een boiler, een vaste watertank (50l) en een douchepakket met gordijn en handdouche. De Sport Edition komt in vier indelingen, elk met een tweepersoons vast bed of twee enkele bedden. De Sport Edition 492 is uitgerust met twee enkele bedden die je kunt ombouwen tot een kingsize-bed.

Evolution-opvolger

De Open Edition-serie (vanaf € 32.490) is de opvolger van de Evolution, voorzien van de sportieve 2023 Graphite striping en standaard sky-roof. De bekleding is nieuw en de standaarduitrusting bevat onder meer buitenaansluitingen voor douche en gas, elektrische opstap, aansluiting voor direct water vanaf de kraan, tv-aansluiting en accuvoorbereiding. Ook vind je in deze modellen standaard de Truma Combi 4 en een gedeelde douche- en toiletruimte, die op te splitsen is door middel van vouwdeuren.

5. Fendt breidt Bianco-serie uit met afwijkende indeling voor stellen

Fendt breidt de showroom in het instapsegment uit met een caravanmodel met toiletruimte achterin. Na de introductie van de Apero-serie, fungeert de Bianco als het instapmodel van Fendt, als je daar met prijzen die bij € 30.000 beginnen van kunt spreken tenminste. De tijdloos elegante Bianco’s hebben wel het kenmerkende Fendt-dna, waarbij kwaliteit en hoogwaardigheid voor hippe trends gaan. Met zestien indelingen bestrijkt de tweedelige serie de brede basis bij Fendt.

Nieuws caravans 2024_Fendt Bianco Active 515 SGDFendt Bianco Activ 515 SGD

Finesses

Na de uitgebreide modelvernieuwing voor seizoen 2022-2023 gaat het voor modeljaar 2024 vooral om de finesses. En een van die finesses is een nieuwe indeling voor de Bianco Activ die vooral stellen zal aanspreken, de 515 SGD. Belangrijkste kenmerken van deze nieuweling: eenpersoonsbedden voorin en een grote toiletruimte achterin met een aparte douche in een compacte carrosserie. Met de term toiletruimte doe je deze plek eigenlijk tekort. In de ruimte heb je links het draaibare toilet, in het midden de wastafel met veel opbergruimte en rechts een aparte douchecabine, die deze naam ook echt verdient.

Prijs Fendt Bianco Activ 515 SGD

De prijs van de Fendt Bianco Activ 515 SGD begint bij € 34.300 en kan snel oplopen tot richting de € 39.000 euro met opties zoals een mover, een grotere watertank en een luifel.

6. De jubileumcaravans van Polar

Om het 60-jarig bestaan te vieren presenteert het Zweedse Polar twee nieuwe modelseries. Deze Blackline en Blueline zijn, net als de andere Polar-modellen, geschikt voor kamperen in alle seizoenen. “Jubileumcaravan Blackline 730 is een moderne caravan met een retro uitstraling”, zegt Polar-directeur Tony Ekström. Het ontwerp van de Blackline is geïnspireerd op de Polar 470-caravan die het Noord-Zweedse merk in de jaren 70 op de markt bracht. Deze klassieker is de best verkochte Zweedse caravan aller tijden.

Nieuws caravans 2024_Polar BlacklineDe Polar Blackline is een opvallende verschijning

Caravan van 934 centimeter lang

De twee nieuwe Blackline-indelingen, met zwarte striping en opvallende oranje accenten aan de buitenzijde, zijn qua inrichting helemaal van nu. De 730 BQWL is 934 centimeter lang (inclusief dissel) en heeft een queensbed van 195 bij 140 centimeter. De net zo lange 730 BSL is uitgerust met enkele bedden van 195 bij 88 centimeter. In beide indelingen is het interieur luxe en voorzien van onder meer een winterbestendig Polar-verwarmingssysteem, een dubbele compressorkoelkast, vitrinekast, vierpitskookplaat met glazen afdekking en een zithoek met dressoir. De grote toiletruimte vind je achterin over de hele breedte van de caravan.

Blauwe striping en prijzen Polar Blueline en Polar Blackline

Waar de Blackline draait om het ‘beste van het beste’, springt de modelserie Blueline meer in op het echte Polar-gevoel. Je herkent de jubileummodellen aan de blauwe striping aan de buitenzijde. De 590 FWA is 799 cen-timeter lang en heeft een Frans bed, de 620 BSA is 827 centimeter en is uitgerust met twee enkele lengtebedden en de 855 centimeter lange 650 FDC heeft een Frans bed én een vast stapelbed voor de (klein)kinderen. Typische Polar-kenmerken zie je overal terug, van de vertrouwde hoekkeuken in de 590 FWA en de 620 BSA tot schoenendrogers die zeer welkom zijn na een wandeling in de herfstbossen. De prijzen van de Polar Blueline beginnen bij € 54.990, de Polar Blackline is er vanaf € 89.270.

7. Sprite Cruzer wordt in het nieuw gestoken

Sprite vernieuwt komend kampeerjaar de volledige Cruzer-serie.
Vrijwel elke centimeter is aangepakt, van het front en de buitendecoratie tot de stoffering binnen. Alle Sprite Cruzers krijgen in 2024 de 133 liter-koelkast Dometic Slimline. Om dat mogelijk te maken moesten de zes indelingen volledig op de schop. Het Engelse Sprite heeft dit moment aangegrepen om nog veel meer verbeteringen door te voeren.

Nieuws caravans 2024_Sprite Cruzer 475Sprite Cruzer 475

Grotere bedden in de Sprite Cruzer

Zo zijn vier van de zes Cruzer-modellen iets breder geworden, 228 centimeter, voor een ruimtelijker effect binnen. De 550 SR en 635 SR blijven 244 centimeter breed. In de meeste indelingen zijn de bedden nu groter. Er zijn Cruzers voor twee of vier personen, met enkele bedden en tweepersoonsbedden. De kleinste Cruzer, de 475 SR, heeft voorin twee lengtebedden van 200 bij 72 en 190 bij 72 centimeter. In de grootste, de 635 SR, kun je van de banken voorin een tweepersoonsbed maken (224 bij 163 centimeter), achterin vind je een queensbed van 200 bij 150 centimeter.

Prijzen Sprite Cruzer

Bij een nieuw front en nieuwe decoratie aan de buitenzijde hoort een interieur met een frisse uitstraling. Sprite heeft de oude combicassettes en vitrage vervangen door luxere Horrex-rollo’s, aangevuld met gordijnen en gestoffeerde panelen. Qua kleuren en dessins zien we in de 2024-Cruzers veel hout, antraciet en wit. De keuken heeft een brede besteklade gekregen en er zijn nieuwe kranen, een achterwand, nieuwe tafel- en werkbladen en moderne apparatuur. Elke Cruzer heeft een luxe toiletruimte met aparte douchemogelijkheid, een toilet en een wastafel. De standaarduitrusting is ongewijzigd. De prijzen van de Cruzer-caravans beginnen bij € 36.595.

De andere drie nieuwe caravans van 2024

Deze zeven caravans zijn niet de enige nieuwkomers. Tabbert gaat de caravanmarkt op met een knusse gezinscaravan, de Tabbert Senara. Ook Tabberts zustermerk Knaus een interessant caravanmodel waarmee je extra stroom op zak hebt, de Knaus Yaseo. Wie op zoek is naar een compacte, betaalbare gezinscaravan moet zeker even de Adria Aviva Lite beter bekijken.

Praat mee

 1. B

  Voor jullie informatie, de Fendt Apero is het instapmodel van Fendt, net als de Safier dat was
  En niet Bianco. Bij elke dealer hetzelfde en omtrent
  de prijs is de apero goedkoper en veel soberder als de Bianco

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Dit zijn de nieuwe caravans van modeljaar 2024

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht