ACSI FreeLife

Menu

Tips: gewicht besparen

Aan een camper of caravan valt, als die eenmaal voor de deur staat, niet veel meer te veranderen. Er zit dan niets anders op dan het laadvermogen voor lief te nemen en af te wegen welke spullen je wel meeneemt en welke niet.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
23
23
ReactiesPraat mee
Fotolia 53831362 L b

Als je bij accessoires niet alleen op prijs en kwaliteit let maar ook op het gewicht, spaar je al snel enkele kilogrammen uit. Dat kan net het verschil maken voor je bagagecapaciteit.

Gevaarlijke gok

Heb je echter nog accessoires nodig voor op reis, dan kun je wel degelijk gewicht besparen. Een aantal kilo’s boven het toegestane is meestal technisch geen probleem. Maar bij een eventuele controle is er een gerede kans op een bekeuring.

Het grootste probleem ontstaat echter bij een ongeval. Een overbeladen voertuig geeft de verzekering de kans vervelend te doen bij een eventuele claim.

Zo bespaar je gewicht

Gewichtsreductie van de caravan is mogelijk door het reservewiel en de voortent in de auto te vervoeren. Een bijna lege watertank helpt ook. In het algemeen verdient het aanbeveling om zoveel mogelijk bagage in de trekauto te laden.

Ook kun je voor zowel campers als caravans op gewicht beknibbelen als het om accessoires gaat. Bijvoorbeeld campingstoelen en -tafels kunnen onderling flink verschillen in gewicht. Hetzelfde geldt voor dakboxen, luifels en accu’s. Zeker iets om rekening mee te houden dus.

In de toekomst

Besparen op gewicht kun je niet alleen op accessoires, maar ook bij de meubelbouw. Hoe groter de onderdelen, des te groter het effect van lichtgewicht materiaal. Jens Heinrichs van camperfabrikant Eura Mobil legt uit hoeveel gewicht je alleen al op de tussenbodems kunt besparen:

“Als je overschakelt op een bodem met een pvc bovenlaag, een hart van 35 millimeter schuim en een onderlaag van robuuste, vochtwerende polyester, win je zo 25 tot 50 kilogram, afhankelijk van het type voertuig. Wanden en plafonds zijn tegenwoordig verbonden met verkleefde profielen die zowel verstevigen als afdichten én gewicht besparen. En PU-schuim vervangt steeds vaker de onpopulaire en zware houten frames in wanden. Ook dat scheelt weer enkele kilo’s.”

Wat is jouw gouden gewicht-bespaartip?

In ACSI FreeLife 3-2015 lees je alles over hoe producenten met nieuwe trucs en de modernste materialen het gewicht van de opbouw tot een minimum beperken. Ook zie je een productlijst met de lichtste producten, waar door je onder de streep al snel 100 kilo kunt besparen! Maar wij willen bovenal weten: wat is jouw gouden gewicht-bespaartip? Reageer op dit bericht, wij zijn benieuwd!

bestel magazine

Praat mee

 1. J

  De gebreide onderbroeken van mijn vrouw vervangen door ministring.

  Reageer
  0
  0
 2. T
  Th.Tersmette

  wat dacht je van een e reader geweldig meer boeken mee dan je kunt lezen op je vakantie en het scheelt echt kilo,s

  Reageer
  0
  0
 3. C

  De lichtgewicht flessen zijn wel wat lichter, maar de vulling van fles is het daadwerkelijke gewicht en deze is van beide flessen is hetzelfde.

  Reageer
  0
  0
 4. HB
  Helgo Beurkens

  Kogeldruk tot maximaal toegestaan aantal kilo’s opvoeren. Dit wordt bij weging niet bij de aslast geteld, maar bij de auto. Scheelt toch weer gauw 75 kg.
  Natuurlijk geen water in de caravan, maar flessen in de auto. Ga je naar warme landen? Dan een luifel i.p.v. een voortent. Fiets je niet zo vaak op vakantie? Huur ze dan ter plaatse en laat je eigen fietsen thuis. Fiets je wel veel? Koop dan een echt goede en lichtgewicht fiets. Electrische fietsen? Accu’s er af en in de auto. 1 gasfles i.p.v. 2.

  Reageer
  0
  0
 5. Hh
  Hermann haukes

  Tips voor gewichtsbesparing:1 Matras cabinebed verwijderen,zeker als je met z’n tweeën op pad bent. 2 douchescherm verwijderen; de douche wordt bijna nooit gebruikt. 3 De eettafel is,zeker bij grotere Campers en 2 gebruikers,veel te groot.Zeker in de zomerdag wanneer alles buiten gebeurt.Wij hebben de 5-persoons eettafel van onze Buerstner Aviano i 725 vervangen door een eigen ontwerp met materiaal van de plaatselijke bouwmarkt.Kosten:€51.Ziet eruit alsof het door de fabrikant is ontworpen en ingebouwd. 4 Laat gereedschap ,poetsmiddelen etc.etc. wat je nooit gebruikt thuis achter. Succes met de verdere besparingen.

  Reageer
  0
  1
 6. A

  Ik ga altijd op dieet voordat we op vakantie gaan.

  Ook vullen we de watertank pas als we op de camperplek staan met de hoeveelheid water die we denken nodig te hebben en legen de tanks voordat we weer op pad gaan. We gebruiken ook een lichtgewicht gasfles.

  Reageer
  2
  1
 7. bj
  bart de jong

  Laat je 2 pubers thuis. Besparing 140 kg, en een hoop ergernis.

  Reageer
  6
  0
 8. PM
  P. Meuldijk

  “Je vrouw niet meenemen”….. (zegt de man, uiteraard…..).

  Wij werken altijd met een aantal checklists, een voor manlief en een voor vrouwlief. Bovendien een algemene lijst.
  Boodschappen zijn in het buitenland ook te koop, dus wij nemen alleen voor de eerste “reis-dagen” boodschappen mee.
  M.vr.gr. P. Meuldijk

  Reageer
  0
  0
 9. g

  Een spuitbus voor het herstellen van een lekke band is onbruikbaar in het geval een band gescheurd is.
  Omdat juist een caravan groter risico loopt op een band aan flarden ,liever een reserve wiel.

  Reageer
  1
  0
 10. k
  kenhgovers

  Met een auto met een zo groot mogelijke laad ruimte kun je zoveel mogelijk spullen in de auto kwijt. Camping stoelen, Tafel, Luifel of voortent. Vouwfietsen in de auto ipv fietsen achterop. Gereedschap in de auto. Geen reservewiel maar een handige spuitbus en een ANWB pechhulp voor de caravan.Een leeg toilet reservoir. Kleding in koffers in de auto of als deze al vol is in een dankoffer. Zonder dankoffer kunnen er ook fietsen op de dakdrager. Haal de gaskachel uit de caravan als je niet met wintersport gaat of naar skandianavie. Neem een simpel electrisch kacheltje mee.

  Reageer
  0
  1
 11. AM
  A. Mastebroek

  Wij hebben in plaats van 2 huishoudaccu’s er nog één in de camper. Nemen in plaats van 150 nog 50 liter water mee in de tank en 5 liter in een klein kannetje. In plaats van 2 grote gasflessen 2 kleine. Afvalwatertank zo vaak mogelijk legen, geen grote voorraden eten en drinken. Geen blikconserven of glazen potten, kunststof servies ipv, aardewerk. Lichte plastic klapstoelen, geen onnodig zwaar gereedschap wat je toch niet gebruikt. Poncho’s ipv. regenpakken.

  Reageer
  0
  1
 12. JS
  Jeannette Seuters

  Geen afvalwater in de tank, overbodige spullen of dubbele spullen verwijderen.
  Dit 1x per jaar uitzoeken, elk jaar kom je toch weer spullen tegen die je eruit kunt halen. Licht gewicht gasflessen ipv zwaar gewicht flessen, dit kan wel 5 kg per fles schelen.
  Aluminium stoelen Lichtgewicht

  Reageer
  0
  0
 13. vw
  vanderelst willy

  Gewichtsbesparing door geen 2 grote gasflessen mee te nemen, maar 1 grote en een kleine camping gas fles. Uiteraard dien je wel een gepaste ontspanner mee te nemen. Camping gas is meestal ook makkelijk te vinden moest deze reservefles toch ook leegraken.

  Reageer
  0
  0
 14. T

  we hadden 2 x 11 kg gasflessen mee, nu 1 van 6 kg en gaan wat vaker uit eten!

  Reageer
  0
  0
 15. kb
  kiny bruinsma

  Laat alle extra ballast thuis, waar je ook naar toe gaat: er zijn overal winkels waar je eten kunt kopen, dus die hele voorraad hoeft niet mee. Scheelt veel gewicht en het is juist leuk om in vreemde winkels boodschappen te doen. Nieuwe geuren, nieuwe smaken!!

  Reageer
  0
  0
 16. TB
  Tineke Bruinink

  Elk jaar bekijken we kritisch, na een vakantie, wat we meegenomen hebben en gebruikt. Dingen die niet gebruikt zijn halen we er dan ook uit!

  Reageer
  0
  0
 17. B

  Bij de voortent zitten tegenwoordig meestal (lichtgewicht) kunststof haringen.
  Denk je dat deze niet toereikend zijn, neem dan niet je hele voorraad metalen haringen mee, maar alleen een aantal van het type dat je nodig denkt te hebben voor de grondsoort van je vakantiebestemming.

  Reageer
  1
  0
 18. c

  is dat mogelijk van dit magazine in het frans te krijgen

  Reageer
  0
  0
 19. B

  Er zijn ook lichtgewicht gasflessen en dat scheelt de helft van het gewicht als met stalen flessen

  Reageer
  0
  0
 20. Mt
  Marieke trapman

  Lichtgewicht gasflessen scheelt enorm !!

  Reageer
  0
  0
 21. Mt
  Marieke trapman

  Laat je voorraad boodschappen thuis, je kunt t echt overal kopen!

  Reageer
  1
  0
 22. Mt
  Marieke trapman

  Lichtgewicht gasflessen, niet constant 100 l water meenemen, geen voorraad blikken en potten en aardappels meenemen, je kunt t tegenwoordig echt overal kopen.
  Een lichtgewicht matras scheelt enorm, de kussens van de stoelen zijn van verschillend gewicht. Alles wat je ter plekke kunt kopen hoef je niet mee te slepen.
  Alleen het belangrijkste gereedschap meenemen.

  Reageer
  0
  0
 23. PK
  Peter van der Kruys

  In elke caravan kan je standaard 2 gasflessen met een gasinhoudvan 5 tot 6 kg. Meenemen. Nodig is dat echter niet. Voor normaal gebruik kan je 4 tot 8 weken toe met slechts één gasfles. Door er een thuis te laten, bespaar je dus al gauw 10 kg tot 12 kg. (Stalen fles met inhoud).

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Tips: gewicht besparen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht