ACSI FreeLife

Menu

Kluscamper (deel 3): Bus vol vernuft

Handige klussers bouwen zelf de fraaiste campers. In deze rubriek laten we je hun bijzondere creaties zien. Na een uitgebreid creatief denkproces en vele kartonnen maquettes verder rijdt Marieke van Noort in haar multifunctionele Ford Transit Custom. “Mooi om onderweg te zien dat alles wat je zelf hebt gemaakt ook werkt.”

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Kluscamper_Ford Transit Custom

Het denkproces om een eigen camper te bouwen, sluimerde bij Marieke van Noort (45) al een tijd. Maar in maart vorig jaar hakte ze de knoop door en kocht ze een Ford Transit Custom. “Ik heb verschillende bussen bekeken en op basis daarvan zelf van karton maquettes gemaakt van mogelijke interieurs. Ik ben graag creatief bezig, dus dat was al heel leuk om te doen.”

Na alle creatieve voorpret viel de keuze op de witte Ford-bus uit 2013. “Ik wilde niet zo’n hoog model omdat ik de bus ook gebruik als dagelijks vervoer. Het hefdakje dat we erin hebben gemaakt, levert nu mooi een vierkante meter extra stahoogte op. Dat is ook wel nodig, want mijn vriend en ik zijn allebei tegen de 1.90 meter lang.”

Ervaren klussers

De bus was bij aankoop in prima staat, dus kwam de gereedschapskist tevoorschijn en begon Marieke samen met haar vriend Serge van Amstel (52) aan de verbouw. “We zijn allebei ervaren klussers, maar een camper bouwen, hadden we nog nooit gedaan. We hebben al doende best veel opgestoken van filmpjes op YouTube en ons bij het ontwerp laten inspireren door professionele camperbouwers. De buscampers van Ventje en Camp-r bijvoorbeeld vind ik echt te gek.”

Kluscamper_Ford Transit Custom_SergeSerge heeft de elektra netjes weggewerkt in de betimmering
naast het bed.

Eyecatcher

Het interieur werd geïsoleerd, voorzien van een bamboedak met inbouwspotjes en op de zijwanden grijs vilt. De L-vormige keuken met spoelbak en onderin veel kastruimte is in de breedte zo dicht mogelijk tegen de voorstoelen geplaatst. In het dwarsblok zijn een uittrekbare koelbox en zelfs een eenvoudig toilet weggewerkt. “Voor het interieur en de vloer hebben we populierenhout, de lichtste houtsoort, gebruikt. Alleen het aanrechtblad is als eyecatcher van eikenhout.”

Twee zonnepanelen

Ook een zithoek ontbreekt niet. Het lengtebed is aan het voeteneind om te bouwen tot bank, onder het aanrecht is een uitschuifbaar tafelblad weggewerkt. Het bed rust op dwarsbalken van staal, daaronder is de ‘garage’ met ruimte genoeg om spullen op te bergen. De stroom komt van twee zonnepanelen op het dak en een goede accu, dus walstroom heeft het stel niet nodig. “We gebruiken de camper vooral om rond te trekken, je zal ons niet zo snel drie dagen op een camping zien staan. Serge heeft de elektra netjes weggewerkt achter het houtwerk. We hebben het simpel gehouden, alles op 12 volt, want stroom gebruiken we alleen voor lampjes en de koelkast.”

Heikele klus was het uitzagen van de ramen, vertelt Marieke. “We wilden graag ramen aan de zijkant om ook als je binnen zit het buitengevoel te hebben. De meeste camperbouwers laten dat doen, en achteraf snap ik wel waarom. Gelukkig is het allemaal goed gegaan”, lacht ze.

‘Geniale snufjes’

Van de “zelfbedachte, toch wel geniale snufjes” aan boord kan ze erg genieten. “Zo hadden we een strookje kastruimte over van zo’n acht centimeter breed, wat nu een ingebouwd wijnrekje is. Als vast gasfornuis hebben we een simpel, draagbaar fornuis dat vastzit met in het aanrechtblad gefreesde magneten. En in de opbergkist naast het bed zit een waskoker, zodat vuile was meteen in de ‘kelder’ terecht komt.”

Kluscamper Ford Transit Custom_resultaatHet eindresultaat. Het bed doet dienst als zithoek, met een
uitschuifbaar tafelblad onder het aanrecht. 

Camperreis naar de Baltische Staten

In juli 2022 was de buscamper klaar voor de eerste trip naar Denemarken en Zweden. “Dat was een prachtige reis. En het was ook heel leuk om te zien dat alles wat je zelf hebt gemaakt ook werkt. Serge en ik zijn allebei tentkampeerders met onze kinderen. Maar met z’n tweeën is een camper leuker. We kunnen met de bus gaan en staan waar en wanneer we willen. We hebben ook al een stedentrip naar Berlijn gemaakt. Prettig is ook dat we de camper bijna overal kunnen neerzetten. Iedereen denkt namelijk dat er gewoon een werkbusje staat. Van de zomer is het plan om naar Estland, Letland en Litouwen te camperen.”

Eigenlijk begon het allemaal met een ‘wild plan’, blikt Marieke terug. “Als je het durft, lukt het wel”, adviseert ze andere camperbouwers. “En je moet het leuk vinden, anders gaat zo’n project jaren duren.”

Camperbouwers gezocht

Heb je zelf ook een eigen camper gebouwd? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal. Mail ons onder vermelding van ‘Kluscamper’.

Lees hier deel 2 Kluscamper

Praat mee

Praat mee: Kluscamper (deel 3): Bus vol vernuft

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht