ACSI FreeLife

Menu

Vouwwagen dankzij elektrische auto weer populairder

Wie herinnert zich nog dat nummer ’15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde’? Inmiddels zijn het er heel wat meer, net als het aantal kampeermiddelen. Volgens de Kampeer en Caravan Industrie (KCI) telt Nederland voor het eerst meer dan 700.000 caravans, campers en vouwwagens op dat hele kleine stukje aarde.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Vouwwagen_Holtkamper

De meest opvallende stijger van dit drietal is de vouwwagen, of tenttrailer zoals de tent op wielen steeds vaker wordt genoemd. Volgens de KCI lag de verkoop in 2022 64 procent hoger dan het pre-coronajaar 2019 en zijn er in Nederland meer dan 100.000 tenttrailers in omloop. In vergelijking met 2021 ging de vouwwagenverkoop vorig jaar 21 procent in de plus.

Populairste vouwwagenmerken

In 2022 vonden er bijna 3.200 nieuwe vouwwagens hun weg naar Nederlandse kampeerders, tegen zo’n 2.600 in 2021 en minder dan 2.000 in 2019. Campooz, Cabanon en Jamet waren afgelopen jaar de populairste merken.

Vouwwagen kent geen leveringsproblemen

De vouwwagen is al een hele tijd aan een ware heropleving bezig. In tegenstelling tot de caravan en camper branche werden vouwwagenfabrikanten de afgelopen jaar in veel mindere mate gehinderd door leveringsproblemen voor onderdelen, laat staan door tekorten aan computerchips. Voor camper- en caravanproducenten betekende dit dat er op de Nederlandse markt in 2022 fors minder kon worden afgeleverd dan het jaar ervoor.

Tenttrailer past perfect achter een hybride of elektrische auto

Voor KCI-voorzitter Leo Diepemaat is de heropleving van de vouwwagen een logisch gevolg van de grote elektrische ontwikkeling in de auto-industrie.  “Sowieso is een tenttrailer compact, superlicht en daardoor eenvoudig te trekken achter vrijwel elke auto. Elektrische en hybride auto’s zijn langzaamaan de standaard, maar veel daarvan mogen maar weinig gewicht trekken. De tenttrailer is dan dus de ideale oplossing. Er wordt ook maar weinig extra luchtweerstand  veroorzaakt, dus het energieverbruik blijft ook binnen de perken.”

Geen gehannes meer zoals in het verleden

Gehannes met een vouwwagen behoort bovendien echt tot het verleden: “Tegenwoordig zijn tenttrailers van alle gemakken voorzien en ze staan vaak al binnen een paar minuten. Vervolgens heb je eigenlijk alle voordelen die je ook
van een caravan of een camper hebt. En als je eenmaal hebt gekampeerd, zoals zovelen tijdens corona hebben ontdekt of herontdekt, dan wil je niet meer anders”, denkt Diepemaat.

Nederland = caravanland

Tegenover meer dan 100.000  vouwwagens staan zo’n 180.000 campers, maar Nederland is en blijft met een populatie van 420.000 huisjes op twee wielen een echt caravanland. Daarmee heeft de caravan een marktaandeel van zo’n 60 procent in het totale bestand aan kampeermiddelen in Nederland.

Op ACSI FreeLife schrijven we de laatste jaren ook steeds meer over vouwwagens en tenttrailers. Lees het allemaal in onze vouwwagen rubriek.

Op zoek naar een tweedehands vouwwagen?

Check hier de laatste occasions 

Praat mee

 1. TV
  Theo Verweij

  Dat is mooi. Vouwwagens raken hierdoor hun oubollige imago kwijt. Betekent ook dat door de stijgende populariteit vouwwagens waardevast zijn.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Vouwwagen dankzij elektrische auto weer populairder

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht