ACSI FreeLife

Menu

Zo zet je je beste voetje voort

Het is onze tweede natuur en juist daarom staan we er nauwelijks bij stil. Hoe loop je volgens het boekje en hoe verklein je de kans op blessures als je de campingpoort uitloopt? ACSI FreeLife vraagt om raad bij gediplomeerd wandelcoach Bart Putman.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Wandelcoach

Als iemand weet hoe je je beste beentje voorzet dan is het Bart (zie foto). In een jaar wandelt hij twee- tot drieduizend kilometer bij elkaar. In 2011 maakte Bart van zijn hobby zijn beroep. Sindsdien werkt hij parttime als allround wandelsportinstructeur en geeft hij trainingen, zowel in groepsverband als individueel. Speciaal voor ACSI FreeLife brengt de wandelcoach je op het juiste pad met 9 praktische tips.

1. Loop vanuit de hak

Voor de juiste wandeltechniek zijn er drie aandachtspunten. Allereerst natuurlijk je voeten. Het is belangrijk dat je de voeten goed afwikkelt. “Je landt met de hak op de grond, rolt over de voet naar de grote teen of tweede teen, en zet dan krachtig af. De richting van de voetafwikkeling moet dezelfde richting zijn waarin je loopt.”

Als tweede moet je letten op je houding. In de optimale houding loop je uiteraard rechtop. “Het hoofd is in lijn met de romp, de schouders zijn ontspannen en de buik- en bilspieren zijn licht aangespannen.”

2. Draag lage wandelschoenen

Goed schoeisel is natuurlijk van groot belang voor een wandelaar. In Nederland zijn (half)hoge wandelschoenen eigenlijk niet nodig. “Op vlak terrein zonder rotsachtige ondergrond volstaat een lage wandelschoen. Ze zijn lichter en daarmee comfortabeler.

Bovendien geven lage schoenen meer bewegingsvrijheid bij de enkels. In hoge schoenen word je enkel dermate ontlast dat deze gewrichten niet getraind worden om zijwaartse stabiliteit te geven. Met andere woorden, je maakt je enkels lui door met hoge schoenen te lopen.”

Dat betekent niet dat je die voortaan thuis moet laten. Met een speciale vetertechniek creëer je ruimte in (half)hoge schoenen en kan je eenvoudig je enkel ontwrichten. Benieuwd hoe deze techniek precies werkt? Kijk dan naar het instructiefilmpje in de foto/videostream hierboven.

9 wandeltips

Loop jij letterlijk nog wel eens tegen een blessure aan? Dan kunnen de andere 7 wandeltips van Bart zeker niet ontbreken. In ACSI FreeLife 4-2018 vind je ze alle 9.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zo zet je je beste voetje voort

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht