ACSI FreeLife

Menu

Voorkom een boete, laad slim

Neem jij het liefste je complete inboedel mee op vakantie? Met het oog op het laadvermogen is enige terughoudendheid bij het inladen van de caravan geboden. Overbelading is een serieuze overtreding en kan je een fikse boete opleveren. ACSI FreeLife geeft tips om slim te beladen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
caravanbeladen

Hoeveel mag je van de wet meenemen? Deze twee begrippen spelen een sleutelrol: leeggewicht en laadvermogen. Het laadvermogen is het verschil tussen het maximaal toelaatbare totaalgewicht en het leeggewicht – en houdt vaak niet over. Omdat het leeggewicht dat op het kentekenbewijs staat niet altijd correct is, is een ritje naar de weegbrug aan te raden. Dan weet je exact hoeveel het leeggewicht is en wat je dus nog aan kunt vullen tot het maximaal toelaatbare totaalgewicht.

Lichtere alternatieven

Overloop je bagage voordat je alles als kip zonder kop inlaadt. Zijn er lichtere alternatieven mogelijk voor zware spullen? Dat begint al in de keuken: conserven in blik wegen veel meer dan groente of fruit in een zak, en in plaats van de zware pannen van thuis kun je opteren voor lichtgewicht kampeermodellen van aluminium.

Zelfde geldt voor de gasflessen: aluminium flessen wegen de helft minder dan flessen van staal. Vaak nemen beginnende caravanners veel te veel gas mee. De hoeveelheid van 22 kg gas in twee grote cilinders is goed voor vele jaren kookplezier in warme streken. De kachel (de grote verbruiker van gas) heb je in de warmte niet nodig. Een koelkast op gas is in een warm klimaat niet zo fijn. De werking is niet optimaal en de warmteontwikkeling is alleen maar hinderlijk. Is er vers kraanwater beschikbaar op je plaats van bestemming? Dan is het zonde van het gewicht om de watertank al voor vertrek tot de rand te vullen.

Bepaal de plek

Niet alleen wat je meeneemt is belangrijk, ook waar je het opbergt in de caravan. Basisregel: zware spullen komen zo laag mogelijk en bij voorkeur op de as of vlak ervoor. Volle flessen horen dus niet in de bovenkasten maar bijvoorbeeld onder het aanrecht of in de berging onder de zitbanken of het bed.

Grote maar niet al te zware spullen kunnen ook in de kledingkast of douche worden opgeborgen. Zorg dan wel dan de deuren goed dicht zijn. Fietsen vinden best een plek op een fietsendrager op de dissel of op het dak van de trekauto. Het dak van de caravan is ongeschikt voor bagage. Een caravan is hier niet voor gemaakt en het kan een slechte invloed hebben op de wegligging.

Bij onzekerheid over het totale gewicht van je beladen caravan, kun je hem laten wegen bij een technische dienst of op een andere weegschaal (containerpark, bouwmaterialenhandel, etc.). Zo weet je zeker dat je geen dure kilo’s te veel meesleept achter de auto.

  • Vul de watertank niet volledig, dat spaart vele kilo’s uit.
  • Gebruik gasflessen van aluminium in plaats van staal, dat scheelt de helft in gewicht.
  • Houd de aslast en disseldruk in de gaten. Een goede gewichtsverdeling verbetert de rijeigenschappen en verhoogt dus de veiligheid.
  • Check hoeveel het dak mag dragen voordat je er spullen op opbergt.
  • Een paklijst helpt het overzicht te bewaren.

Tekst: MPS, Anne Mandel, foto: MPS, Ingolf Pompe, archief

Praat mee

Praat mee: Voorkom een boete, laad slim

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht