ACSI FreeLife

Menu

Kampeerdebuut met de Campooz Lazy Jack

Een vouwwagen, wie is er niet groot mee geworden? Zo’n uitklapbaar huisje op wielen biedt net wat meer comfort dan een tent en je hebt geen zware trekauto nodig. Redacteur Sander trok er samen met zijn gezin op uit, met een vouwwagen van het Nederlandse merk Campooz.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Vouwwagen Campooz Lazy Jack met luifel
Vouwwagen Campooz Lazy Jack met luifel

Signalement

Merk
Campooz
Model
Lazy Jack
Testjaar
2022
Gewicht
Leeggewicht plm. 330 kilogram Maximumgewicht 750 kilogram
Basisprijs
€ 10.500 (incl. Trekking luifel)

Na jaren vakantieparken is het tijdens het pinksterweekend van 2022 tijd om mijn dochters kennis te maken met het campingleven. Fien van viereneenhalf en Luus van drie staan te springen om eindelijk eens in een tent te slapen. Anderhalve week lang hebben ze de dagen afgeteld: “Hoeveel nachtjes nog voordat we in een tent gaan slapen?”

Een vouwwagen kopen, waar moet je allemaal op letten?

Papa en mama houden zich vooral bezig met de vraag wat voor kampeermiddel nu bij ons past. Als tentkampeerders is de vouwwagen een logische vervolgstap. Maar waar wat valt er allemaal op als je als jong gezin op zoek gaat naar een vouwwagen of tenttrailers zoals deze tenten op wielen tegenwoordig steeds vaker worden genoemd?

Als redacteur van het dikste kampeermagazine van Nederland heb ik het geluk dat ik zo nu en dan kampeermiddelen mag uitproberen. Zo valt tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in oktober 2021 mijn oog op een stoere vouwwagen met een aparte, aanritsbare slaapcabine voor de kinderen: de Campooz Lazy Jack. Ik ben meteen verkocht, dus dat is alvast 1-0.

Extra veel laadruimte

Deze verliefdheid op het eerste gezicht is natuurlijk wel de eerste voorwaarde voordat je tot koop overgaat. Nu kan de ontdekkingstocht naar het ideale kampeermiddel pas echt beginnen. Als ik de Lazy Jack begin mei oppik bij  Vouwwagenzaak Amersfoort zie ik ons tijdelijke kampeerverblijf voor het eerst in ingeklapte toestand.

Onder een compact pakketje van tentdoeken zit een enorme laadbak waar 1.300 liter aan bagage in past. Dat is wel wat meer dan de inhoud van de gemiddelde tenttrailer, die meestal tussen de 1.000 en 1.200 liter ligt. Ideaal als je met twee kleine kinderen naar de camping gaat. 2-0 voor de Lazy Jack!

Vouwwagen Campooz Lazy Jack_klaar voor vertrekKlaar voor vertrek

Als een harmonica

Zo gauw we met de vierpersoons Campooz Lazy Jack het terrein van Eurocamping Vessem oprijden, hebben ze de eerste speeltoestellen al gespot. “Kijk daar papa, een zwembad, en daar een springkussen!”

Komt dat even mooi uit voor opa en oma, die om de hoek wonen en komen oppassen, zodat papa en mama samen de tenttrailer op kunnen zetten. Het opzetten van de basistent van de ‘Luie Jack’ is een fluitje van een cent. Als je tenminste met z’n tweeën bent.

Nadat je de aanhanger goed hebt gezet, verwijder je de afdekhoes, die vastzit met klittenband en een rits, en klap je het tentpakket als een harmonica open. Je zet het grondzeil met haringen vast op de hoeken en begint bij de hoeken tegen de aanhanger. Vervolgens stap je zelf de tent in om alle binnenbuizen op spanning te zetten. Het tweepersoonsbed op de aanhanger en het leefgedeelte van de Lazy Jack staan alvast. Nou dat gaat goed: 3-0 voor de Lazy Jack.

Aparte slaapcabine

Een kleine tien minuten later is het tijd om de aparte slaapcabine voor de kinderen aan te ritsen. Voordat alle haringen zijn gezet en de scheerlijnen zijn gespannen, zijn we zeker een halfuur verder. Dat zit hem vooral in de zijluifel boven de slaapcabine die als een tropendak werkt.

Zoals de opzetinstructies aangeven, is het belangrijk dat er tussen het tropendak en de slaapcabine een vrije ruimte is en dat dit dak mooi afgespannen wordt om waterzakken bij regenval te voorkomen. Dat laatste is mogelijk maar valt nog niet zo mee. In het midden is de ruimte krap tussen het dakdoek en het doek van de slaapcabine. Bovendien lijkt het doek net iets te kort, waardoor het dak net niet helemaal over de cabine valt. Eerste tegendoelpunt, maar de Lazy Jack heeft met 3-1 nog altijd een veilige marge.

Ingeregende caravan_Eurocamping VessemEen kleine honderd meter verderop staat deze caravan er zo bij. 

De ultieme regentest

Dat tropendak wordt de volgende dag meteen op de proef gesteld. Als we ’s avonds rond zes uur terug op de camping zijn, heeft het de hele dag onafgebroken geregend. Een ingeregende caravan aan het begin van onze laan belooft weinig goeds. Toch blijft een waterballet ons bespaard. We hebben een plekje onder een grote boom dat blijkbaar net wat hoger is gelegen.

Jammer genoeg hebben we in de handleiding van de Lazy Jack iets belangrijks over het hoofd gezien. Als de kinderen hun slaapcabine instappen, hoor ik Fien ineens heel hard roepen: “Mama! Mijn kussen is helemaal nat.” In de hoeken van de slaapcabine staan inderdaad kleine plasjes water. Na een snelle droogbeurt en een charmeoffensief – “Hier, dan mag jij op papa’s kussen slapen“ – is de oudste snel weer rustig.

Let op: katoenen tentdoek moet eerst ‘zetten’

Direct een lekkage na de eerste nacht, dat moet toch niet kunnen, zou je zeggen. Als ik de handleiding er nog eens bij pak, lees ik dat dit er wél bij hoort. “Bij de allereerste regenbui kan er bij de stiknaden eenmalig lekkage ontstaan. Het tentdoek bestaat namelijk uit katoen. Als deze katoenvezels in aanraking komen met water, zuigen de vezels zich vol en trekken naar elkaar toe.

Bij een normale bui gaat de tent niet lekken. Bij een flinke plensbui slaat het doek bij de naden door. Als de tent hierna goed droogt, krimpt het doek en trekt daarmee definitief dicht. Het katoen heeft zich dan ‘gezet’. Vanaf dat moment is lekkage verleden tijd.“ Volgende keer toch maar even eerst de tent dopen voordat we ermee naar de camping gaan.

Volop ramen

Bij mooi weer kan je het in de tent dankzij alle ramen (ik ben de tel even kwijt) die zijn voorzien van horrengaas aardig verlichten. Perfect voor de ventilatie voor en na zonsondergang. Net als in de meeste andere tenten is het binnen no time aangenaam koel.

Dé blikvanger van deze Campooz Lazy Jack is voor mij toch het sterrendoek waardoor je voor het slapen gaan nog lekker even naar buiten kan turen en extra frisse lucht binnen krijgt. Dat is 4-1! Let er wel op dat je de klittenbandsluiting aan het zijkanten van het raamdoek goed afsluit. Gelukkig zijn alle ramen voorzien van een klittenband- en ritssluiting.

De plus- en minpunten van de Lazy Jack op een rij

+ Aparte, aanritsbare slaapcabine als derde en vierde slaapplek voor de kinderen.

+ Extra veel laadruimte: 1.300 liter.

+ Makkelijk op te zetten.

  Tentdoek van katoen zoals dat van de Lazy Jack is pas waterdicht na een fikse regenbui, dus je moet de tent eigenlijk eerst flink nat laten regenen voordat je er voor het eerst mee gaat kamperen.

+ Rondom de tent vind je overal ramen met horrengaas zodat je de tent goed kan doorluchten en net zoveel licht kan binnen laten als je wil.

Vouwwagen Campooz Lazy Jack

De jonge geschiedenis van Campooz

Campooz Lazy Jack. Het klinkt in eerste instantie misschien niet helemaal als een vouwwagen, of een tenttrailer, zoals ze steeds vaker worden genoemd. Toch is de Lazy Jack, die in 2021 op de markt kwam, wel degelijk een vouwwagen én bij uitstek geschikt voor het gezin. Campooz Tenttrailers is een jonge Nederlandse fabrikant die in 2015 is gestart.

Kenmerkend voor Campooz zijn de natuurlijke uitstraling en een eigenwijze benadering van kamperen. Vandaar ook de modelnamen van de tenttrailers die het merk aanbiedt: Lazy Jack, Fat Freddy, Red Ruby en Sleepy Joe. Om erachter te komen wat er leeft onder gebruikers en op welke manieren Campooz zijn producten kan verbeteren, organiseert de fabrikant ieder jaar een kampeerweekend waarbij de trailers worden getest.

Deel jouw eerste kampeervakantie met het gezin

ACSI FreeLife is razend benieuwd naar jouw kampeerdebuut. Dus zie jij jouw eerste kampeervakantie met je gezin nog zo voor je, deel dan jouw ervaringen door onder dit verhaal een reactie achter te laten of ons te mailen en wie weet lees jij binnenkort jouw verhaal terug op deze website en/of in het magazine.

Praat mee

Praat mee: Kampeerdebuut met de Campooz Lazy Jack

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht