ACSI FreeLife

Menu

Zo kun je gewicht besparen

Op overtollige kilos in je caravan of camper zit je niet te wachten. Het goede nieuws: met het juiste dieet verdwijnen de pondjes als sneeuw voor de zon. In je caravan of camper kun je vooral met accessoires een verschil maken. Alle beetjes helpen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
4
4
ReactiesPraat mee

Wil je meer laadvermogen creëren of minder betalen aan de benzinepomp? Met deze checklist bereik je snel het streefgewicht.

Mag het een beetje minder?

Laten we beginnen in de toiletruimte. Heb je voor een (korte) kampeervakantie echt zo’n grote fles shampoo nodig? Er bestaan ook kleinere verpakkingen, of schaf een setje aan van kleine flacons die je zelf kunt vullen. Dat scheelt niet alleen gemiddeld zo’n 1,5 kg gewicht, maar ook veel ruimte. Hetzelfde geldt voor flessen schoonmaakmiddel. Of wat te denken van de watertank. Waarom zou je die steeds tot de nok toe vullen als dat 100 kg extra betekent?

Kilos in de keuken

Dan door naar de keuken. Daar kun je aardig wat kilo’s winnen door het servies onder de loep te nemen. Servies van melamine is niet alleen onbreekbaar maar ook veel lichter dan bijvoorbeeld porselein. Op een 16-delig servies scheelt dat al gauw 3,5 kilogram. Als je kiest voor aluminium pannen in plaats van staal, houd je ook de nodige kilo’s buiten de deur. Maak je regelmatig gebruik van de afwasruimte op de camping, dan is het mooi meegenomen dat je met minder gewicht onder de arm op pad hoeft.

Hetzelfde geldt voor de gasflessen: twee aluminium flessen van 11 kilogram wegen maar liefst 9 kilogram minder dan twee stalen flessen. Verder leveren lichte campingmeubels direct resultaat op, vooral de stoelen. In plaats van zware ligstoelen kun je opteren voor lichtere klapstoelen of voor de zogenaamde visstoelen, die zelfs helemaal inklapbaar zijn. Als je met z’n vieren reist, bespaar je zo ongeveer 13 kilogram.

Zware pech

Als bovenstaande tips niet genoeg gewicht in de schaal leggen, kun je besluiten om het reservewiel uit te laden. Maar liefst 32 kilo win je als je dit zwaargewicht vervangt door een reparatieset mee te nemen voor het geval je met een lekke band komt te staan.

Lichtgewicht keuzes

Niet alleen met lichtere accessoires krik je het laadvermogen op. Je kunt er ook voor kiezen om de caravan of camper zelf lichter te maken door andere standaarduitrusting te kiezen.

 • Neem de bedden: een mat van (ventilerende) spacer fabric weegt veel minder dan een lattenbodem. Met vier matten in plaats van vier bedden aan boord geeft de weegschaal zo’n 25 kilogram minder aan. Een cassetteluifel weegt ongeveer 40 kilogram, tegenover een rolluifel van slechts 10 kilogram.
 • Als je kiest voor een handmatige in plaats van automatische satellietinstallatie, mis je misschien wat bedieningsgemak maar bespaar je wel zo’n 9 kilogram.
 • En als je geen airconditioning op het dak laat plaatsen maar kiest voor een ventilator-dakkoepel, laat je nog eens zo’n 40 kilogram thuis.

Til uit je winst

Waar de maatregelen los misschien niet zo veel voeten in de aarde hebben voor je gevoel, komen we opgeteld al snel op meer dan 250 kg aan gewichtsbesparing uit. Veel kampeerders merken dat ze elk jaar meer thuis kunnen laten en zo steeds meer gewicht besparen.  Ga je met de caravan op pad, dan kun je natuurlijk ook zaken verplaatsen naar de auto voor een nog betere balans.

Bron: MPS

Praat mee

 1. B

  Loodaccus is wat ik bedoel geen loods

  Reageer
  1
  0
 2. B

  Één smart-one accu (life po4) weegt minder dan 20 kg.
  Dit is een start en huishoud accu in een. 240 amp, tot 90% te ontlasten.
  Gewicht besparing van 2 of 3 loods zeker 70 tot 90 kg.

  Reageer
  3
  0
 3. EB
  Elly van Breen

  Aluminium pannen zijn ongezond. Worden afgeraden.

  Reageer
  1
  1
  1. PV
   Paul Vannylen

   Hoe kom je daar bij, vroeger hadden de mensen niets ander en we worden ook oud zo te zienp

   Reageer
   1
   1

Praat mee: Zo kun je gewicht besparen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation